LIFE
SPONSORED

Η δύναμη της αγκαλιάς

Unsplash

Η καθημερινότητα πολλές φορές μάς καταπίνει με τους φρενήρεις ρυθμούς της και μας κάνει να παραμελούμε τη φροντίδα μας προς το σώμα μας. Η περιοχή της μασχάλης αξίζει την αγάπη μας. Και το λέω αυτό γιατί πιάνουμε τους εαυτούς μας κάποιες φορές να τις καλύπτουν. Σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά και δείχνουμε την αγάπη μας στην ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης.

Ήρθε η στιγμή να κάνεις κι εσύ Switch to Love, Switch to Dove, επιλέγοντας τη φροντίδα και την υπεροχή των αποσμητικών Dove, και να σηκώσεις άφοβα τα χέρια σου ψηλά, αφήνοντας πίσω ανασφάλειες και δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχεις.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να αγαπήσουμε (ακόμα πιο πολύ) τις μασχάλες μας και να τους δώσουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Το DOVE αποσμητικό με ¼ ενυδατική κρέμα είναι εδώ για να μας βοηθήσει σε αυτό. Το Dove είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα για να προστατεύει και να φροντίζει την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης, αλλά και να της θυμίζει να αγαπά τον εαυτό της όπως ακριβώς είναι.

Μιλήσαμε με τη Φραντζέσκα Καράγιαννη, MScΚλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, για να μας αναλύσει τη δύναμη της αγκαλιάς και τις ευεργετικές της ιδιότητες στην ψυχολογία μας. Μας δίνει λοιπόν έναν ακόμα λόγο για να κάνουμε ”Switch to love. Switch to DOVE” και να σηκώσουμε τα χέρια μας για να χωρέσουμε μέσα όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Μία τόσο απλή κίνηση που μας δίνει ζωή. #ARMSUP, λοιπόν.

Ποια είναι η σημασία της αγκαλιάς στη ζωή μας;

Η ζεστασιά της αγκαλιάς είναι ίσως η πιο γλυκιά, αλλά και απλή αίσθηση στον κόσμο. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη και η επιρροή της που μπορεί κάθε εικόνα και ανάμνησή της να μας γεμίζει και να μας συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Σε κάθε ηλικιακό στάδιο, η αγκαλιά είναι απαραίτητη αλλά και ευπρόσδεκτη. Εκφράζει το συναισθηματικό δέσιμο, το ενδιαφέρον, την εγγύτητα και τη ζεστασιά. Η αγκαλιά μεταφέρει τα δικά της μηνύματα «Σ΄ αγαπώ», «Μου έλειψες», «Συγγνώμη»,«Σε έχω ανάγκη», «Φοβάμαι» και τόσα άλλα. Η αγκαλιά καθησυχάζει, ηρεμεί και προσφέρει χαρά.

Η δύναμη της αγκαλιάς Unsplash

Το αγκάλιασμα μάς κάνει να νιώθουμε όμορφα, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αποδοχή. Επηρεάζει όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και την ψυχική και σωματική μας υγεία. Μέσω αυτής νιώθουμε πραγματική ασφάλεια και πληρότητα. Έχουμε ποτέ αναλογιστεί πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την αγκαλιά; Πώς είναι να μεγαλώνει κάποιος χωρίς μία αγκαλιά;

Αρκετοί από εμάς ίσως αγνοούμε ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν ενήλικες που δεν έζησαν ποτέ το χάδι και την επιβεβαίωση, που δεν μπόρεσαν να κλάψουν γνωρίζοντας πως υπάρχει εκεί μια αγκαλιά για εκείνους για να κατευνάσει τον φόβο, τη θλίψη και να σωπάσει το κλάμα τους. Πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάστηκαν, ίσως από μικροί, να δεχτούν τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα της συναισθηματικής έλλειψης.

Αν δεν έχει βιώσει ποτέ κάποιος την αίσθηση της αποδοχής, της αναγνώρισης και της αγάπης μέσα από μια απλή αγκαλιά, τότε πώς θα μπορέσει να χτίσει τις κατάλληλες εικόνες και μνήμες ώστε να ανατρέχει σε αυτές κάθε φορά που κλονίζεται ο κόσμος του;

Η έλλειψη της συναισθηματικής εμπειρίας προάγει την επιθετικότητα. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ζώα που δεν είχαν «αγκαλιάσματα» με το είδος τους επιδείκνυαν επιθετική στάση. Μέσα από τη σωματική επαφή, από τον τρόπο που ένας άνθρωπος μας αγγίζει, μας βοηθάει να αναπτύξουμε την αίσθηση του «ανήκειν».

Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να έχει πάρει αγκαλιές κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας;

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με πολλές αγκαλιές είναι πιο ευτυχισμένα και λιγότερο στρεσαρισμένα ως ενήλικες. Η ανάπτυξη δεσμών ενεργοποιείται μέσα από την αγκαλιά και το άγγιγμα. Η αγκαλιά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση των βρεφών. Όταν η μητέρα εμπεριέχει το βρέφος με αγκαλιάσματα γίνεται καθησυχαστική, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, είναι παρούσα στην ανάπτυξή του και του προσφέρει την αγάπη της.

Έτσι βοηθάει να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ των δύο και αργότερα να αναπτύξει μία προσωπικότητα προσηνή και ολοκληρωμένη στην ενήλικη ζωή του. Η ασφάλεια που παρέχει η αγκαλιά δίνει στην παιδική ηλικία τη δυνατότητα της εξερεύνησης του κόσμου, της απόκτησης λήψης πρωτοβουλιών, της κοινωνικοποίησης, της αυτονομίας και της ενσυναίσθησης. Η αφή και το αγκάλιασμα -ήδη από τη μικρή ηλικία- είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση του στρες και την ανακούφιση σωματικών πόνων.

Η απουσία του αγκαλιάσματος κατά το μεγάλωμα ενός παιδιού δημιουργεί άγχος, αμφιθυμικές ή αποφευκτικές συμπεριφορές ακόμη και ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μητρική αγκαλιά επιπροσθέτως διακατέχονται από περισσότερα προβλήματα τόσο ψυχοσυναισθηματικά, όσο και συμπεριφορικά αλλά και διαπροσωπικά. Η ανωτέρω θέση ενισχύεται και από τα αποτελέσματα της ψυχικής κατάστασης των παιδιών που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία.

Η δύναμη της αγκαλιάς Unsplash

Τα εν λόγω παιδιά παρόλο που δέχονταν φροντίδα και είχαν εξασφαλίσει στέγη, τροφή και εκπαίδευση, παρουσίασαν μεταξύ άλλων και ψυχοκινητική καθυστέρηση, εξαιτίας του γεγονότος πως οι αγκαλιές και το συναισθηματικό δέσιμο με τα άτομα φροντίδας απουσίαζε. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν δημιουργηθεί εθελοντικές ομάδες για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη που μεγαλώνουν μόνα τους για να μπορούν να λαμβάνουν αγκαλιές και να μην αναγκάζονται να μεγαλώνουν με στέρηση.

Ποιες είναι οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της αγκαλιάς;

Αρκεί να αναλογιστούμε μόνο, πως μικροί και μεγάλοι όταν χτυπήσουμε, φοβηθούμε, νιώσουμε θλίψη ή χαρά αμέσως καταφεύγουμε σε μία αγκαλιά, προκειμένου – ακόμα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε – να αναγνωρίσουμε τη σημαντικότητα που κατέχει στη ζωή μας. Η αγκαλιά επομένως, έχει τεράστια αλλά και πολλαπλά οφέλη. Προστατεύει, ανακουφίζει, γεφυρώνει το χάσμα της επικοινωνίας, αυξάνει την οικειότητα και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις που έχει η αγκαλιά στην ψυχολογία μας;

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας από μια σφιχτή αγκαλιά; Τα καθημερινά αγκαλιάσματα μάς διατηρούν υγιείς και χαρούμενους. Μια αγκαλιά σε έναν άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη αρκεί για να μειωθεί το άγχος και τη θλίψη που βιώνει. Δρα ως ένα αγχολυτικό ή αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

Τα πολλαπλά αγγίγματα ενεργοποιούν ένα εσωτερικό θετικό συναίσθημα, το οποίο παράγει στον οργανισμό μας την φυσική ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, που συνδέεται με το συναισθηματικό δέσιμο, τη σιγουριά και την ασφάλεια σε μια σχέση. Η σωματική επαφή και η αφή αυξάνουν και την ορμόνη της σεροτονίνης, δηλαδή της χαράς. Όλοι μας μπορούμε να ενισχύσουμε το συναίσθημα της αγάπης και της χαράς μέσα από ένα άγγιγμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός βιολογικά αναζητά και επιθυμεί το «σχετίζεσθαι», παρόλο που για κάποιους φαντάζει δύσκολο.

