ΥΓΕΙΑ

Η καθημερινή συνήθεια που ανεβάζει επικίνδυνα την πίεση σου

iStock

Ίσως θέλεις να αγνοήσεις την επόμενη, εισερχόμενη κλήση στο κινητό σου. Μια νέα, επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 30 λεπτά ομιλίας την εβδομάδα στο κινητό τηλέφωνο, συνδέονται με υψηλότερη, αρτηριακή πίεση.

Υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο που μπορεί να προληφθεί. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health, ερευνητές διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά ομιλίας την εβδομάδα στο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πίεση κατά 12%, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η καθημερινή συνήθεια που ανεβάζει την πίεση σου Pexels

Η μελέτη, υποστήριξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου εκπέμπει χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία ακόμη και σε βραχυπρόθεσμη έκθεση, έχει συνδεθεί με υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 10 ετών και άνω, χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Είναι ο αριθμός των λεπτών που ξοδεύουν οι άνθρωποι μιλώντας σε ένα κινητό που έχει σημασία για την υγεία της καρδιάς. Όσο αυξάνονται τα λεπτά, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για αυξημένη πίεση», υπογραμμίζει ο συγγραφέας της μελέτης. «Τα χρόνια χρήσης ή η χρήση hands-free δεν είχαν καμία επίδραση στην πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης».

Οι ερευνητές μελέτησαν 212.046 ενήλικες χωρίς υπέρταση, ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών, όλοι εκ των οποίων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η 12ετής μελέτη διαπίστωσε ότι το 7% των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, ανέπτυξαν υπέρταση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που περνούσαν λιγότερο από πέντε λεπτά την εβδομάδα μιλώντας στο κινητό τους. Εκείνοι που ξόδεψαν 30 ή περισσότερα λεπτά στα κινητά τους τηλέφωνα, είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή, αρτηριακή πίεση.

Και όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες αφιέρωναν χρόνο στο τηλέφωνο την εβδομάδα, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος για υπέρταση: 13% για εκείνους που ξοδεύουν 1 έως 3 ώρες, 16% για 4 έως 6 ώρες και 25% για όσους τηλεφωνούν περισσότερο από 6 ώρες την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι οι οποίοι διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο, ήταν συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο υπέρτασης. Το να ξοδέψουν τουλάχιστον 30 λεπτά στο τηλέφωνο γι ‘αυτούς, οδήγησε σε 33% περισσότερες πιθανότητες υπέρτασης.

Προκειμένου να μειωθεί η αρτηριακή πίεση συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα, ωστόσο, μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, αλλά και μικρών διατροφικών τροποποιήσεων, φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών νόσων.