ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κορονοϊός: 7 τρόποι να βοηθήσεις τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι από εσένα

Unsplash

Η ζωή μας μπήκε σε αναμονή και παρακολουθούμε τις εξελίξεις του κορονοϊού, σε παγκόσμια κλίμακα. Μαθαίνουμε πώς να δουλεύουμε από το σπίτι (σε περίπτωση που δεν το έκανες ήδη), πώς να συνυπάρχουμε με έναν άνθρωπο 24 ώρες το 24ωρο, και πώς να κάνουμε αυτή τη νέα καθημερινότητα όσο πιο ευχάριστη και δραστήρια γίνεται.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση όμως, καλούνται να αντεπεξέλθουν και άλλοι άνθρωποι. Άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι από εσένα και χρειάζονται τη στήριξή σου, περισσότερο από πριν. Ο πανικός του κορονοϊού αλλά και ο περιορισμός της κυκλοφορίας, χωρίς σοβαρό λόγο, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν προσωρινό λουκέτο. Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις την κατάσταση;

Δεν ξεχνάμε την τρίτη ηλικία (όπου ο κορονοϊός είναι απειλητικός)

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να μείνουν στο σπίτι γιατί  ανήκουν στις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Μένουν λοιπόν μέσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα τους ξεχάσουμε. Ακόμα και αν δεν μπορείς να δεις τη γιαγιά, ή μία αγαπημένη σου θεία που ζει μόνη, παίρνουμε τηλέφωνο. Καθησυχάζουμε και λέμε ευχάριστα πράγματα για να ξεχαστούμε (όλοι) από τη μαυρίλα των ημερών.

Να στηρίζεις και μικρές επιχειρήσεις

Δεν κάνουμε διαχωρισμούς και τρώμε αυτό που μας αρέσει. Αλλά μην ξεχνάς ότι αυτήν την περίοδο, σε χρειάζονται και τα συνοικιακά σουβλατζίδικα που διαθέτουν delivery ή take-away. Το ίδιο ισχύει και για την ασιατική κουζίνα. Μην έχεις προκαταλήψεις για την προέλευση του φαγητού. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω φαγητού. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά βιβλιοπωλεία ή μαγαζιά με ρούχα/καλλυντικά, που σου δίνουν τη δυνατότητα online παραγγελίας.

Βοήθησε τον γείτονά σου την περίοδο του κορονοϊού

Αυτό που με χαροποιεί, είναι ότι έχω δει αρκετό νέο κόσμο να προσφέρεται να βοηθήσει τους γείτονές του ή ηλικιωμένους της πολυκατοικίας όπου διαμένει. Κάνε κι εσύ το ίδιο. Μπορείς να κάνεις εσύ τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο και να τους βοηθήσεις σε κάτι που εκείνοι δεν μπορούν να κάνουν.

Να ταΐζεις τα αδέσποτα

Δεν ξεχνάμε ότι μας είχαν ανάγκη και πριν την επιδημία του κορονοϊού. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφήνεις ένα μπολ με ξηρά τροφή και ένα με νερό έξω από το σπίτι σου. Και μην φοβάσαι. Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο. ανθρώπους

Μην ξεχνάς τους άστεγους

Όσο για τους άστεγους, μην ξεχνάς ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να μείνουν στο σπίτι. Δώρισε κουβέρτες και αγόρασε κάτι έξτρα από το σούπερ μάρκετ και για αυτούς τους ανθρώπους.

Βοήθεια στους πρόσφυγες

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και δεν τελειώνει έτσι απλά. Εσύ μπορείς να δείξεις το ανθρώπινο πρόσωπό σου και να στείλεις έστω και λίγα χρήματα σε ΜΚΟ που στηρίζουν τους πρόσφυγες ή να συλλέξεις κάποια ρούχα, τροφές και φάρμακα και να τα στείλεις σε μέρη όπου ξέρεις ότι χρειάζονται.

Στείλε mails και μηνύματα στήριξης (ειδικά στους φίλους που πανικοβάλλονται λόγω κορονοϊού)

Κάποιοι από εμάς είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες καταστάσεις και χρειάζονται περισσότερη ψυχολογική υποστήριξη. Εφοδίασε τους φίλους σου με τα τηλέφωνα ψυχολογικής στήριξης και φτιάξε τους τη διάθεση με χαρούμενα mails και διαδικτυακό «καφεδάκι». Κι εσύ μπορεί να νιώθεις έτσι.