ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Pexels

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που αφορά τουλάχιστον στο 20% του πληθυσμού. Ένα από τα πιο κλασικά αίτια είναι η μειωμένη κίνηση του φαγητού μέσω του πεπτικού συστήματος. Αν δεν ασκείσαι καθόλου και δεν τρως επαρκείς ποσότητες σε φυτικές ίνες, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.

Πριν δεις κι αποειδείς και αναγκαστείς να στραφείς σε φαρμακευτικά βοηθήματα για να καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα, μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τις παρακάτω τροφές και να αντιμετωπίσεις το εντερικό πρόβλημα με φυσική μέθοδο.

Μήλα

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» και αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γνωμικό. Το φρούτο που σου δίνει 4 γραμμάρια φυτικές ίνες και βοηθά το έντερό σου στο να κινείται σε καθημερινή βάση.  Τα μήλα περιλαμβάνουν την πηκτίνη, που είναι μία διαλυτή ίνα, γνωστή για την καθαρτική της ιδιότητα. Σε μία έρευνα, 80 συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα πηκτίνης και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, έπειτα από 4 εβδομάδες. Φάε λοιπόν τα μήλα σου σκέτα, μαζί με γιαούρτι, με βρώμη, σε φρουτοσαλάτα και με όποιον άλλο ευρηματικό τρόπο μπορείς να σκεφτείς.

Ακτινίδιο

Το φρούτο που είναι γνωστό για τη δράση του κόντρα στη δυσκοιλιότητα. Διεγείρει το πεπτικό σύστημα και επιταχύνει την κίνηση του εντέρου. Σε παλαιότερη έρευνα που έγινε σε συμμετέχοντες που χωρίζονταν σε δυσκοίλιους και μη, παρατηρήθηκε ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα σε όλο το γκρουπ. Φτιάξε λοιπόν ένα smoothie με ακτινίδιο. Και ανακούφιση και δροσιά μέσα στο καλοκαίρι.

Σύκα και αντίο δυσκοιλιότητα

Τα αποξηραμένα σύκα, ιδιαίτερα, σου χαρίζουν ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες. Σκέψου ότι μισό φλιτζάνι ισούται με το 30% των καθημερινών σου αναγκών σε φυτικές ίνες. Σε έρευνα που έγινε σε 40 εθελοντές, τα σύκα βελτίωσαν την υφή των κοπράνων και μείωσαν αισθητά τις κοιλιακές κράμπες που προκαλεί η δυσκοιλιότητα.

Φακές

Ξέρεις ότι τα περισσότερα όσπρια βοηθούν πολύ στην κίνηση του εντέρου. Εκτός του ότι παίρνεις πολλές φυτικές ίνες, οι φακές αυξάνουν την παραγωγή του βουτυρικού οξέως, που αυξάνει την κίνηση του πεπτικού συστήματος. Το καλοκαίρι θα τις φας πιο εύκολα σε δροσερές σαλάτες με λαχανικά.

Γλυκοπατάτες

Έχεις ήδη αρκετούς λόγους για να φας γλυκοπατάτες. Τώρα όμως ανακαλύπτεις ότι σε βοηθούν στο να επισκέπτεσαι πιο συχνά την τουαλέτα. Έχουν τόσες πολλές φυτικές ίνες που δε γίνεται να μην τις εντάξεις σε διάφορες συνταγές και να αντικαταστήσεις τις κλασικές πατάτες με αυτές.

Κεφίρ (και ένα ρόφημα ενάντια στη δυσκοιλιότητα)

Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και περιλαμβάνει προβιοτικά, που είναι υγιή βακτήρια στο έντερο. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφίρ είναι τεράστιος σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας και συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του εντέρου. Μπορείς να φτιάξεις smoothies με κεφίρ αντί του κλασικού γάλακτος ή συνδύασέ το με βρώμη.