ΥΓΕΙΑ

Καφές και πονοκέφαλος. Ποια η σχέση τους;

Unsplash

Καφές και πονοκέφαλος, μια σχέση ιδιαίτερη και μάλλον όχι μονοδιάστατη. Σύμφωνα με την επιστήμη, η έλλειψή του σ’ έναν οργανισμό που καταναλώνει καφέ εντατικά, προκαλεί στερητικό σύνδρομο. 100 mg καφεΐνης την ημέρα αρκούν ώστε να δημιουργηθεί εθισμός. Γι’ αυτό και ιδανικά, αν θες να τον κόψεις, το κάνεις σταδιακά.

Αλλά ο καφές κάνει (και) καλό

Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Γιατί η ακριβώς αντίθετη, έχει εξίσου επιστημονική υπόσταση. Η καφεΐνη είναι υπολογίσιμο συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τις ημικρανίες. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της πάθησης, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η καφεΐνη έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στον πόνο που νιώθεις στο κεφάλι, όπως η μαύρη σοκολάτα, το τσάι και η σόδα. Ο λόγος; Τα αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται εξαιτίας του άλγους, συρρικνώνονται και πάλι χάρη στην καφεΐνη. Αυτός είναι και ο λόγος που άτομα τα οποία υποφέρουν από ημικρανίες αναφέρουν πως η κατανάλωση καφέ λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Άλλος ένας λόγος για να βάλεις λοιπόν νερό στην καφετιέρα, και σήμερα. Πίνουμε καφέ με μέτρο. Αλλά πίνουμε.