ΥΓΕΙΑ

Η καθημερινή συνήθεια που σε κάνει «στόχο» για τα κουνούπια

Pexels

Αν τα κουνούπια σε «τρώνε ζωντανή» κάθε καλοκαίρι και διαπιστώνεις ότι δείχνουν την ξεκάθαρη προτίμησή τους στην επιδερμίδα σου, πολύ περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο γύρω σου, έχεις απόλυτο δίκιο. Επιστημονικές μελέτες άλλωστε δείχνουν, ότι περίπου το 20% των ανθρώπων, φαντάζουν ιδιαίτερα ακαταμάχητοι σε αυτά τα έντομα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό, έχει να κάνει κυρίως με ένα άρωμα που αναδύεται από οργανικά οξέα που υπάρχουν στο δέρμα μας και τα οποία προκαλούνται από βακτήρια. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε και τα βακτήρια δεν είναι σημάδι «βρωμιάς». Είναι απλώς μέρος της βιολογίας ορισμένων ατόμων. Πώς μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα ενοχλητικά τσιμπήματα από τα κουνούπια, μετά το σχηματισμό αυτών των οξέων στην επιδερμίδα σου; Η επιστήμη υποστηρίζει ότι υπάρχει ελπίδα. Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σαπούνι μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φυσική μυρωδιά της επιδερμίδας, επηρεάζοντας πόσο «ελκυστικό» είναι αυτό το άρωμα για ένα κουνούπι.

Τσιμπήματα από κουνούπια: Το μυστικό για αποτελεσματική προστασία κρύβεται στο μπάνιο σου Unsplash

Μπορεί λοιπόν το σαπούνι προλάβει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια;

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα δέρματος, πριν από τη χρήση σαπουνιού. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να χρησιμοποιήσουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους δημοφιλών σαπουνιών και συνέλεξαν δείγματα από πλυμένο δέρμα. Συνολικά συγκέντρωσαν 68 δείγματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, ήταν πολλά περισσότερα, από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους τύπους σαπουνιών.

«Από τα τέσσερα σαπούνια που δοκιμάστηκαν, το πλύσιμο με μερικά συγκεκριμένα, αύξησε σημαντικά τα τσιμπήματα των κουνουπιών σε ορισμένους εθελοντές, υποδηλώνοντας μια διαδραστική επίδραση μεταξύ του οσφρητικού προφίλ του ξενιστή και της χημείας του σαπουνιού», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Προσπάθησε να μην μυρίζεις σαν λουλούδι

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, είναι μια απαραίτητη προσθήκη στο σώμα της ήδη υπάρχουσας έρευνας για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τις «προτιμήσεις» των κουνουπιών κουνουπιών.

Γενικά οι επιστήμονες, συμβουλεύουν τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε να μην έχουν άρωμα με βάση τα λουλούδια, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει τα κουνούπια. Αν θέλεις λοιπόν να οπλιστείς με όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία κατά των κουνουπιών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα σαπούνι με βάση την καρύδα, την σιτρονέλα, ή τον ευκάλυπτο, μπορεί να είναι μια καλή γραμμή άμυνας. Σε κάθε περίπτωση, δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις.