ΥΓΕΙΑ

Η καλύτερη (και η χειρότερη) στάση για έναν ξεκούραστο ύπνο

Pexels

Για κάτι τόσο απλό (ακόμα και τα μωρά το κάνουν), ο ύπνος δεν είναι τόσο εύκολο πράγμα. Τόσο η έλλειψη, όσο και ο υπερβολικός ύπνος έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, από την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις, μέχρι την άνοια και τον διαβήτη. Ήξερες όμως ότι ακόμα και ο τρόπος που συνηθίζεις να κοιμάσαι μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου;

Στην πραγματικότητα η αγαπημένη σου στάση ύπνου μπορεί να παίξει ρόλο στο ροχαλητό, στις καούρες, ακόμα και στις ρυτίδες που μπορεί να έχεις. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια είναι η καλύτερη, αλλά και η χειρότερη στάση για έναν πραγματικά ξεκούραστο ύπνο.

Οι καλύτερες (και οι χειρότερες) στάσεις για έναν ξεκούραστο ύπνο Pexels

Ανάσκελα

Πλεονεκτήματα: H συγκεκριμένη στάση ύπνου είναι ιδανική για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα σου, επειδή η πλάτη είναι ίσια και δεν καταπονείται. Επιπλέον, ο ύπνος ανάσκελα βοηθά το στρώμα να κάνει τη δουλειά του στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Σε έναν τέλειο (και κάπως άβολο) κόσμο, όλοι θα κοιμόντουσαν ανάσκελα χωρίς μαξιλάρι, καθώς αυτή η στάση αφήνει τον λαιμό σε ουδέτερη θέση. Η χρήση πάρα πολλών μαξιλαριών, ωστόσο, μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη.
Ο ύπνος ανάσκελα, είναι επίσης η ιδανική στάση για να φροντίσεις την επιδερμίδα του προσώπου σου. Το να περάσεις όλη τη νύχτα χωρίς να στριμώχνεις το πρόσωπό σου μέσα σε μαξιλάρια και σκεπάσματα, οδηγεί σε λιγότερες ρυτίδες στο πρόσωπο.

Μειονεκτήματα: Οι περιπτώσεις ροχαλητού και υπνικής άπνοιας είναι πολύ πιο συχνές όταν ένα άτομο κοιμάται σε ύπτια θέση. Στην πραγματικότητα, ο ύπνος στην συγκεκριμένη στάση, είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με την υπνική άπνοια που οι γιατροί συνταγογραφούν τον ύπνο στο πλάι ως θεραπεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν συνηθίζεις να κοιμάσαι ανάσκελα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κοιμάσαι καλά. Μια μελέτη που συνέκρινε τις συνήθειες ύπνου, σημείωσε ότι τα άτομα με χειρότερης ποιότητας ύπνο περνούσαν περισσότερο χρόνο ανάσκελα απ’ ό,τι τα άτομα που κοιμούνταν καλά.

Στο πλάι

Πλεονεκτήματα: Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αναφέρει ότι κοιμάται στο πλάι. Οι γιατροί μάλιστα ενθαρρύνουν τον ύπνο στην αριστερή πλευρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία στην καρδιά, κάτι που ωφελεί τόσο τη μαμά όσο και το έμβρυο. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί επίσης να ανακουφίσει την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος, διευκολύνοντας τους ανθρώπους με αυτές τις παθήσεις να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Μειονεκτήματα: Όπως ξέρουν καλά σχεδόν όλοι όσοι κοιμούνται στο πλάι, αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε τρομερό μούδιασμα στα χέρια, επηρεάζοντας αρνητικά τους μύες και τα νεύρα. Σε αυτή την στάση ύπνου επίσης, ο ώμος υποστηρίζει μεγάλο μέρος του βάρους του σώματος, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει τους μύες του λαιμού και των ώμων.

Μπρούμυτα

Πλεονεκτήματα: Ο ύπνος μπρούμυτα, είναι η ιδανική στάση για όσους ροχαλίζουν και για ορισμένες περιπτώσεις υπνικής άπνοιας. Αλλά αυτό είναι λίγο-πολύ το ΜΟΝΟ καλό της συγκεκριμένης στάσης.

Μειονεκτήματα: Το να κοιμάσαι μπρούμυτα θεωρείται ευρέως ως η χειρότερη στάση ύπνου. Ισοπεδώνει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση. Ο ύπνος όλη τη νύχτα με το κεφάλι γυρισμένο στη μία πλευρά καταπονεί επίσης το λαιμό. Εάν κοιμάσαι συνήθως σε αυτή τη θέση, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μαξιλάρια για να εκπαιδεύσεις σταδιακά το σώμα σου να κοιμάται στη μία πλευρά.

Ανεξάρτητα από τα οφέλη για την υγεία, οι περισσότεροι κοιμόμαστε στη θέση που βρίσκουμε πιο άνετη. Ο πειραματισμός με διαφορετικές θέσεις ύπνου δεν κάνει κακό. Εκτός εάν κάποιος γιατρός συστήσει συγκεκριμένα την αλλαγή, είναι πιθανώς καλύτερο να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που σου φαίνεται σωστό. Απλά προσπάθησε να κοιμάσαι όσο το δυνατόν λιγότερο μπρούμυτα!