FITNESS

Η καλύτερη γυμναστική για να αυξήσεις την ευλυγισία σου

Pexels

Για να διατηρήσεις το σώμα σου σε καλή φόρμα, πρέπει να φροντίζεις να κάνεις ασκήσεις γυμναστικής, που επικεντρώνονται στην ευλυγισία.

Ο περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας ή το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να κάνει τους μύες του σώματος πιο δύσκαμπτους και να περιορίσει το εύρος των κινήσεών σου. Και καθώς μεγαλώνουμε επίσης, οι μύες σταδιακά χάνουν την ευλυγισία τους και συρρικνώνονται. Η φυσική γήρανση μπορεί επίσης να μειώσει το εύρος κίνησης στους γοφούς, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη.

Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βρεις τρόπους να αυξήσεις την ευλυγισία σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να γίνεις πιο ευέλικτη με καθημερινές ή συχνές πρακτικές.

Οι καλύτερες ασκήσεις γυμναστικής για περισσότερη ευλυγισία Pexels

Περισσότερη ευλυγισία με τη δύναμη της yoga

Η yoga, όπως έχουμε δει, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη συγκέντρωση, χρησιμοποιώντας έλεγχο της αναπνοής, απλό διαλογισμό και σωματικές στάσεις. Η yoga όχι μόνο ενισχύει την ισορροπία και την ευελιξία, αλλά σε βοηθά να νιώθεις πιο δυνατή. Αν και δεν καταπονεί τους μύες, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική, σωματική δραστηριότητα. Λίγες φορές την εβδομάδα, αρκούν για να δυναμώσεις και «ανοίξεις» τους μύες σου.

Δυναμικές διατάσεις VS στατικές διατάσεις

Οι στατικές διατάσεις γίνονται χωρίς κίνηση. Απλώς κρατάμε μια διάταση και μετά χαλαρώνουμε με ένα μικρό διάλειμμα. Ουσιαστικά, η άρθρωση δεν κινείται, απλώς γίνεται η διάταση σε ένα σταθερό σημείο, στο οποίο νιώθουμε μια πολύ ήπια ενόχληση, αλλά όχι πόνο. Οι δυναμικές διατάσεις από την άλλη, γίνονται κατά την κίνηση. Αλλιώς, ονομάζονται δυναμική προθέρμανση και χρησιμοποιούνται περισσότερο στην αρχή μιας προπόνησης, ως ένας τρόπος να προετοιμάσουμε το σώμα για τη γυμναστική. Οι δυναμικές διατάσεις στοχεύουν λοιπόν, στο να ξεδιπλώνουν το φυσικό εύρος της κίνησης. Αυξάνουν τη ροή του αίματος και προετοιμάζουν τους μύες του σώματος.

Δοκίμασε tai chi

Δημιουργημένο αρχικά για αυτοάμυνα, το tai chi είναι μια πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης, που περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις του σώματος οι οποίες εκτελούνται με αργό, εστιασμένο τρόπο, ενώ αναπνέεις αργά και βαθιά. Το tai chi, ασκεί ελάχιστη πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις, επομένως είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Το tai chi πέρα από ευλυγισία, θα σου χαρίσει μεγαλύτερο εύρος κίνησης, θα οξύνει τα αντανακλαστικά σου και θα δυναμώσει τους μύες των ποδιών.

Ζώνες αντίστασης και λάστιχα

Άλλες επιλογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην άνεση του σπιτιού σου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, είναι οι ζώνες αντίστασης και τα λάστιχα. Και τα δύο αυτά αξεσουάρ γυμναστικής, μπορούν να αυξήσουν την ευλυγισία σου και την ευελιξία των μυών σου. Όσο περισσότερο τεντώνεις μια ζώνη ή ένα λάστιχο, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση ασκείς στους μύες σου.

Foam roller: Η ιδανική λύση για ευλυγισία και χαλάρωση

Η χρήση foam roller σε βοηθά να βελτιώσεις την ευελιξία και την απόδοση σου, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει από τραυματισμούς. Τα foam rollers βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μύες, έτσι ώστε να ανακάμψουν πιο γρήγορα από μια προπόνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κυλινδρικό όργανο αυτοδιάτασης και αυτομάλαξης, με ανάγλυφη ή επίπεδη επιφάνεια, το οποίο κατασκευάζεται από ειδικό αφρό EVA ή τύπου αφρολέξ. Το foam rolling εστιάζει στα προβλήματα, που μπορεί να υπάρχουν στον μυοπεριτονιακό ιστό. Θεωρείται, κατά γενική ομολογία, μια ασφαλής πρακτική για κάθε φύλο και κάθε ηλικία, ανεξάρτητα από το εάν είσαι αρχάρια στη γυμναστική ή ασχολείσαι με τον αθλητισμό. Και, όπως πολλές άλλες ασκήσεις ευλυγισίας, είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί μπορείς να κάνεις τις ασκήσεις στο σπίτι.

Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το σφίξιμο των μυών, τον πόνο και τη φλεγμονή και να αυξήσει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Οι στοχευμένες μυϊκές ομάδες μπορεί να περιλαμβάνουν τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους, τους γοφούς, τη γάμπα, την πλάτη ή τους γλουτιαίους μύες.