ΥΓΕΙΑ

Κουρκουμάς: 4 λόγοι για να φτιάξεις αμέσως ένα ρόφημα (και είναι όλοι για την υγεία σου)

Unsplash

Ξέρουμε ήδη ότι τα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα είναι θαυματουργά για την υγεία μας, αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να μελετήσουμε τι μας προσφέρει ακριβώς κάθε θαύμα της φύσης. Μέχρι που ήρθε το 2020 και γίναμε εξπέρ σε ό,τι αφορά το wellness.

Ο κουρκουμάς λοιπόν έπαψε να είναι μόνο το λατρεμένο μπαχαρικό που βάζουμε στις ινδικές και λοιπές ασιατικές συνταγές και έγινε ένα απαραίτητο συστατικό που προστατεύει την υγεία μας με ποικίλους τρόπους. Εκτός από το φαγητό, μπορείς να φτιάξεις ένα ωραιότατο ρόφημα από κουρκουμά, τώρα που κάνει κρύο. Είτε έχεις σκόνη είτε τη ρίζα του, μπορείς να φτιάξεις περισσότερο από ένα ροφήματα τη μέρα και να απολαύσεις τα οφέλη που σου δίνει η κουρκουμίνη.

Αν θέλεις να το φτιάξεις σπίτι, μπορείς να το συνδυάσεις με το εξίσου θαυματουργό τζίντζερ (από 1 κουταλάκι αρκεί), λίγο μέλι και βρασμένο νερό. Ανακάτεψέ τα όλα και σούρωσε καλά. Δες όλα τα οφέλη που θα πάρεις και γιατί πρέπει να μπει άμεσα στη ζωή σου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Τα αντιοξειδωτικά του εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν την πιθανότητα του οξειδωτικού στρες. Επομένως, αν γεμίσεις μία κούπα με ρόφημα από κουρκουμά, προστατεύεις τα κύτταρά σου από ιούς και διατηρείς το ανοσοποιητικό σου σε άριστα επίπεδα, πόσω μάλλον τώρα τον χειμώνα.

Ο κουρκουμάς ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη διάθεση

Ο κουρκουμάς ανακουφίζει τη μυική ξηρότητα και έρευνες έχουν δείξει ότι επιδρά θετικά στη διάθεση, στη συγκέντρωση και προσοχή αλλά και στη μνήμη, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δουλειά.

Κάνει θαύματα στην επιδερμίδα

Σύμφωνα με έρευνες, αρκετά δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή και η ψωρίαση, βελτιώνονται εξαιτίας της κουρκουμίνης. Μήπως να φτιάξεις και μία μάσκα κουρκουμά αφού πιεις το τσάι σου;

Ο κουρκουμάς προστατεύει το συκώτι και επιταχύνει τον μεταβολισμό

Το οξειδωτικό στρες που λέγαμε σχετίζεται άμεσα με την υγεία του συκωτιού σου. Έρευνες που έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη επιβραδύνει τον εκφυλισμό του ήπατος και λειτουργεί επανορθωτικά σε τραυματισμούς. Επιπλέον, μειώνει την πίεση και το ζάχαρο και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Συνολικά, ο κουρκουμάς είναι σημαντικός για την υγεία του μεταβολισμού, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, στην υγειά σου.