ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος της μήτρας: Τα προϊόντα μαλλιών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του

Pexels

Τα προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν συχνά, σύμφωνα με μια μεγάλη, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 1,64% των γυναικών που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ προϊόντα για ίσιωμα μαλλιών, θα εμφάνιζαν καρκίνο της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Όμως για τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συχνά τα προϊόντα αυτά, ο κίνδυνος ανέρχεται στο 4,05%.

Η επικεφαλής της έρευνας, Alexandra White του Εθνικού Ινστιτούτου των Η.Π.Α, υπογράμμισε, ότι είναι σημαντικό να βάλουμε αυτές τις πληροφορίες σε συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς ο καρκίνος της μήτρας, είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος καρκίνου.

Καρκίνος της μήτρας: Τα προϊόντα μαλλιών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Pexels

Ωστόσο, ο καρκίνος της μήτρας είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), με τα ποσοστά να αυξάνονται, ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 33.947 φυλετικά διαφορετικές γυναίκες, ηλικίας 35 έως 74 ετών, κατά μέσο όρο για σχεδόν 11 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 378 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο της μήτρας.

Αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, ήταν περισσότερες από δυόμισι φορές υψηλότερες για τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα για ίσιωμα μαλλιών, περισσότερες από τέσσερις φορές το προηγούμενο έτος.

Η λιγότερο συχνή χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει ότι μπορεί να οφειλόταν στην τύχη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών, περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού. Τα προϊόντα είχαν συσχετιστεί στο παρελθόν, με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

«Αυτά τα ευρήματα είναι τα πρώτα, επιδημιολογικά στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της χρήσης προϊόντων για ίσιωμα μαλλιών και του καρκίνου της μήτρας», έγραψαν η White και οι συνεργάτες της στο The Journal of the National Cancer Institute. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που οδηγούν αυτήν την παρατηρούμενη συσχέτιση».

Αν και η σχέση μεταξύ της χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων και του καρκίνου της μήτρας, δεν διέφερε ανάλογα με τη φυλή στη μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν:

«Eπειδή οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιούν προϊόντα ισιώματος μαλλιών πιο συχνά και τείνουν να ξεκινούν τη χρήση σε μικρότερες ηλικίες από άλλες φυλές και εθνότητες, αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά για αυτές».

O καρκίνος της μήτρας και όσα πρέπει να ξέρεις

Οποιοσδήποτε έχει μήτρα, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο της μήτρας. Αυτό περιλαμβάνει γυναίκες, τρανς άνδρες, μη δυαδικά άτομα και ιντερσεξ άτομα με μήτρα. Ο καρκίνος της μήτρας δεν μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή).

Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων οιστρογόνων, είναι σύμφωνα με το NHS, ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων εμφανίζονται σε άτομα που:

  • είναι υπέρβαρα
  • λαμβάνουν ορισμένους τύπους θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT)
  • δεν έχουν γεννήσει ποτέ
  • έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • περνούν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ετών

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, αυξάνεται επίσης:

  • Από τον σακχαρώδη διαβήτη
  • Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, των ωοθηκών ή της μήτρας
  • Αν έχει κληρονομηθει ένα σπάνιο γονίδιο που προκαλεί το σύνδρομο Lynch
  • Από λαμβανόμενα φάρμακα για θεραπεία, όπως η ταμοξιφαίνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού)
  • Από ακτινοθεραπεία στη λεκάνη