ΥΓΕΙΑ

Θες υγιή πέλματα στην καραντίνα; 4 ασκήσεις από έναν ποδίατρο (έχει και μασαζάκι)

Unsplash

Η προηγούμενη καραντίνα ξεκίνησε, πάνω κάτω, σε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με την τωρινή. Κάποιοι φορούσαν μόνο κάλτσες, άλλοι ήταν ξυπόλητοι (αν και εξηγήσαμε ότι δεν είναι καλό) αλλά ένα είναι το σίγουρο. Βγάλαμε παπούτσια και σουτιέν, ακόμα και όταν κάναμε yoga στο σαλόνι.

Λογικό να μην φοράμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε. Προκύπτει όμως το εξής πρόβλημα. Τα πόδια ξε-μαθαίνουν από το πολύ πέρα δώθε και τη χρήση των παπουτσιών και καταλήγεις με αποδυναμωμένα πέλματα. Για να μην φτάσουμε στο τέλος της καραντίνας με ένα πρόβλημα που δεν είχαμε καν υπολογίσει, ας ξεκινήσουμε από σήμερα να κάνουμε μερικές πολύ απλές ασκησούλες.

Δύο ειδικοί, η Δρ. Jackie Sutera και ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής Brian Hoke, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μάς δίνουν πολύ απλές και εύκολες ασκήσεις για να κάνουμε κάθε μέρα στο σπίτι. Και να φοράμε και τα αθλητικά μας, να στέλνουμε sms και να κινούμαστε και λίγο.

Μπαλάκι του τένις στα πέλματα

Σαν να σου κάνει κάποιος μασάζ. Είσαι ξαπλωμένη στον καναπέ ή όρθια και στηρίζεις κάπου τα χέρια σου, και κάνεις κυκλικές κινήσεις πάνω σε ένα μπαλάκι. Αν νιώθεις ότι τα πέλματά σου είναι γενικώς ταλαιπωρημένα, βάλε το μπαλάκι για λίγο στο ψυγείο.

Απλά stretches στα πέλματα

Νόμιζες ότι το stretching είναι μόνο θέμα κορμού ή άκρων; Το χρειάζονται και τα πέλματά σου, πρωί βράδυ. Τέντωσε τα δάχτυλα μπροστά και πίσω για 10 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τη διαδικασία και κάνε τα stretches με λίγο μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε κάθε σετ. Ενδιάμεσα, μπορείς να κάνεις κυκλικές κινήσεις και στους αστραγάλους.

Μην ξεχνάς και τις γάμπες

Άλλο ένα σημείο που ξεχνάμε. Αν δεν βγαίνεις για περπάτημα και κάθεσαι κυρίως στο σπίτι, πρέπει να ασκείς και τις γάμπες σου. Η πιο κλασική άσκηση είναι να στέκεσαι όρθια μπροστά σε έναν τοίχο και να τεντώνεσαι σαν μπαλαρίνα στα δάχτυλα των ποδιών. Άλλη άσκηση είναι να σηκώνεις το ένα πόδι στον τοίχο και να τεντώνει αυτό που είναι κάτω. Εξαιρετικό tip και για εσένα που θέλεις να βάλεις τακούνι, αλλά δεν θυμάσαι πόσος καιρός πέρασε από την τελευταία φορά.

Και λίγο μασάζ

Αν περνάς καραντίνα με το ταίρι σου, τι καλύτερο από το να σου κάνει μασάζ στα σημεία όπου νιώθεις μεγαλύτερη μυική ένταση ή εκεί που πονάς. Πιέζει περισσότερο εκείνα τα σημεία και τα νεύρα χαλαρώνουν. Και δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το μασάζ. Οτιδήποτε βοηθά στη χαλάρωση. Και των δύο.