ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιείς κρασί

Pexels

Οι άνθρωποι πίνουν κρασί εδώ και χιλιάδες χρόνια και τα οφέλη που χαρίζει η μέτρια κατανάλωση του, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένα. Οι αναδυόμενες έρευνες συνεχίζουν να υποδηλώνουν, ότι περίπου ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται πρόσφατη, επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία έχουν περιγραφεί ως δίκοπο μαχαίρι, λόγω της φαινομενικής ικανότητάς του να κόβει βαθιά προς κάθε κατεύθυνση. Επιβλαβές ή χρήσιμο, ανάλογα με τον τρόπο που καταναλώνεται», δήλωσε συγγραφέας της μελέτης. «Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στο πόσο πίνουν οι άνθρωποι και είχαν μεικτά αποτελέσματα», πρόσθεσε. «Πολύ λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες λεπτομέρειες για την κατανάλωση αλκοόλ, όπως το χρονοδιάγραμμα της πρόσληψης αλκοόλ».

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιείς κρασί Pexels

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 312.000 ενήλικες που αυτοαναφέρθηκαν ως τακτικοί καταναλωτές αλκοόλ. Κανένας δεν είχε διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Τα άτομα που μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της μελέτης, αποκλείστηκαν. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 11 χρόνια. Σε εκείνο το διάστημα, περίπου 8.600 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Η ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με τα γεύματα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με την κατανάλωση χωρίς φαγητό. Αυτό το όφελος συνδέθηκε με την κατανάλωση κρασιού έναντι άλλων τύπων αλκοόλ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορισμένα συστατικά του κρασιού, πιθανώς τα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, κάτι που δεν ισχύει για άλλα είδη αλκοόλ. Όσοι έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες μπίρας ή άλλου αλκοόλ, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με διαβήτη.

Πιθανά οφέλη του κρασιού

Επιστημονικά δεδομένα, υποδηλώνουν ότι το κρασί μπορεί να είναι καλό για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα επίσης, δείχνει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία καταναλώνουν μέτρια ποσότητα κρασιού, έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν στο ότι η κατανάλωση, δεν πρέπει να  ξεπερνά το ένα ποτήρι. Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι δείκτης για υγιεινή διατροφή, χαλάρωση και λιγότερο άγχος. Ή μπορεί να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο κρασί, που βοηθά στην επιβράδυνση του διαβήτη. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέτρια πρόσληψη κρασιού, μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Τι πρέπει να προσέξεις

Το μέτρο είναι το κλειδί. Τα ποτήρια κρασιού έχουν γίνει μεγαλύτερα, επομένως είναι εύκολο να πιει κανείς περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις, ότι το συκώτι των γυναικών είναι πιο ευαίσθητο στην τοξικότητα του αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει δύο ή λιγότερα ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα, για τις γυναίκες.

Ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που λαμβάνονται με τα γεύματα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν συνδυάζονται με αλκοόλ. Συμβουλεύσου το γιατρό σου για την ασφάλεια της κατανάλωσης αλκοόλ με τα γεύματα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως:

  • ατυχήματα και τραυματισμοί
  • αποβολή και θνησιγένεια
  • υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις
  • ηπατική νόσο, πεπτικά προβλήματα
  • ορισμένων τύπων καρκίνου
  • κατάθλιψη, άγχος
  • προβλήματα μάθησης και μνήμης
  • επικίνδυνες συμπεριφορές, βία
  • δηλητηρίαση από αλκοόλ