ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή που χρειάζεσαι αν έχεις πρόβλημα με το έντερο

Unsplash

Υπάρχουν αυτές οι περίοδοι που αντιμετωπίζεις θέμα με το έντερό σου. Νιώθεις έντονο φούσκωμα και δεν οφείλεται στο ότι το παράκανες πάλι με την πίτσα ή το αλάτι. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα ότι χρειάζεται να βοηθήσεις το έντερό σου.

Πιο συγκεκριμένα, το μικροβίωμα του εντέρου σου σε ενημερώνει ότι ήρθε η ώρα να κάνεις μία αλλαγή. Και όπως όλα δείχνουν, δε χρειάζεται να μεταμορφώσεις τη διατροφή σου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, μία έρευνα του 2018 κατέληξε στο ότι οι ίνες των πρεβιοτικών κάνουν τεράστιο καλά στο έντερο και την υγεία του. Και ποια ήταν μία από τις δημοφιλέστερες τροφές;

Το σκόρδο κάνει θαύματα στο έντερο

Αν και είσαι ήδη αρκετά εξοικειωμένη με το ότι το γιαούρτι και τα λαχανικά είναι εκείνα που βοηθούν το έντερό σου, λόγω φυτικών ινών, έρχεται το σκόρδο να κάνει την έκπληξη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ινουλίνη, ένα είδος λειτουργικής ίνας, που τρέφει τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Για να καταλάβεις, αυτή η ουσία είναι το καύσιμο αυτών των βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους σου παραδίδουν ένα υγιές έντερο.

Σε άλλη έρευνα, απεδείχθη ότι το σκόρδο προάγει την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων (bifidobacteria) στο έντερο και αποτρέπει την εμφάνιση των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνει την καρδιακή νόσο. Γιατί νομίζεις ότι βλέπεις ανθρώπους σε μεγάλη ηλικία να το μασουλάνε ωμό;

Πώς πρέπει να το τρως;

Σε γενικές γραμμές, το σκόρδο χάνει τις πρεβιοτικές ιδιότητές του όσο το μαγειρεύεις. Ιδανικά, πρέπει να το τρως ωμό ώστε να παίρνεις όλα του τα οφέλη και να δεις αποτελέσματα στο έντερό σου. Επομένως, απόλαυσε μία χωριάτικη σαλάτα (και όχι μόνο) ή τρίψε λίγο σκόρδο μέσα στο φαγητό.

Μην το παρακάνεις με το σκόρδο

Όπως και σε όλα τα πράγματα, έτσι κι εδώ οι υπερβολές δεν είναι καλός σύμβουλος. Μην αρχίζεις να μασουλάς σκελίδες σκόρδου όλη μέρα, γιατί θα προκύψουν άλλα προβλήματα. Αν πάσχεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αν κάνεις κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, το πολύ σκόρδο θα μπορούσε να πυροδοτήσει στομαχικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχουμε ενοχλήσεις, συμβουλευόμαστε πρώτα τον γιατρό μας, ώστε να μην δημιουργήσουμε παρενέργειες στον οργανισμό μας.