ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κόκκινο κρασί: Το απίστευτο όφελος που σου χαρίζει και δεν ήξερες

Unsplash

Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και αυξάνει τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες επίσης υποστηρίζουν ότι άτομα που καταναλώνουν 2 έως 7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

 

 

Κόκκινο κρασί και τυρί μπουστάρουν στον εγκέφαλό σου 

Αν σου αρέσει το κόκκινο κρασί, τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο για να πιείς Unsplash

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Iowa State University, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό όφελος στην κατανάλωση κρασιού. Συγκεκριμένα στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα σχεδόν 2.000 ενηλίκων, διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί σε συνδυασμό μάλιστα με την κατανάλωση τυριού, συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη γνωστική οξύτητα. Τα πιο gourmet επιστημονικά δεδομένα!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού και η υπεύθυνη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο, που δεν φαίνεται να επιβραδύνει ποτέ. Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν πολλαπλά «Τεστ Ρευστής Νοημοσύνης (FIT)», τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρέχουν πληροφορίες γύρω από την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται εν κινήσει. Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη, παρείχαν επίσης στους επιστήμονες αναλυτικές πληροφορίες για την καθημερινή διατροφή τους. Όλα όσα έτρωγαν και έπιναν σε καθημερινό επίπεδο. Στα ερωτηματολόγια διατροφής υπήρχαν επιλογές όπως:

  • φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
  • ωμά  ή μαγειρεμένα λαχανικα
  • λιπαρά ή άπαχα ψάρια
  • επεξεργασμένο κρέας
  • πουλερικά
  • βοδινό
  • αρνί
  • χοιρινό
  • τυρί
  • ψωμί
  • δημητριακά,
  • τσάι και καφέ
  • μπύρα και μηλίτη
  • κόκκινο κρασί και λευκό κρασί
  • σαμπάνια και πιο βαριά αλκοολούχα ποτά

Τα πιο σημαντικά ευρήματα που ανακάλυψαν οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη είναι τα παρακάτω.

Από όλα τα κρέατα, το αρνί ξεχωρίζει ως ενισχυτικό εγκεφάλου.

Η εβδομαδιαία κατανάλωση αρνιού, αλλά όχι άλλων κόκκινων κρεάτων, αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη γνωστική ικανότητα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η κατανάλωση τυριού βοηθά σημαντικά στην γνωστική ενίσχυση

Το τυρί, με διαφορά, αποδείχθηκε ότι είναι η πιο προστατευτική τροφή έναντι των γνωστικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, ακόμη και αργά στη ζωή, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Το κόκκινο κρασί επίσης

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, βρέθηκε να βοηθά επίσης σημαντικά με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.

Όχι όμως πολύ αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι κακή, αλλά μόνο τα άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να χρειαστεί να προσέχουν την πρόσληψη αλατιού, προκειμένου να αποφύγουν στην πάροδο του χρόνου, γνωστικά προβλήματα.