ΕΡΕΥΝΑ

Η «ΜΑΙΑ» που βελτιώνει προβλήματα υπογονιμότητας

Pexels

Μια νέα πρωτεΐνη, η οποία πήρε το όνομά της από την Ελληνίδα θεά της μητρότητας, MAIA θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα ορισμένες πτυχές της υπογονιμότητας και να αναπτύξουν νέες θεραπείες.

Επί του παρόντος, η υπογονιμότητα είναι ανεξήγητη για περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους, που δεν μπορούν να συλλάβουν φυσικά. Στην πρώτη μελέτη του είδους της, η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δημιούργησε τεχνητά ωάρια, για να δοκιμάσει διαφορετικές πρωτεΐνες (πεπτίδια) που διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να «δεθούν» με τα ωάρια.

Μετά από αρκετούς επίπονους γύρους αφαίρεσης τυχόν πεπτιδίων, που δεν είχαν δεσμευμένο σπέρμα, οι ερευνητές έμειναν τελικά με αυτά, που αντιστοιχούσαν σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την MAIA. Μετά τον εντοπισμό της, το γονίδιο που αντιστοιχεί σε αυτήν, εισήχθη σε καλλιέργεια ανθρωπίνων κυττάρων και αυτά έγιναν δεκτικά στα σπερματοζωάρια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της γονιμοποίησης. Επιβεβαιώθηκε έτσι, ότι η ΜΑΙΑ ευθύνεται για την έλξη του σπερματοζωαρίου προς το ωάριο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science Advances, αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η MAIA είναι υπεύθυνη για την έλξη του σπέρματος στο ωάριο για γονιμοποίηση.

Η «ΜΑΙΑ» που βελτιώνει προβλήματα υπογονιμότητας Pexels

Επανάσταση σε θεραπείες υπογονιμότητας και σχεδιασμού αντισύλληψης

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δήλωσε σχετικά:

«Η υπογονιμότητα είναι ανεξήγητη σε περισσότερους από τους μισούς από αυτούς που αγωνίζονται να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Αυτό που γνωρίζουμε για τη γονιμότητα στους ανθρώπους, έχει περιοριστεί σοβαρά από ηθικές ανησυχίες.

Η τεχνική τεχνητής γονιμοποίησης που μας έδωσε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την πρωτεΐνη MAIA, όχι μόνο θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ανθρώπινης γονιμότητας, αλλά θα ανοίξει το δρόμο για νέους τρόπους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και θα φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό μελλοντικών αντισυλληπτικών».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της θεωρίας ότι ορισμένα σπερματοζωάρια, μπορεί να μην είναι συμβατά με ορισμένα ωάρια. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν εάν το σπέρμα από διαφορετικά άτομα, συνδέεται με την πρωτεΐνη, με διαφορετικούς τρόπους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν:

«Η ανακάλυψη της πρωτεΐνης MAIA, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για να κατανοήσουμε τη διαδικασία της ανθρώπινης γονιμοποίησης. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανακαλυφθεί, χωρίς τη χρήση τεχνητών σφαιριδίων για την αναπαραγωγή της επιφάνειας των ανθρώπινων ωαρίων, καθώς απλά δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αρκετά ωάρια για να πραγματοποιήσουμε το πείραμα».