Επιπροσθέτως βοηθάει στη μείωση της έντασης και του θυμού. Το σφυχταγκάλιασμα στις διαπροσωπικές σχέσεις μειώνει τους διαπληκτισμούς και τις εντάσεις. Ακόμη και αμέσως μετά από μία έντονη διαμάχη, προτείνουμε μια σφιχτή αγκαλιά για λίγα δευτερόλεπτα. Η αγκαλιά σε αυτή την περίπτωση έχει άμεσα καταπραϋντικά αποτελέσματα. Ακόμη, συμβάλλει και στη μείωση των αισθημάτων ανησυχίας, στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων, στην απομάκρυνση της μοναξιάς και της απομόνωσης. Τέλος, η σωματική επαφή συνεισφέρει και στη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας αλλά και στην ποιότητα του ύπνου μας.

Η δύναμη της αγκαλιάς Unsplash

Είναι σημαντικό να εντάξετε στη ρουτίνα του ύπνου σας την αγκαλιά. Να αγκαλιαστείτε λίγο πριν κοιμηθείτε, έστω για δέκα λεπτά. Το άγγιγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και τις αισθητηριακές σας εμπειρίες. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάνει καλό στην καρδιά και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science έρευνα αποκαλύπτει ότι το αγκάλιασμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συχνές αγκαλιές από αγαπημένα μας πρόσωπα, όταν αρρωσταίνουμε μειώνουν τα συμπτώματα, συγκριτικά με κάποιο άτομο το οποίο δεν λαμβάνει συχνές αγκαλιές και δεν έχει στενές σχέσεις στη ζωή του.

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε;

Ίσως κάποιοι θα αναρωτιούνται πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε ημερησίως προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας. Οι αγκαλιές είναι για να τις μοιραζόμαστε και να τις χαρίζουμε απλόχερα. Τα οφέλη των ανθρώπων που προσφέρουν την αγκαλιά τους σε κάποιον μπορούν να είναι ακόμη μεγαλύτερα από το άτομο που τη λαμβάνει.

Όσες περισσότερες δίνουμε τόσο πιο καλά θα αισθανόμαστε. Η Αμερικανίδα Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ αναφέρει ότι «Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές για να αναπτυχθούμε».

«Δεν υπάρχουν υποκατάστατα αγγίγματος» γράφει η συγγραφέας Νταϊάνα Σπέτσλερ σε άρθρο της στον Guardian.

Ίσως όλοι μας μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή τη δήλωση σκεπτόμενοι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας που η αγκαλιά και το άγγιγμα περιορίστηκαν. Αν και κατά καιρούς όλοι μας προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε διάφορα υποκατάστατα διαδικτυακές συνομιλίες, μουσική, ταινίες, περιπάτους προκειμένου να αντέξουμε την απομόνωση θεωρώ πως κανείς ουδενός εξαιρουμένου δεν σταμάτησε να επιζητά την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, το άγγιγμα και την αγκαλιά.

Η δύναμη της αγκαλιάς Pexels

Αγκαλιάζοντας ένα άψυχο αντικείμενο, όπως ένα λούτρινο αρκουδάκι ή μια κούκλα μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό για να καταλαγιάσει ένα ενδεχόμενο συναίσθημα. Η φυσική επαφή με έναν άλλο άνθρωπο είναι σημαντική για όλους μας. Ακόμη και το κράτημα των χεριών και ένα μασάζ είναι υποστηρικτικά τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς με ιατρικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Το σώμα μας χρειάζεται φροντίδα μέσα από την επαφή, το άγγιγμα και το χάδι.

Αν ο κάθε ένας από εμάς δεν συνειδητοποιεί τα οφέλη της αγκαλιάς, της ανθρώπινης σωματικής επαφής και δεν ευαισθητοποιηθεί με αυτά, τότε οι αγκαλιέςθα συνεχίσουν να μειώνονται και θα αυξάνεται η αναζήτηση υποκατάστατων προκειμένου να βιώσουμε το αίσθημα της ευχαρίστησης. Είναι προσωπικό χρέος μας να καλλιεργήσουμε τη χαρά στη ζωή μας με γρήγορο, απλό και αληθινό τρόπο. Με αναρίθμητες δηλαδή αγκαλιές. Είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα εκπλαγούμε από το πόσες πολλές αγκαλιές μπορούν να χωρέσουν μέσα μας αλλά και πόσες μπορούμε να προσφέρουμε επίσης.