ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κινόα ή ρύζι; Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή (και τα οφέλη που σου δίνει το καθένα)

Unsplash

Ένα κλασικό debate που υπάρχει σε εκείνους που επιλέγουν συνειδητά την υγιεινή διατροφή και συνοδεύουν συχνά το φαγητό τους με ρύζι ή κινόα. Αν και είναι τροφές πασπαρτού, το ζητούμενο είναι ποια είναι η ιδανική επιλογή και ποια η θρεπτική τους αξία.

Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αυτές τροφές μοιράζονται κοινά οφέλη, αλλά υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Η διατροφολόγος Melissa Rifkin έρχεται να σου λύσει την απορία και να απαντήσει στο δίλημμα ρύζι ή κινόα και στο αν θα έπρεπε να υπαρχει.

Τα οφέλη της κινόα

Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό. Με το ότι 1 φλιτζάνι κινόα σου προσφέρει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, ξεπερνώντας το λευκό, αλλά και το καστανό ρύζι. Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι βασική διατροφική πρόταση για χορτοφάγους και vegans. Διαθέτει επίσης μπόλικο σίδηρο (3 mg/φλιτζάνι), στοιχείο που οι γυναίκες χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Για την ακρίβεια, 18 mg ημερησίως. Η κινόα έχει επίσης ασβέστιο και πολλές φυτικές ίνες. Ό,τι χρειάζεσαι δηλαδή για γερά κόκαλα, καλή εντερική λειτουργία και λιγότερες φλεγμονές.

Τα οφέλη του ρυζιού

Το ρύζι, όπως και η κινόα, ανήκουν στους σύνθετους υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώνεις γιατί σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι και αυξάνουν τη σεροτονίνη. Το 45-65% της καθημερινής σου ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες και το καστανό ρύζι σου δίνει 50 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Σε γενικές γραμμές, οι ποικιλίες ρυζιού με χρώμα έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό και συστήνονται περισσότερο από τους ειδικούς. Όπως και το κινόα. Τέλος, έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καστανού ρυζιού με τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, κυρίως στις γυναίκες.

Κινόα ή ρύζι;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Ένας βασικός παράγοντας είναι ποια από τις δύο τροφές ταιριάζει περισσότερο στον ουρανίσκο σου. Τι σου αρέσει περισσότερο; Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Αν όμως είσαι χορτοφάγος ή vegan, η κινόα είναι η ιδανική επιλογή για εσένα, διότι αναπληρώνει την πρωτεΐνη που δεν θα πάρεις από το κρέας. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι και οι δύο τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιό σου και μπορείς να τις εναλλάσσεις στις συνταγές σου. Και έτσι παίρνεις όλα τα οφέλη.