ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φας ένα γιαούρτι

Pexels

Το γιαούρτι χαρίζει πολλά οφέλη για την υγεία, προσθέτοντας στη διατροφή μας, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκειμένου να αξιοποιήσεις πλήρως αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να γνωρίζεις πώς να επιλέγεις το σωστό γιαούρτι, καθώς και πότε είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για την κατανάλωσή του.

Τα οφέλη που χαρίζει το γιαούρτι στην υγεία

Τα ευεργετικά βακτήρια του γιαουρτιού δεν είναι μόνο καλά για την πέψη, αλλά η σύνθεσή του προλαμβάνει επίσης τις καρδιαγγειακές παθήσεις, δρώντας ως ευεργετικό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό. Επιπλέον είναι μια άριστη διατροφική προσθήκη για προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα ορμονών που προάγουν τον κορεσμό. Επιπλέον, το πλήρες γιαούρτι περιέχει συζευγμένο, λινολεϊκό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα είδη που είναι καλές πηγές προβιοτικών, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρων. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση γιαουρτιού σε συνδυασμό με άλλες, υγιεινές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανοσολογική απόκριση στο πεπτικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη.

Λόγω όλων των παραπάνω πλεονεκτημάτων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το γιαούρτι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φας γιαούρτι;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φας ένα γιαούρτι Pexels

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη του γιαουρτιού, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν την κατανάλωσή του το πρωί ή με άδειο στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καλά βακτήρια ή τα προβιοτικά που περιέχει πρέπει να φτάσουν ζωντανά στο παχύ έντερο για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα τους. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί δηλαδή αν τρως γιαούρτι μετά από ένα γεύμα. Η κατανάλωση γιαουρτιού ως πρωινό, είναι μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς παρέχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός, αυξάνοντας το αίσθημα της πληρότητας. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσεις περιττές θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Στην πραγματικότητα, με άδειο στομάχι, η ποσότητα του οξέος δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο όταν η τροφή έχει εισέλθει στο στομάχι. Γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και τη δραστηριότητα των βακτηρίων του γιαουρτιού για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, η κατανάλωση του με άδειο στομάχι δεν συνιστάται για όσους έχουν προβλήματα στο στομάχι. Για παράδειγμα, τα άτομα με χρόνια γαστρίτιδα θα πρέπει να ξεκουράζονται για τουλάχιστον μία ώρα μετά το πλήρες γεύμα πριν φάνε γιαούρτι.

Τι να επιλέξεις

Το γιαούρτι είναι γενικά ένα υγιεινό προϊόν. Ωστόσο, πολλά συστατικά που προστίθενται κατά την επεξεργασία του μπορούν να επηρεάσουν τα οφέλη του. Έτσι, η επιλογή του σωστού προϊόντος είναι επίσης κάτι που πρέπει να γνωρίζεις. Προτίμησε λοιπόν επιλογές με χαμηλά λιπαρά, με μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και χωρίς ζάχαρη.