ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι που δεν χάνεις βάρος, σύμφωνα με τη διατροφολόγο

Pexels

Παρόλο που η εξασφάλιση ενός καθημερινού θερμιδικού ελλείμματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και συνήθειες που μπορεί να μας στερούν το πολυπόθητο αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Ποια είναι τα λάθη, λοιπόν, που γίνονται και σαμποτάρουν την προσπάθεια όταν φαινομενικά όλα βαίνουν σωστά;

Οι παγίδες που κρύβονται είναι πολλές. Τι φταίει τελικά κι ενώ τρως λιγότερες θερμίδες, δεν βλέπεις το σώμα που θα ήθελες να έχεις. Υπάρχουν μερικές συνήθειες – διατροφικές και μη – που μπορεί να μην το γνωρίζεις αλλά είναι οι ουσιαστικοί λόγοι που μπορεί να μην χάνεις βάρος.

Ζυγίζεσαι κάθε μέρα

Μπορεί η συνήθεια του καθημερινού (ή έστω συχνού) ζυγίσματος να φαίνεται ακίνδυνη, όμως αποτελεί τεράστια παγίδα. Η καθημερινή ζύγιση δεν είναι αντιπροσωπευτική του πραγματικού μας βάρους και αυτό γιατί η απώλεια σωματικού βάρους δεν συμβαίνει μέσα σε 24 ώρες. Επιπλέον, καθημερινά η κατανομή των υγρών του σώματος διαφοροποιείται με αποτέλεσμα να δίνουν μια πλασματική εικόνα σωματικού βάρους. Αυτή η πλασματική εικόνα είναι αρκετή, ώστε να γεμίσει κανείς άγχος ή να επαναπαυτεί. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να αλλοιωθεί η διατροφική συμπεριφορά.

Δεν τρως όλα σου τα γεύματα (και κυρίως το πρωινό)

Η απώλεια βάρους στηρίζεται στη δημιουργία ενός αρνητικού ισοζυγίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η παράλειψη γευμάτων και η πλήρης νηστεία βοηθούν στο αποτέλεσμα. Τα συνήθη γεύματα που παραλείπονται είναι το πρωινό και το βραδινό. Η τήρηση της συχνότητας των γευμάτων βοηθά στη ρύθμιση τόσο της όρεξης, όσο και των επιπέδων σακχάρου μέσα στην ημέρα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο διατηρείται ο μεταβολικός ρυθμός σε υψηλά επίπεδα.

Μη επαρκής ενυδάτωση

Το νερό αποτελεί έναν από τους βασικούς μεταβολίτες των κυτταρικών διεργασιών. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Επιπλέον, αρκετές είναι οι φορές που η πείνα μπερδεύεται με την δίψα. Με λίγα λόγια, πέρα από όλα τα υπόλοιπα η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει πιθανές λιγούρες μέσα στην ημέρα και συνεπώς να αποτρέψει την πρόσληψη περιττών θερμίδων.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο τη διατροφή και την άσκηση, αλλά και άλλες καθημερινές συνήθειες του οργανισμού, όπως είναι ο ύπνος. Ένας ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αύξηση του τσιμπολογήματος μέσα στην ημέρα. Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα μαγνησίου του οργανισμού. Πλούσιες πηγές σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, το τόφου και το μπρόκολο.

Προτιμάς τα υγρά τρόφιμα

Η κατανάλωση υγρών τροφίμων αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παγίδες. Τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα που μοιάζουν με καφέ, μπορούν να εκτοξεύσουν την ενεργειακή πρόσληψη χωρίς να γίνει αντιληπτό και χωρίς να προκαλέσουν σχεδόν κανένα ίχνος κορεσμού.

Το κυνήγι των μη ρεαλιστικών στόχων

Τις περισσότερες φορές η έναρξη ενός προγράμματος διατροφής για απώλεια σωματικού βάρους συνοδεύεται και από την επιθυμία για γρήγορο αποτέλεσμα. Η αναμενόμενη και ιδανική απώλεια βάρους είναι ½ έως 1 κιλό την εβδομάδα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που υιοθετούν εξαρχής έντονα υποθερμικά προγράμματα, βάζοντας τον οργανισμό τους σε μια διαδικασία που μακροχρόνια δεν είναι επαρκώς βιώσιμη. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους καταστάσεις ως συνθήκες επιβίωσης και στρες με αποτέλεσμα να μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) για να τον προστατέψει.

Κλειδί στην υπόθεση αποτελεί η σωστή αρχή ενός προγράμματος διατροφής. Ξεκίνα θέτοντας απλούς στόχους, οι οποίοι θα επιτευχθούν εύκολα και ακολουθούν τους βασικούς, διατροφικούς κανόνες. Από εκεί και πέρα, η βελτίωση του γενικότερου τρόπου ζωής και της καθημερινότητας, θα συμβάλλει όχι μόνο στην επίτευξη του στόχου, αλλά και στην ομαλή πορεία για αυτόν. Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος αποτελεί τον κατάλληλο καθοδηγητή σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Μαρία Σπυρίδωνος
MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος
nutriplace.gr