ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που χρειάζεσαι για καλή διάθεση και γερά οστά

Pexels

Ανάμεσα στις πολλές βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σου, υπάρχει μία που ξεχωρίζει και είναι σύμμαχος σου, για να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες της καθημερινότητας, χωρίς να τα «παίξεις». Αυτή είναι φυσικά η B12.

Η βιταμίνη B12 είναι μέρος του συμπλέγματος βιταμινών B και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών, είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση. Το να ακολουθήσεις μία θρεπτική διατροφή ή να παίρνεις συμπληρώματα B12, είναι απαραίτητο για την συνολική υγεία του οργανισμού σου. Παρακάτω σου παρουσιαζουμε τους λόγους.

Βοηθά στη σύνθεση λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 προκαλούν αλλαγή στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξή τους. Τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μικρά και στρογγυλά, ενώ γίνονται μεγαλύτερα και συνήθως οβάλ σε περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Λόγω αυτού του ακανόνιστου σχήματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον μυελό των οστών στην κυκλοφορία του αίματος με τον κατάλληλο ρυθμό, προκαλώντας αναιμία. Όταν έχεις αναιμία, το σώμα δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στα ζωτικά όργανα. Επομένως, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κόπωση και αδυναμία.

Η βιταμίνη που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση Pexels

B12 για την εγκυμοσύνη

Τα επίπεδα B12 στον οργανισμό στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι καθοριστικά για την πορεία της, μιας και μαζί με το φολικό οξύ, συμβάλλουν στην δημιουργία ενός υγιή νευρικού σωλήνα, στο έμβρυο. Εάν κάποια γυναίκα έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης στα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης, αυξάνονται οι πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, καθώς και για χαμηλό βάρος γέννησης. Η πρόσληψη συμπληρώματος είναι πιθανόν ασφαλής σε εγκυμοσύνη και θηλασμό, αν καταναλωθεί στην ποσότητα που συνίσταται από το γιατρό.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί να υποστηρίξει την καλή υγεία των οστών. Μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 2.500 ενήλικες έδειξε ότι όσοι είχαν έλλειψη σε βιταμίνη Β12, είχαν οστική πυκνότητα χαμηλότερη από το φυσιολογικό οι άντρες στους γοφούς, ενώ οι γυναίκες κυρίως στη σπονδυλική στήλη.  Κάτι τέτοιο όμως κάνει τα κόκκαλα πιο εύθραυστα και αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Βελτιώνει τη διάθεση

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης- γνωστής και ως ορμόνη της ευτυχίας, αλλά και άλλες ουσίες του εγκεφάλου. Μια παλαιότερη μελέτη σε άτομα με κατάθλιψη και με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 από το φυσιολογικό, έδειξε ότι όσοι έλαβαν αντικαταθλιπτικά και βιταμίνη Β12 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βελτιωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους έλαβαν θεραπεία μόνο με αντικαταθλιπτικά.

Η βιταμίνη B12 βρίσκεται, κυρίως, σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, για αυτό και παρατηρείται μεγαλύτερη έλλειψη σε άτομα που δεν τα προτιμούν, όπως οι vegans. Οι τροφές με B12 είναι τα οστρακοειδή, τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα ενισχυμένα φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά και φυτικά ροφήματα. Τα τελευταία αποτελούν ιδανική επιλογή για vegan.