ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που θα σε κρατήσει νέα και ξεκούραστη

Η συμβολή των αντιοξειδωτικών στην υγεία και την ομορφιά μας είναι γνωστή. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για το συνένζυμο Q10 και τις ευεργετικές του ιδιότητες;

Tο συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα αντιοξειδωτικό που μοιάζει με βιταμίνη, και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Προστατεύουν επίσης τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και βακτήρια ή ιούς που προκαλούν ασθένειες. Η παραγωγή CoQ10 μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να έχουν έλλειψη αυτής της ένωσης.

Ορισμένες άλλες αιτίες ανεπάρκειας CoQ10 περιλαμβάνουν:

 • Διατροφικές ελλείψεις, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β6
 • Γενετικά ελαττώματα στη σύνθεση ή τη χρήση του CoQ10
 • Αυξημένες απαιτήσεις από τους ιστούς ως συνέπεια της νόσου
 • Μιτοχονδριακά νοσήματα
 • Οξειδωτικό στρες λόγω γήρανσης
 • Παρενέργειες των θεραπειών με στατίνες

Τα οφέλη του συνενζύμου Q10

Q10: Η βιταμίνη που θα σε κρατήσει νέα και ξεκούραστη Pexels

Η έρευνα, σύμφωνα με την Mayo Clinic, έχει δείξει ότι το CoQ10 παίζει αρκετούς βασικούς ρόλους στο σώμα.

 • Καρδιακές παθήσεις

Το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Αν και τα ευρήματα είναι μικτά, το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι όταν συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά συστατικά, το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης και καρδιακής βαλβίδας.

 • Διαβήτης

Oρισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και των επιπέδων ολικής χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 • Q10 και γονιμότητα

Με την πάροδο των ετών, φθίνει τόσο ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων, όσο και του σπέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του CoQ10 έχουν θετική επίδραση και στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

 • Ημικρανίες

Η μη φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών, σε χαμηλή ενέργεια στα εγκεφαλικά κύτταρα και πιθανότατα σε ημικρανίες. Το CoQ10 συμβάλλει στη βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και συνεπώς στη μείωση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.

 • Φυσική απόδοση

Επειδή το CoQ10 εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, πιστεύεται ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση. Το CoQ10, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες, τονώνει τις αντοχές μας και βοηθά να απολαύσουμε απερίσπαστοι το πρόγραμμα εκγύμνασης που έχουμε επιλέξει!

 • Q10 για νεανικό δέρμα

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματός μας, το οποίο μάλιστα έρχεται και σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Οι ιδιαιτερότητες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να βάλλεται εύκολα, τόσο από εσωτερικούς, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Κυριότερος εξωτερικός παράγοντας είναι οι ακτίνες UV, ενώ ένας σημαντικός εσωτερικός είναι το οξειδωτικό στρες. Το CoQ10 μειώνει, μεταξύ άλλων, την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ακτίνες UV στο δέρμα μας και ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία, καθυστερώντας τη γήρανσή του.

 • Νόσος Πάρκινσον

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ακόμη και οι υψηλές δόσεις CoQ10 δεν φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Πηγές Q10

Όπως είδαμε παραπάνω, η παραγωγή CoQ10 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η συμπλήρωσή του.

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν CoQ10 είναι το χοιρινό, το βόειο κρέας και το κοτόπουλο, η πέστροφα, η ρέγκα, το σκουμπρί και η σαρδέλα, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, οι φακές, τα φιστίκια, το σουσάμι, το σογιέλαιο.

Όταν τώρα η καθημερινή μας διατροφή, δεν καλύπτει τις ανάγκες μας σε CoQ10, έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να το λάβουμε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπλήρωμα Διατροφής Συνενζύμου Q10 για την Μέγιστη Παραγωγή Ενέργειας 30tabs
PHARM24.GR

Συμπλήρωμα Διατροφής Συνενζύμου Q10 για την Μέγιστη Παραγωγή Ενέργειας 30tabs

Το συμπλήρωμα διατροφής Coenzyme Q10 30mg της Quest προσφέρει 30mg συνενζύμου Q10. Το συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για τη διαδικασίας παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα αφού λειτουργεί ως δέκτης ηλεκτρονίων με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Τα 30mg συνενζύμου Q10 είναι αρκετά για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού.
19,95€ 11,57€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
POWER HEALTH PLATINUM RANGE COENZYME Q10 30CAPS
YPHARMACY.GR

POWER HEALTH PLATINUM RANGE COENZYME Q10 30CAPS

Το Coenzyme Q10 της Power Health αποτελεί ένα συμπλήρωμα διατροφής με συνένζυμο Q10 για ενέργεια και αντιοξειδωτική προστασία.
24,90€ 16,19€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Solgar Coenzyme Q-10 100mg 30sgels
TOFARMAKEIOMOU.GR

Solgar Coenzyme Q-10 100mg 30sgels

Συνένζυμο Q10 σε φυτοκάψουλες κατάλληλες για vegans και σε μαλακές κάψουλες.
65,37€ 44,45€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