ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη αναγνωρίζει επίσημα ότι το χουχούλιασμα μας κάνει καλό

UNSPLASH

Οι μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι ιδανικές για χουχούλιασμα. Είτε γυρνάς σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα, είτε αποφάσισες να περάσεις το Σαββατοκύριακο αράζοντας σπίτι, ο καναπές και το κρεβάτι σε καλούν στην αγκαλιά τους.

Υπάρχει όμως επιστημονική εξήγηση για το χουχούλιασμα; Γιατί μας αρέσει τόσο και πώς μια κουβέρτα μας βοηθά να συνεχίσουμε πιο ανανεωμένοι στην απαιτητική καθημερινότητά μας;

Χουχούλιασμα για τις δύσκολες ώρες

Αν σου αρέσουν οι αγκαλιές και κάθε φορά που έχει έστω και λίγο κακό καιρό, σκέφτεσαι τον καναπέ και το κρεβάτι σου, τότε μάλλον το χουχούλιασμα είναι μια από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες για τη σεζόν Fall/Winter. Τι είναι αυτό το τόσο μαγικό που κρύβεται ανάμεσα στις κουβέρτες και στις κούπες σοκολάτας; Γιατί νιώθουμε πιο cozy από ποτέ αυτές τις κρύες και βροχερές μέρες, τυλιγμένοι στα σκεπάσματά μας;

Χουχούλιασμα με βαριά κουβέρτα

Αυτή την εποχή δεν μπορείς να κάνεις scroll στα social media, χωρίς να πέσεις σε μια φωτογραφία με κάποιον να βρίσκεται κουλουριασμένο κάτω από μια βαριά κουβέρτα. Αν έχεις αναρωτηθεί εάν αυτά τα χνουδωτά και ζεστά θαύματα, ανταποκρίνονται σε κάποια διαφημιστική καμπάνια, δεν είσαι η μόνη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από το γιατί αυτές οι φωτογραφίες μας «μιλάνε», ειδικά σε άτομα με άγχος.

Μια βαριά κουβέρτα είναι ακριβώς αυτό: μια κουβέρτα με ομοιόμορφα κατανεμημένο βάρος που ουσιαστικά μας κουκουλώνει, ενώ σκεπαζόμαστε με αυτή. Τα οφέλη της είναι διπλά. Η κουβέρτα αγκαλιάζει σφιχτά το σώμα μας και μας γειώνει, ενώ καθεμία από αυτές τις ενέργειες, επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών, απαλύνοντας το άγχος.

Χουχούλιασμα: Η επιστημονική εξήγηση για την αγαπημένη μας συνήθεια UNSPLASH

Το βάρος μιας αγκαλιάς

Κλείσε τα μάτια και σκέψου μια σφιχτή αγκαλιά. Οι αγκαλιές φυσικά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα επειδή απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, επιβραδύνει την καρδιά και μας κάνει να αισθανόμαστε χαλαροί. Μια προσομοίωση αγκαλιάς, όπως αυτή που χαρίζει μια βαριά κουβέρτα, μπορεί επίσης να απελευθερώσει σεροτονίνη, μια ορμόνη που μειώνει το στρες.

Οι βαριές κουβέρτες μας κρατούν επίσης προσγειωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, η γείωση του σώματος —ή η επιβάρυνση του— ρυθμίζει την έκκριση κορτιζόλης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που αυξάνεται κατακόρυφα, όταν είμαστε ανήσυχοι.

Εάν αναζητάς την ιδανική βαριά κουβέρτα για εσένα, ψάξε για μια κουβέρτα που αντιστοιχεί στο 10% του σωματικού σου βάρους. Φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος πριν επιλέξετε. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο το άγχος σας αρχίσει να διαταράσσει τη ζωή σας, μιλήστε με έναν γιατρό ή θεραπευτή.