ΥΓΕΙΑ

Κι όμως το botox μπορεί να σε μετατρέψει σε «ρομπότ»

Pexels

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποδέχονται θριαμβευτικά στη ζωή τους το botox, ενώ την ίδια στιγμή γιατροί παγκοσμίως έχουν στηρίζουν ολόκληρες καριέρες στις αισθητικές επεμβάσεις. Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ωστόσο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Report, ρίχνει φως σε μια λιγότερο γνωστή επίδραση της δημοφιλούς ενέσιμης θεραπείας.

Το botox είναι ένα ενέσιμο, που μειώνει ή εξαλείφει προσωρινά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες του προσώπου και χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση της εμφάνισης των γραμμών συνοφρυώματος, των πτυχών στο μέτωπο και των «ποδιών της χήνας» κοντά στα μάτια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών, οι ΗΠΑ κατέγραψαν μόνο το 2020, 4.401.536 επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν botox και παρόμοια προϊόντα.

Οι ενέσεις botox, έχουν αυξηθεί κατά 459% από το 2000, καθιστώντας την πιο κοινή, ελάχιστα επεμβατική αισθητική θεραπεία.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να προγραμματίζουν ραντεβού για να κάνουν botox, οι ερευνητές αμφισβήτησαν πως η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκύπτει από τη θεραπεία, επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να ερμηνεύει τα συναισθήματα.

Πώς το botox μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τα συναισθήματα

Κι όμως το botox μπορεί να σε μετατρέψει σε «ρομπότ» Pexels

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine και η AbbVie, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που παράγει botox, πραγματοποίησαν λειτουργικές τομογραφίες μαγνητικού συντονισμού σε 10 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 33 και 40 ετών.

Οι επιστήμονες πραγματοποιήσαν μαγνητικές εγκεφάλου, τόσο πριν οι γυναίκες κάνουν ενέσεις botox στο μέτωπό τους, όσο και δύο έως τρεις εβδομάδες μετά, προκειμένου να μπορέσουν να συγκρίνουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους.

Κατά τη διάρκεια των δύο μαγνητικών, οι επιστήμονες έδειξαν στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, φωτογραφίες χαρούμενων, θυμωμένων και ουδέτερων προσώπων και τους ζητήθηκε να ερμηνεύσουν το συναίσθημα που εκφράζεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τις ενέσεις botox, η δραστηριότητα του εγκεφάλου των γυναικών μεταβλήθηκε στην αμυγδαλή τους (ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εμπειρία των συναισθημάτων) όταν κοιτούσαν θυμωμένα και χαρούμενα πρόσωπα και στην ατρακτοειδή έλικα (μια βασική δομή για λειτουργικά εξειδικευμένους υπολογισμούς όρασης υψηλού επιπέδου, όπως η αντίληψη του προσώπου, η αναγνώριση αντικειμένων και η ανάγνωση) όταν κοιτούσαν χαρούμενα πρόσωπα.

Όπως περίμεναν οι ερευνητές, αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με τη θεωρία της ανατροφοδότησης προσώπου.

Η υπόθεση της ανατροφοδότησης του προσώπου υποστηρίζει ότι επειδή οι εκφράσεις του προσώπου περιλαμβάνουν κινητικούς και αισθητήριους μηχανισμούς, είναι πιθανό οι επιδράσεις που αποδίδονται στην ανατροφοδότηση του προσώπου να οφείλονται αποκλειστικά σε μηχανισμούς ανάδρασης ή μηχανισμούς προώθησης ή σε κάποιον συνδυασμό και των δύο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκαλείται από το botox, εμποδίζει την ικανότητα ενός ατόμου να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα που εκφράζονται μπροστά του, μεταβάλλοντας έτσι τη χημεία του εγκεφάλου, καθώς προσπαθεί να ερμηνεύσει τα συναισθήματα.

Η πιο πρόσφατη μελέτη έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου όγκου ερευνών, οι οποίες δείχνουν πως το botox μπορεί να επηρεάζει τη συναισθηματική αντίληψη ενός ατόμου.

Αν και συνήθως συνδέεται με αισθητικές επεμβάσεις, η ικανότητα του botox να αποτρέπει την κίνηση των μυών έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ημικρανιών, σπασμών στον αυχένα, εφίδρωσης, υπερδραστήριας κύστης, αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) και άλλων μυϊκών παθήσεων.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι ενέσεις botox μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και να βοηθήσουν τους άνδρες να καταπολεμήσουν τη στυτική δυσλειτουργία.