ΥΓΕΙΑ

Η τροφή που πρέπει να τρως το πρωί για να παραμείνεις υγιής σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ

Unsplash

Ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και αισθάνεσαι μία ανάγκη να φας κάτι που θα σε κρατήσει όχι μόνο στα πόδια σου, αλλά- το κυριότερο- υγιή. Ο κορονοϊός, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη περνούν πιο ήπια όταν το ανοσοποιητικό είναι γερό. Κι αυτό χτίζεται με καλές συνήθειες. Πρώτη στη λίστα, η σωστή διατροφή. Και η τροφή που τρως για πρωινό, ως αρχή, είναι το ήμισυ του παντός.

Καλό πρωινό για καλή υγεία, από τον καθηγητή του Χάρβαρντ

Kάτι ξέρει από καλή τροφή ο Walter Willett. Ακόμα πιο σωστά, αν δεν ξέρει εκείνος, τότε ποιος; Ως καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, επικεφαλής του τμήματος Διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου “Eat, Drink and Be Healthy”, o Willett έχει αφιερώσει κοντά 40 χρόνια καριέρας στη διερεύνηση της σωστής διατροφής. Ο λόγος του μετράει, γι’ αυτό τον ακούμε ευλαβικά. Τι τρώει λοιπόν ο κύριος Willett για πρωινό; η απάντηση επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε πρόσφατα σχετικά με την τροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας προστατεύει από τη γρίπη.  

Δηλαδή το γιαούρτι. Το οποίο ο Willett δεν το τρώει σκέτο, αλλά με βρώμη και ξηρούς καρπούς.

Γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς: Ό,τι καλύτερο για το πρωί

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ στο Business Insider, πρόκειται για ένα γεύμα με πολλά οφέλη για την υγεία. Το πλούσιο σε ασβέστιο γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό από μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως είναι η γρίπη. Τα καλά βακτήρια των προβιοτικών αλληλεπιδρούν με μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο. Πρόκειται για τρισεκατομμύρια μικρόβια που παράγουν βιταμίνες, όπως είναι η B6, η Β12 και η Κ.

Συγκεκριμένα, το βακτήριο Lactobacillus reuteri έχει την ιδιαιτερότητα να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό των ιών στο σώμα. Απαραίτητη επισήμανση, το γιαούρτι να είναι όντως γιαούρτι. Όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο. Παράλληλα μ’ αυτό, η βρώμη δίνει στον οργανισμό μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Όσο για τους ξηρούς καρπούς- ο ίδιος προτιμά τα πεκάν και τα αμύγδαλα- συμπληρώνουν την απαραίτητη ενέργεια και προστασία χάρη στα μικροστοιχεία και τη βιταμίνη Ε που τα χαρακτηρίζει ως τροφή. Από αύριο λοιπόν, πιάσε ένα γιαούρτι, απ’ όλα, να βρεις την υγειά σου.