ΥΓΕΙΑ

Η απλή, καθημερινή συνήθεια που θα σε κάνει να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα

Pexels

Η σωστή ενυδάτωση έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας. Τώρα μια νέα έρευνα, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αρκετού νερού, μέσα στην ημέρα, μπορεί να επιβραδύνει και τη γήρανση.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα υγείας, όπως κόπωση, μυϊκές κράμπες, ζαλάδα, ακόμα και ρίγη. Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μακροπρόθεσμα, ακόμη και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine, εξέτασε την υπόθεση ότι η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης στους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από 11.255 ενήλικες σε μια περίοδο 30 ετών, οι ερευνητές ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων αλατιού στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν μειώνεται η πρόσληψη υγρών και διαφόρων δεικτών υγείας.

Νερό: απλή καθημερινή συνήθεια που θα σε κάνει να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα Pexels

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με επίπεδα αλατιού στο υψηλότερο όριο ενός φυσιολογικού εύρους, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις και να εμφανίσουν σημάδια βιολογικής γήρανσης από εκείνους με επίπεδα αλατιού σε χαμηλότερα εύρη. Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα αλατιού, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μικρότερη ηλικία.

Τα αποτελέσματα, δείχνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει μια ζωή χωρίς ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα αλατιού στο αίμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια ταχύτερης βιολογικής γήρανσης. Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως η μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, η λειτουργία των πνευμόνων και η φλεγμονή. Ομοίως, τα υψηλότερα επίπεδα αλατιού, είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Εκτός από την ταχύτερη βιολογική γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, οι ενήλικες με αυξημένα επίπεδα αλατιού στο αίμα τους, είχαν επίσης έως και 64% αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτη τύπου 2 και άνοια. Από την άλλη πλευρά, οι ενήλικες που παρέμεναν καθημερινά σωστά ενυδατωμένοι, αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιαδήποτε χρόνια νόσο.

Πόσο νερό χρειάζεσαι;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι γυναίκες που φαίνεται να είναι επαρκώς ενυδατωμένες, καταναλώνουν καθημερινά, κατά μέσο όρο περίπου 2,7 λίτρα νερού από ποτά και τρόφιμα και οι άνδρες, κατά μέσο όρο περίπου 3,7 λίτρα.

Το νερό είναι το πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σώμα μας και η στέρησή του, επηρεάζει άμεσα τις απαραίτητες λειτουργίες του. Επομένως όλοι χρειαζόμαστε νερό για να επιβιώσουμε. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επαρκών επιπέδων πρόσληψης νερού για την επίτευξη βέλτιστης υγείας. Πόσο νερό όμως είναι τελικά αρκετό;

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη, απαιτούμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης νερού για τους ενήλικες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε σημάδια αφυδάτωσης, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην καθημερινότητα σου:

  • Διψάς;
  • Δεν ιδρώνεις όταν ζεσταίνεσαι;
  • Είναι τα ούρα σου σκούρα;

Η πιο απλή μέθοδος αντιγήρανσης

Στην ίδια έρευνα, οι επιστήμονες επισημαίνουν η κακή ενυδάτωση του οργανισμού, τείνει να αυξήσει τα επίπεδα νατρίου ή αλατιού στο αίμα σας. Προσθέτει ότι τα άτομα με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλατιού, εμφανίζουν σημάδια ταχύτερης, βιολογικής γήρανσης.

Αυτά τα αυξημένα επίπεδα βιολογικής γήρανσης, οδήγησαν σε ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως η άνοια, η κολπική μαρμαρυγή, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια πνευμονοπάθεια. Αν χρειαζόσουν έναν ακόμα λόγο για να πιεις λίγο περισσότερο νερό στην καθημερινότητά σου, η επιστήμη απεφάνθη. Στην υγειά σου λοιπόν.