ΥΓΕΙΑ

Η απάντηση στο πόσο συχνά πρέπει να κάνεις ντους το καλοκαίρι

Young female taking a shower in the bathroom. iStock

Το ντους, για τους περισσότερους από μας (θα ευχόμασταν για όλους), είναι μια ρουτίνα της καθημερινότητας. Αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού ή του βραδινού, ανάλογα με το πότε έχουμε συνηθίσει να μπαίνουμε στο μπάνιο. Ωστόσο, ως δραστηριότητα, εγείρει και κάποια ερωτήματα, χαλαρούς προβληματισμούς. Μετά το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις ντους, ήρθε η ώρα για το αμέσως επόμενο: κάθε πότε; και με τι νερό; ζεστό ή κρύο;

Η απάντηση στο κάθε πότε πρέπει να κάνουμε ντους το καλοκαίρι μάς έρχεται φυσικά από τους δερματολόγους. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, υπάρχει πράγματι ένας σωστός κι ένας λάθος αριθμός εβδομαδιαίων επαναλήψεων του ντους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είναι περισσότερα από 7 ή λιγότερα από 4, το οποίο μεταφράζεται σε ραντεβού με το νερό και το σαπουνάκι κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα. Το πού θα κινηθείς ακριβώς, εξαρτάται από το πόσο ιδρώνεις τις φανέλες σου, είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω σωματικής άσκησης. Αν γυμνάζεσαι, το ντους γίνεται ιδανικά μετά την προπόνηση, κι όχι πριν, ειδικά αν αντιμετωπίζεις ζητήματα ακμής. 

Ντους το καλοκαίρι: Κανόνας σίγουρα, αλλά κάθε πότε;

Πέρα απ’ αυτό, όμως, υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες από τους οποίους καθορίζουν το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις το ντους σου, το οποίο γίνεται για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, τα βακτήρια, τη βρομίτσα και τα φυσικά έλαια του σώματος που πρέπει ν’ ανανεώνονται. Ο ένας είναι ο τύπος του δέρματος- όσο πιο λιπαρός, τόσο πιο απαραίτητο το συχνό ντους, όσο πιο ευαίσθητο και ξηρό τόσο πιο συνετό το πλύσιμο με ειδικό σφουγγαράκι, πάντα με τα κατάλληλα προϊόντα.

Μία ακόμα παράμετρος που καθορίζει τη συχνότητα, είναι το περιβάλλον στο οποίο ζεις και κινείσαι. Ζεις κάπου με πολλή υγρασία; είναι καλοκαίρι; κάνε ντους κάθε μέρα για να μειώσεις τη δράση των βακτηρίων (στα οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων και η κακοσμία). Το κρύο κάνει το ντους λιγότερο απαραίτητο, γι’ αυτό και το χειμώνα μπορείς να μετριάσεις τη συνήθεια στο μέρα παρά μέρα, αν δεν γυμνάζεσαι ή δεν έχεις περάσει τη μέρα ή τη νύχτα σου σε χώρο με έντονες μυρωδιές.

Ο μύθος για τα κρύα ντους

Όσο για τη θερμοκρασία του νερού, το ότι το κρύο θα σε δροσίσει, αποτελεί μύθο. Γιατί ναι μεν μπορεί να νιώσεις την κρυάδα στιγμιαία, αλλά στην πραγματικότητα, την ώρα που το κρύο νερό σφίγγει το δέρμα, το αίμα που βρίσκεται εκεί επιστρέφει στην καρδιά και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, οδηγώντας στα αντίθετα αποτελέσματα. Η σωστή απάντηση είναι στη μέση. Ούτε κρύο, ούτε ζεστό. Το χλιαρό νερό είναι το ιδανικό, τόσο για να δροσιστείς, όσο και για να αποβάλλεις τα μικρόβια.