ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: 3 μέτρα πρόληψης που είναι μύθοι

Unsplash

Αυτήν την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχτηκε ότι υποτίμησε τον κορονοϊό και τη δύναμή του, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει στα 3.100, από τον Δεκέμβριο που επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ιού. Και εφόσον δεν υπήρξαν εξαρχής συγκεκριμένες οδηγίες πρόληψης από τους ειδικούς της υγείας, ήταν πολύ εύκολο να πιστέψεις σε θεωρίες συνωμοσίας και γιατροσόφια που είναι απλά μύθοι.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, αλλά και το δικό μας Υπουργείο Υγείας, τα κλειδιά είναι η σωστή υγιεινή και συνήθειες πρόληψης. Ό,τι κάνουμε και σε περιόδους έξαρσης της γρίπης. Πλένουμε καλά τα χέρια μας πολύ συχνά μέσα στη μέρα, δεν αγγίζουμε το πρόσωπο και το στόμα και αποφεύγουμε τις επαφές με όσους νοσούν. Και αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε τις προτάσεις- μύθους για πρόληψη, που ακολουθούν τον κορονοϊό.

Οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης

Αν και γίνονται κλινικές δοκιμές στην Κίνα για τον αντίκτυπο της βιταμίνης C στις ασθένειες, οι υπερβολικές δόσεις δεν πρόκειται να καταπολεμήσουν τον ιό. «Η βιταμίνη C δεν έχει αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σε τέτοιο σημείο. Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, των πνευμόνων και του μεταβολισμού, αλλά χωρίς υπερβολές. Η υπερβολή δεν βοηθά γενικώς πουθενά. Μία ισορροπημένη διατροφή, από όπου θα πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά, είναι αρκετή», ενημερώνει η Δρ. Purvi Parikh.

Η yoga θεραπεύει τον κορονοϊό

Είναι γεγονός ότι η yoga σου κάνει καλό σε διάφορα επίπεδα, αλλά σίγουρα δεν θεραπεύει τον κορονοϊό. Πολλοί υπέρμαχοι της αγιουρβεδικής φιλοσοφίας ίσως υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η λύση. Η γιατρός επισημαίνει ότι η σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την ενυδάτωση και τον ποιοτικό ύπνο, κάνει το ανοσοποιητικό σου πολύ δυνατό. Αλλά δεν σε θεραπεύει και δεν είναι η απάντηση στον κορονοϊό.

Σκόρδο, σησαμέλαιο και παρόμοιες τροφές που «θεραπεύουν»

Σε γενικές γραμμές, οι αντιοξειδωτικές τροφές κάνουν καλό στην υγεία και πρέπει να είναι μέρος της διατροφής μας. Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία τροφή δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να λειτουργήσει προληπτικά κατά του κορονοϊού. Με ένα tweet, δήλωσε ότι το σκόρδο είναι μία υγιεινή τροφή που έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να λένε ότι θα μας σώσει από τον κορονοϊό. Το ίδιο ισχύει και για το σησαμέλαιο αλλά και άλλες τροφές.