ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα: Πόσες θερμίδες έχουν και πού μας κάνουν καλό

Unsplash

Δύο πράγματα δεν λείπουν από το μέσο ψυγείο. Τα αυγά και ένα βαζάκι ή συσκευασία που θα μπει σε φαγητό ή στο απλό και τίμιο τοστ σου. Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα. Καθένας έχει τα δικά του γούστα και συνήθως ξεχωρίζεις περισσότερο μία από τις τρεις γεύσεις. Η επιλογή είναι δική σου (και οι θερμίδες είναι της ειδικού).

Αν είσαι σαν εμένα και η αγαπημένη σου επιλογή είναι η μαγιονέζα, ίσως ξέρεις ήδη ότι είναι αυτή που έχει τις περισσότερες θερμίδες. Το υποψιάζεσαι τουλάχιστον, και η ειδικός έρχεται να στο επιβεβαιώσει. Η διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου μάς λέει πόσες θερμίδες έχουν και τι προσφέρει η κέτσαπ, η μουστάρδα και η μαγιονέζα.

Μαγιονέζα

Ας ξεκινήσουμε με την αρχηγό των θερμίδων. Την αγαπημένη μαγιονέζα. Η οποία έχει 94 θερμίδες/ κουταλάκι του γλυκού, διότι φτιάχνεται από κρόκο αυγού, ελαιόλαδο και ξίδι. Θα συνεχίσω να την απολαμβάνω, αλλά με μέτρο.

Κέτσαπ

Η αγαπημένη κέτσαπ που μπαίνει ακόμα και στα μακαρόνια (ναι, πολλοί το κάνουν) και έχει 32 θερμίδες/κουταλιά της σούπας, εξαιτίας της ζάχαρης. Μου μύρισαν τηγανιτές πατάτες ή είναι ιδέα μου;

Μουστάρδα

Τόσα χρόνια ζούσα σε μία πλάνη και νόμιζα ότι η κέτσαπ έχει τις λιγότερες θερμίδες από τις τρεις. Τελικά αποδεικνύεται ότι έχει 14-20 θερμίδες/κουταλιά της σούπας. «Υπάρχει μία διακύμανση γιατί παίζει ρόλο το είδος της μουστάρδας αλλά και το αν θα είναι σπιτική», εξηγεί η κα Παπαδοπούλου. Σημειώνει επίσης ότι η μουστάρδα περιέχει σελήνιο, Ω3 οξέα και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Εν ολίγοις, τίποτα δεν είναι απαγορευμένο. Απλώς είναι σημαντικό να ξέρεις από πού παίρνεις τις θερμίδες που ενδεχομένως δεν υπολογίζεις καν. Η κέτσαπ, η μαγιονέζα και η μουστάρδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο ψυγείο και θα συντηρούν γενιές και γενιές.Απόλαυσε με μέτρο λοιπόν και μην στερείσαι τίποτα.