ΝΤΟΥΣ

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις ντους

Να το κάνεις το πρωί να σε τονώσει και να μυρίζεις σαπουνάκι όλη μέρα; ή να πλύνεις το κορμάκι σου αποβραδίς και να πέσεις στα σκεπάσματα καθαρή και χαλαρωμένη; Ιδού η απορία.

Οι απόψεις για το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για το καθιερωμένο ντους διίστανται κι όχι άδικα, αφού και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικά επιχειρήματα να ρίξουν στη μάχη της ντουζιέρας. Από τη μία οι πρωινοί τύποι, οι οποίοι νιώθουν το νερό να τους ξυπνά και να τους ενεργοποιεί με μία αίσθηση φρεσκάδας. Ωστόσο, ο καλύτερος λόγος για να κάνεις ντους με την αυγούλα, είναι ο ψυχολογικός. Για πολλούς ανθρώπους είναι η ιεροτελεστία που θέτει το νέο ξεκίνημα και η πιο προσωπική ώρα για να βάλουν το πρόγραμμά τους νοερά σε μία τάξη, ή ακόμα και να κάνουν μερικές πολύ γόνιμες σκέψεις για τις δουλειές που έπονται. Παράλληλα, το δέρμα δείχνει πιο υγιές και ειδικά αν γυμναζόμαστε το πρωί, είναι ακόμα πιο απαραίτητο.

Στον αντίποδα, οι βραδινοί τύποι που μπαίνουν στην ντουζιέρα για να χαλαρώσουν πριν τον ύπνο, οι οποίοι μάλλον κερδίζουν σ’ αυτό το δίλημμα, αφού η επιλογή τους αποδεικνύεται πιο ωφέλιμη για την υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι το ντους δεν γίνεται ακριβώς πριν τον ύπνο αλλά λίγο νωρίτερα, ώστε να χαλαρώνουμε ακόμα πιο πολύ. Μιάμιση ώρα πριν είναι το ιδανικό ώστε να ρυθμιστεί σωστά η θερμοκρασία μας. Επίσης το ντους πρέπει να είναι σύντομο (5-10 λεπτά) κι όχι με καυτό νερό, γιατί κάνει το δέρμα ξηρό και θαμπό.

Αλλά ο λόγος που το βραδινό ντους κερδίζει το αντίπαλον δέος του έγκειται μόνο στη χαλάρωση και στη μείωση του άγχους, αλλά και στην υγιεινή μας. Το επιχείρημα; σύμφωνα με δερματολόγους, όπως ο Αμερικανός Dr Gary Goldenberg, πέφτοντας για ύπνο χωρίς να έχουμε πλυθεί, παίρνουμε μαζί κι όλα τα μικρόβια με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή όλη την ημέρα. Όπως και να ‘χει, ό,τι ώρα κι αν έχεις επιλέξει να κάνεις το μπανάκι σου, το ζητούμενο σε τελική ανάλυση είναι να πλένεσαι μία φορά την ημέρα.