ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: 7 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

iStock

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αλλά μερικές φορές, οι συμβουλές μιας μελέτης, μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με αυτές μιας άλλης.

Οι πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης διάφορων μορφών του. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι παρακάτω συνήθειες είναι μια καλή αρχή για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου.

Καρκίνος: 7 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο iStock

 1. Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η διακοπή καπνίσματος είναι ένας σημαντικό βήμα στην πρόληψη του καρκίνου. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και των νεφρών. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης.

2. Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή

Αν και η κατανάλωση υγιεινών τροφών δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί ωστόσο να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του. Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν:

 • Αύξησε όσο το δυνατόν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
 • Περιόρισε ή κόψε την κατανάλωση αλκοόλ
 • Περιόρισε ή κόψε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Ειδικά για τις γυναίκες, η μεσογειακή διατροφή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα όσπρια και υγιεινών λιπαρών, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

3. Διατήρησε ένα υγιές βάρος και μείνε σωματικά δραστήρια

Ένα υγιές βάρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των νεφρών.

Η σωματική δραστηριότητα μετράει επίσης. Εκτός από τον έλεγχο του βάρους, η σωματική δραστηριότητα από μόνη της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Ως γενικό στόχο, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα.

4. Μείνε προστατευμένη από τον ήλιο

Μια ακόμα σημαντική συνήθεια στην μάχη κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά είδη, το οποίο ωστόσο μπορεί εύκολα να προληφθεί, αποκτώντας συγκεκριμένες συνήθειες όπως:

 • Απόφυγε τον μεσημεριανό ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές.
 • Μείνε στην σκιά
 • Κάλυψε την επιδερμίδα σου με ανοιχτόχρωμα, φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι
 • Μην τσιγκουνεύεσαι το αντηλιακό
 • Απόφυγε το σολάριουμ 

5. Εμβολιάσου

Η προστασία από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Μίλησε με έναν γιατρό σχετικά με τον εμβολιασμό για:

 • Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Οι ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από ηπατίτιδα Β είναι άτομα που κάνουν σεξ χωρίς προστασία, με περισσότερους από έναν συντρόφους, άτομα που έχουν έναν σεξουαλικό σύντροφο που κάνει σεξ με άλλους και άτομα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

 • Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε άλλους καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Το εμβόλιο HPV συνιστάται για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 και 12 ετών.

6. Απόφυγε επικίνδυνες συμπεριφορές

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική πρόληψης, είναι η αποφυγή επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις που, με τη σειρά τους, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Για παράδειγμα:

 • Σεξ με προστασία

Χρησιμοποίησε πάντα προφυλακτικό στις σεξουαλικές σου επαφές, ώστε να αποφύγεις ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως ο HIV ή ο HPV. Οι φορείς HIV ή AIDS διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πρωκτού, του ήπατος και του πνεύμονα. Ο HPV σχετίζεται συχνότερα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πρωκτού, του λαιμού, του αιδοίου και του κόλπου.

7. Κάνε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους

Κάνοντας τακτικές αυτοεξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους για καρκίνους – όπως ο καρκίνος του δέρματος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού – αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος. Τότε είναι που η θεραπεία είναι πιο πιθανό να πετύχει. Ρώτησε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου για εσένα.