ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρόκος αυγού: Πόσο υγιεινός είναι τελικά;

Pexels

Ο κρόκος του αυγού έχει ενοχοποιηθεί για την αύξηση των επιπέδων λιποπρωτεϊνών του αίματος (ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη) και πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν συστηματικά την κατανάλωσή του. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Πρέπει να τον καταναλώνουμε ή όχι;

Το αυγό έχει δύο «πρόσωπα». Το ασπράδι το οποίο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών του αυγού και τον κρόκο που περιέχει σχεδόν όλα τα λιπίδια, την χοληστερόλη, αλλά και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K). Μάλιστα, το αυγό έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι μετά τον βρασμό μπορείς εύκολα να διαχωρίσεις τα δύο αυτά τμήματα και να καταναλώσεις επιλεκτικά το ένα.

Κρόκος αυγού Pexels

Διατροφική αξία του αυγού

Για του λόγου το αληθές, στον παρακάτω πίνακα θα βρεις την διατροφική σύσταση ολόκληρου του αυγού, καθώς επίσης και του κρόκου και του ασπραδιού ξεχωριστά, για να συγκρίνεις μόνη σου και να έχεις μια σαφή εικόνα.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε ένα αυγό μετρίου μεγέθους κατηγορίας Large (50g), η οποία είναι και η συχνότερη που θα συναντήσεις στο σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την βάση δεδομένων για τα τρόφιμα, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ολόκληρο αυγό

Κρόκος αυγού

Ασπράδι αυγού

Ενέργεια (kcal)

71,5

54,7

17,2

Πρωτεΐνη (g)

6,3

2,7

3,6

Υδατάνθρακες (g)

0,36

0,61

0,24

Λιπίδια (g)

4,76

4,5

0,06

Χοληστερόλη (mg)

186

184

0

Βιταμίνη Α (μg)

80

64,8

0

Βιταμίνη D (μg)

1

0,92

0

Βιταμίνη Ε (mg)

0,53

0,44

0

Βιταμίνη Κ (μg)

0,15

0,12

0

Ασβέστιο (mg)

28

21,9

2,31

 

Πως ξεκίνησε η πεποίθηση ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα αυγά;

Από την αυξημένη εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών στον πληθυσμό (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL χοληστερόλη κτλ). «Απόφυγε τα αυγά, κόψε το κόκκινο κρέας και περπάτα» είναι ρήση που από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, πέρασαν στις κουβέντες των καφενείων και έγιναν παράδοση. Είναι όμως λάθος.

Τι ισχύει τελικά με την κατανάλωση του κρόκου του αυγού

Για άτομα που εμφανίζουν διαταραχή των λιπιδίων του αίματος, δηλαδή αυξημένη ολική χοληστερόλη ή αυξημένη LDL χοληστερόλη ή και τα δύο μαζί, ισχύει η σύσταση να περιορίσουν την διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης στα 300mg ημερησίως. Ο ένας κρόκος αυγού Large πλησιάζει το ανώτατο όριο. Άρα λοιπόν ναι, τα άτομα αυτά θα πρέπει να περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση κρόκων αυγού σε 1 ή 2 την εβδομάδα και πάλι όμως λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και τις άλλες διατροφικές πηγές χοληστερόλης. Αντίθετα μπορούν άφοβα να καταναλώνουν το ασπράδι του αυγού.

Αντίθετα, άτομα τα οποία δεν εμφανίζουν τις ανωτέρω δυσλιπιδαιμίες, μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα αυγά χωρίς να διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Σε αυτά τα άτομα, ο οργανισμός διατηρεί ανέπαφους τους μηχανισμούς για να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Συνεπώς, θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στην κατανάλωση αυγών και κρόκων για τα άτομα αυτά. Παρόλα αυτά, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας στις οδηγίες που εξέδωσε το 2019 συστήνει να μην ξεπερνάμε την κατανάλωση των 2 ολόκληρων αυγών/ημέρα.

O Νικόλαος Δήμζας DVM, RD, MSc είναι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.