ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός & Βιταμίνη D : Οι τροφές που θα σου τη δώσουν- ειδικά τώρα που δεν σε βλέπει ο ήλιος

Unsplash

Βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», αφού ο οργανισμός μας την παράγει όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ένα 10λεπτο έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα είναι αρκετό ώστε να συνθέσεις την ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεσαι. Σε μια εποχή που #μενουμεσπιτι μέχρι νεωτέρας, (ενώ ο ήλιος έξω λάμπει- τι ειρωνεία), η πρόσληψή της από τις τροφές κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη.

 

 

Τα οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό

Η βιταμίνη D ωφελεί με πολλαπλούς τρόπους. Βοηθά στην απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, ρυθμίζει τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα, συμμετέχει στη νευρομυική λειτουργία καθώς και σε πλήθος άλλων κυτταρικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιγραμματικά, η βιταμίνη D ανεβάζει τη διάθεση, προστατεύει την καρδιά σου, δυναμώνει τα οστά σου, ενισχύει την πνευματική σου διαύγεια, βελτιώνει τις επιδόσεις σου στη γυμναστική.

Από την άλλη, η έλλειψή της, μεταξύ άλλων μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, να το αποδυναμώσει και να σε κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσες να αποφύγεις. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να το αποφύγουμε σ’ εποχές έξαρσης ιώσεων, πόσο μάλλον κορονοϊού.

Κάνε ό, τι και οι λαοί χωρίς ήλιο

Κάτι ξέρουν οι βόρειες χώρες που έχουν εντάξει στο καθημερινό διαιτολόγιό τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D κάτι το οποίο εμείς οι μεσογειακοί αμελούμε σκεπτόμενοι την επίδραση του ήλιου. Κάπου εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως παρότι το 90% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D, θεωρητικά, καλύπτεται από την έκθεση στον ήλιο, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εμφανίζουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και μάλιστα ανεξαρτήτως εποχής. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι πως το γεωγραφικό πλάτος της χώρας εμποδίζει την επάρκεια της υπεριώδους ακτινοβολίας τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές ενώ η παρατεταμένη χρήση αντηλιακού τελικά παρεμποδίζει τη δημιουργία της, αφού εμποδίζει την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Κοινώς φοράμε αντηλιακό για να προστατευτούμε από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και παράλληλα χάνουμε το advantage. Κανένα πρόβλημα, επένδυσε στις σωστές τροφές, όπως και οι Σκανδιναβοί.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Νο1 στη λίστα της διατροφής που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια: σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, τόνος και κατ’ επέκτασιν το μουρουνέλαιο. Ακολουθούν οι γαρίδες, ο κρόκος του αυγού, ο χυμός πορτοκαλιού, τα μανιτάρια, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά κι η ενισχυμένη μαργαρίνη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με λίγα λεπτά στο μπαλκόνι σου υπό το φως του ήλιου θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου από την έλλειψη της βιταμίνης D. Επισήμανση: Η σωστή απορρόφησή της εξαρτάται και από την κατάσταση του σιδήρου στον οργανισμό, ο οποίος πρέπει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.