ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μας στον καύσωνα;

Alexandros Michailidis / SOOC

Νέος καύσωνας διαρκείας ήρθε για να μείνει στη χώρα μας, με τους ειδικούς μάλιστα να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας για το νέο κύμα καύσωνα στο NEWS 24/7 ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς«αφού καταφέραμε και επιβιώσαμε το θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών σε μέση θερμοκρασία -δεν είχαμε ακρότητες, αλλά ο υδράργυρος ήταν σταθερά πολύ υψηλά- σημαίνει πως ο άνθρωπος έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα». Για να προσθέσει: «Άρα θα επιβιώσουμε και τον Ιούλιο, όπου το πρώτο δεκαήμερο κύλησε με υψηλές θερμοκρασίες και αυτό θα συνεχιστεί και το δεύτερο. Θα φτάσουμε έως τις 20-21/7 με αυτήν την κατάσταση».

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία από τον καύσωνα

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές για παρατεταμένες περιόδους. Ακολουθούν οι 5 μεγαλύτεροι κίνδυνοι που συνδέονται με τον καύσωνα και τρόποι προφύλαξης από αυτούς.

  • Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή μορφή θερμικής νόσου και εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία σώματος (πάνω από 40°C), σύγχυση, πονοκέφαλο και απώλεια συνείδησης. Χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις.

  • Θερμική εξάντληση

Η θερμική εξάντληση προκαλείται από την υπερβολική απώλεια νερού και αλάτων μέσω της εφίδρωσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, αδυναμία, ναυτία και πονοκέφαλο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία.

  • Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηροστομία, ζαλάδα και χαμηλή πίεση. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και ηλεκτρολυτών είναι κρίσιμη για την αποφυγή της αφυδάτωσης.

  • Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος, επιβαρύνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια καυσώνων.

  • Αναπνευστικά προβλήματα

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αναπνευστικών νοσημάτων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ο ζεστός αέρας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και σπασμούς στους αεραγωγούς.

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Η προστασία από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι κρίσιμη για την υγεία μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια καυσώνων. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς.

  • Μείνε ενυδατωμένη: Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι δίψα.
  • Απόφυγε την έντονη δραστηριότητα: Προσπάθησε να περιορίσεις τη σωματική δραστηριότητα κατά τις ώρες αιχμής της θερμοκρασίας.
  • Φόρα κατάλληλα ρούχα: Προτίμησε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο για προστασία από τον ήλιο.
  • Χρησιμοποίησε κλιματισμό: Εάν είναι δυνατόν, μείνε σε κλιματιζόμενους χώρους.
  • Αναζήτησε σκιά: Φρόντισε να μένεις σε σκιερά μέρη, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.