ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιορτές με μελαγχολία και άγχος: 4 συμβουλές για να σταματήσεις να «σκας»

Unsplash

Γιορτές, λόγος για χαρά αλλά και για μελαγχολία. Ειδικά φέτος έχουμε κάποιους λόγους παραπάνω να μην μπαίνουμε με τίποτα σε christmas mood.  Δώσε βάση στις παρακάτω συμβουλές με ψυχραιμία. Όχι ότι ξαφνικά θα ακούς γιορτές και θα κάνεις 2 τούμπες στον αέρα από ενθουσιασμό, αλλά τουλάχιστον θα δεν θα σε καταπνίγει το στρες και η μαυρίλα. Βάλε έναν κόφτη.

Κάνε εναλλακτικό πλάνο

Εντάξει, χωρίς υπερβολές, μην βγάλεις οργανόγραμμα. Απλά βάλε σε μία σειρά όσα ευχάριστα είχες σκοπό να κάνεις αυτές τις γιορτές. Από επίσκεψη στο βαφτιστήρι- που γίνεται zoom call, μέχρι βόλτα στο κέντρο- που γίνεται βόλτα στην κοντινή πλατεία ή μία παράσταση που θες να δεις και θα τη δεις online. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει για να σε αγχώσει, ίσα ίσα, θα σε γεμίσει με προσμονή για τα όσα ευχάριστα θα έχεις να περιμένεις αυτές τις μέρες και θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως ακόμα και έτσι φέτος, κάποια πράγματα γίνονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Άσε ελεύθερο χρόνο.

Ένας από τους λόγους που αγχωνόμαστε στις γιορτές, είναι πως θέλουμε να κάνουμε ό,τι δεν έχουμε προλάβει τις προηγούμενες μέρες. Ανθρώπινο, ωστόσο δεν είναι αυτό το point. Για να έχει νόημα η αργία, πρέπει υπάρχει χρόνος που δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα. Προτεραιότητά σου δεν είναι να κάνεις ό,τι πρέπει, αλλά ό,τι έχεις ανάγκη. Ειδικά φέτος που η κλασική διασκέδαση λείπει, υπάρχει άπλετος χρόνος για ξεκούραση. Αξιοποίησέ τον.

 

Έχε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είσαι άνθρωπος, όχι ρομπότ. Δεν λειτουργείς με κουμπάκια, ούτε με διακόπτη έχεις συναισθήματα και διάθεση, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει επειδή «πρέπει». Γι’ αυτό μην είσαι ψυχαναγκαστική και μην έχεις ενοχές που έφτασε Παραμονή Χριστουγέννων κι εσύ αισθάνεσαι σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν είσαι η μόνη, αλλά όχι, μην κακοπερνάς μέρες που είναι γιατί όπως και να ‘χει, αξίζει να τις περάσεις με διαφορετική ψυχολογία και αισιοδοξία.

Ξεπέρασε τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος

Δεν σ’ αρέσουν τα Χριστούγεννα; συνειδητά ή υποσυνείδητα, κάτι σε «πονάει» από αυτές τις μέρες. Κάτι έχεις ζήσει στο παρελθόν που σε κάνει να μην τα νοσταλγείς. Για να σε χαλαρώσω, έχει συμβεί σε όλους. Όλοι κουβαλάμε μια και δυο και τρεις «τραυματικές» εμπειρίες από τις μέρες αυτές. Έναν χωρισμό, μία απώλεια, έναν τσακωμό γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν δεν αφήσεις πίσω σου στ’ αλήθεια αυτό που σ’ έχει πληγώσει και το ταύτισες με τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, θα περάσουν οι μέρες κι εσύ δεν θα ‘χεις απολαύσει τίποτα. Ό,τι έγινε, έγινε.