ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος που «θερίζει»: 500% αύξηση στα παιδιά

iStock

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν επιστήμονες σε νέα μελέτη.

Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, εξακολουθεί να είναι χαμηλός, οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τι οδηγεί σε αυτή την αλλαγή. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, στο συνέδριο Digestive Disease Week στην Ουάσιγκτον.

Μια αργή και σταθερή άνοδος;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η τέταρτη στις γυναίκες. Το 2024, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα υπάρξουν 106.590 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 46.220 περιπτώσεις καρκίνου του ορθού.

Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο γενικά, τα ποσοστά μειώθηκαν αργά από τη δεκαετία του 1980. Μεταξύ 2011 και 2019, οι περιπτώσεις μειώθηκαν κατά περίπου 1% κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική για τους νεότερους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, τα ποσοστά αυξάνονται κατά 1% έως 2% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα πράγματα είναι παρόμοια και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ολοένα και πιο συχνός σε νεότερους ανθρώπους, τα ιατρικά πρωτόκολλα αλλάζουν.

Οι εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ξεκινούσαν από την ηλικία των 60 ετών. Αυτό έχει πλέον έχει αλλάξει, με τις εξετάσεις να γίνονται στην ηλικία των 55 ετών. Και αυτό πρόκειται να μειωθεί ξανά στα 50 μέσα τους επόμενους μήνες.

Μια ανησυχητική τάση

Η πιο πρόσφατη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας Σίτι. Η ανάλυση έδειξε ότι από το 1999 έως το 2020, το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά:

 • 500% σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών
 • 333% σε εφήβους ηλικίας 15–19 ετών
 • 185% σε άτομα ηλικίας 20–24 ετών
 • 71% σε άτομα ηλικίας 30–34 ετών
 • 58% σε άτομα ηλικίας 35–39 ετών
 • 37% σε άτομα ηλικίας 40–44 ετών

Αν και η αύξηση κατά 500% σε άτομα ηλικίας 10-14 ετών ακούγεται τεράστια, είναι σημαντικό να εξετάζεται υπό προοπτική: Το 1999, υπήρχαν 0,1 περιπτώσεις ανά 100.000 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Το 2020, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 0,6 παιδιά ανά 100.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές ανεξάρτητα από τα χαμηλά συνολικά νούμερα, τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά.

Τα σημάδια του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου

Μέχρι αρκετά πρόσφατα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Τώρα, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται στους νεότερους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα.

Τα πιο κοινά σημάδια πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

 • αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου: δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • κοιλιακό άλγος
 • αιμορραγία από το ορθό
 • σημάδια σιδηροπενικής αναιμίας

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνεται η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και ορισμένα γενετικά σύνδρομα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, όπως:

 • η σωματική δραστηριότητα
 • η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
 • η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος
 • η διατήρηση ενός υγιούς βάρους
 • η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
 • η διακοπή του καπνίσματος

«Αυτά τα αυξανόμενα ποσοστά είναι ανησυχητικά και δείχνουν την επείγουσα ανάγκη να βελτιώσουμε την ικανότητά μας για πρόληψη και ανίχνευση πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου», εξηγούν οι ειδικοί​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​‏