ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του τραχήλου: Εμβόλιο κατά του HPV μειώνει κατά 97% τον κίνδυνο εμφάνισής του

PEXELS

Γυναίκες οι οποίες στην εφηβεία τους εμβολιάστηκαν με συγκεκριμένο εμβόλιο, κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), εμφανίζουν έως και 97% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας και HPV

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει συνήθως σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 35 έως 50 χρόνων. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί πλήρως, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της πραγματοποίησης εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.

Στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους καρκίνους, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Όπως αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα, νεαρές γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 12 με 13 ετών κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, εμφάνισαν ποσοστά νόσησης από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 87% χαμηλότερα σε σχέση με τις ανεμβολίαστες.

Το ποσοστό εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου ήταν 62% χαμηλότερο όταν το εμβόλιο είχε χορηγηθεί σε έφηβες ηλικίας από 14 ως 16 ετών. Ταυτόχρονα ήταν μειωμένο κατά 34% σε γυναίκες εμβολιασμένες στην ηλικία 16 με 18.

Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι τα ποσοστά μιας προκαρκινικής κατάστασης μειώθηκαν κατά 97% στις περιπτώσεις που τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε ηλικίες 12 με 13.

Τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάζουν τις γυναίκες που παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα, εξέτασε βρετανικά μητρώα της περιόδου Ιανουαρίου 2006 με Ιούνιο 2019. Αυτά αφορούσαν γυναίκες οι οποίες είχαν εξεταστεί για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες από 20 ως 64 ετών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Cervarix αφότου έγινε διαθέσιμο το 2008.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 13 αυτών χρόνων, σύμφωνα με με τον Guardian και το ΑΠΕ, περίπου 28.000 διαγνώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 300.000 διαγνώσεις μιας προκαρκινικής κατάστασης (CIN3).

Οι εμβολιασμένες γυναίκες, είχαν περίπου 450 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 17.200 λιγότερα περιστατικά CIN3 σε σχέση με τις ανεμβολίαστες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Το Cervarix, προστατεύει από δύο τύπους HPV, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν 70% με 80% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012, το εμβόλιο Gardasil, το οποίο προστατεύει από τέσσερις τύπους HPV. Όλοι συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιείται στην Αγγλία αντί του Cervarix.

Το Cervarix εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης σταμάτησε να διατίθεται και στις ΗΠΑ, με το Gardasil να κυριαρχεί στην αγορά παγκοσμίως.