ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή με τις ελάχιστες θερμίδες και τα τεράστια οφέλη για την υγεία

Pexels

Χρησιμοποιείται ευρέως ως φρέσκο ​βότανο ή αποξηραμένο μπαχαρικό. Έχει έντονο πράσινο χρώμα με ήπια, πικρή γεύση που συνδυάζεται καλά με πολλές συνταγές. Και είναι η ιδανική προσθήκη στα πλαίσια μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ο λόγος, για τον μαϊντανό. 

Συχνά χαρακτηρισμένος ως ένα από τα πιο ισχυρά βότανα που καταπολεμούν πλήθος ασθενειών, ο μαϊντανός έχει μεγάλη θρεπτική αξία και προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για στον οργανισμό μας. Παρακάτω είναι 5 από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη που μας χαρίζει ο μαϊντανός.

Περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Μαϊντανός: 5 καλοί λόγοι για να τρως το πιο υγιεινό βότανο Pexels

Ο μαϊντανός προσφέρει πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όσα υποψιάζονται οι άνθρωποι. Μισό φλιτζάνι (30 γραμμάρια) φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό παρέχει:

 • Θερμίδες: 11
 • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
 • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
 • Βιταμίνη Α: 108% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
 • Βιταμίνη C: 53% της ΣΗΠ
 • Βιταμίνη Κ: 547% της ΣΗΠ
 • Φολικό οξύ: 11% της ΣΗΠ
 • Κάλιο: 4% της ΣΗΠ

Το συγκεκριμένο βότανο είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Ο μαϊντανός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, σημαντικά θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι πολύ χαμηλός σε θερμίδες, αλλά γεμάτος γεύση, πράγμα που τον καθιστά ένα εξαιρετικό συστατικό για πολλές συνταγές.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο μαϊντανός περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το σώμα χρειάζεται μια υγιή ισορροπία αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία. Τα κύρια αντιοξειδωτικά στον μαϊντανό είναι:

 • φλαβονοειδή
 • καροτενοειδή
 • βιταμίνη C

Το αρωματικό βότανο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών γνωστών ως φλαβονοειδή.  Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Τα οστά χρειάζονται ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε ποικίλες ποσότητες για να παραμείνουν υγιή και δυνατά.

Ο μαϊντανός είναι γεμάτος με βιταμίνη Κ – ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών. Μισό φλιτζάνι (30 γραμμάρια) παρέχει το εντυπωσιακό 547% της ΣΗΠ.

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρότερων οστών υποστηρίζοντας τα κύτταρα που δομούν τα οστά που ονομάζονται οστεοβλάστες. Αυτή η βιταμίνη ενεργοποιεί επίσης ορισμένες πρωτεΐνες που αυξάνουν την οστική πυκνότητα – ένα μέτρο της ποσότητας μετάλλων που υπάρχουν στα οστά.

Ο μαϊντανός περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης φυτικές ενώσεις, που μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση. Το οξειδωτικό στρες — μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών — σχετίζεται με την ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ο μαϊντανός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, η υψηλή διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 30%.

Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα μάτια

Η λουτεΐνη, η βήτα καροτίνη και η ζεαξανθίνη, είναι 3 καροτενοειδή στον μαϊντανό που βοηθούν στην προστασία των ματιών σας και προάγουν την υγιή όραση. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτά που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να αποτρέψουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μια ανίατη οφθαλμική νόσο και μια κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καθυστερημένης AMD έως και 26%. Το βήτα καροτένιο είναι ένα άλλο καροτενοειδές που υποστηρίζει την υγεία των ματιών. Αυτό το καροτενοειδές μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Αυτή η μετατροπή της βήτα καροτίνης εξηγεί γιατί ο μαϊντανός είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη Α. Μισό φλιτζάνι (30 γραμμάρια) φρεσκοκομμένων φύλλων παρέχει το 108% της ΣΗΠ για αυτή τη βιταμίνη.