ΣΧΕΣΕΙΣ

Hate-stalking: Γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο καλά – αν και δεν πρέπει

Instagram @maddyperezxo

Ίσως εξακολουθείς να ακολουθείς στα social media, τη συμμαθήτρια σου από το σχολείο, την οποία πάντα αντιπαθούσες. Ή μια φίλη με τον οποία έχεις τσακωθεί. Μερικοί μισούν διασημότητες που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ – και πιθανότητα δεν θα τους γνωρίσουν και ποτέ. Μόνο και μόνο για να μπορούν να κρίνουν τις καταστροφικές (κατά τη γνώμη τους) εμφανίσεις. Οι περισσότεροι καταδιώκουν πρώην.

Τέλος πάντων εάν παρακολουθείς κάποι@ που μισείς, ελέγχοντας τις αναρτήσεις τ@ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνεις hate- stalking.

Hate-stalking: Γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο καλά - Aν και δεν πρέπει Pexels

Το hate stalking ξεκινά ως απλή περιέργεια

Φαντάσου το εξής: Είσαι στο σπίτι και βαριέσαι. Δεν έχεις κανονίσει να βγεις και δεν υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα επιλογή στον ορίζοντα. Είναι νύχτα και το να παρακολουθείς κάτι στο NETFLIX, δεν μουδιάζει πλέον όσο θα ήθελες το κεφάλι σου. Θα διάβαζες ένα βιβλίο, αλλά το εύρος της προσοχής σου έχει μειωθεί σε σχεδόν περισσότερο από αυτό ενός χρυσόψαρου. Το μόνο που μπορεί να σε σώσει από αυτήν την άβολη κατάσταση πλήξης, είναι το κινητό σου. Κάπου εκεί έρχεται στο νου σου το αντικείμενο του μίσους σου. Για χάρη οικονομίας, ας πούμε ο/η πρώην σου.

Προφανώς δεν μπορείς να στείλεις μήνυμα. Αρνείσαι να πέσεις ξανά σε αυτήν την κουνελότρυπα. Είσαι καλύτερη από αυτό. Αλλά μια περίεργη, μικρή σκέψη αρχίζει να παίρνει μορφή σιγά-σιγά στο μυαλό σου: Δεν θα έβλαπτε να μάθεις τι κάνει. Απλά μια γρήγορη ματιά. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο.

Το hate-stalking μπορεί να γίνει παράξενα εθιστικό

Όταν τελικά καταφέρεις να δεις τι κάνει, η ζωή τους φαίνεται τόσο αδιάφορη, όσο περίμενες. Να, κάνει όλα τα ανόητα πράγματα που περίμενες να κάνει. Αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει να σε κολλάει. Και κάπως έτσι συνεχίζεις κάτι που ξεκίνησε σαν “μια στιγμή αδυναμίας” που δεν σημαίνει τίποτα.

Βρίσκεις τρόπους να επιβεβαιώσεις όλες τις μακροχρόνιες προκαταλήψεις σου εναντίον του. Πώς συνεχίζουν να κάνουν παρέα με αυτόν τον φίλο που δεν του άρεσε ποτέ, πώς δεν μπορεί να ντυθεί κατάλληλα για οποιαδήποτε περίσταση, πώς αδυνάτισε σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή. Πείθεις τον εαυτό σου ότι είναι χειρότερα χωρίς εσένα και σε καθησυχάζει αυτή η διαβεβαίωση. Είναι όλα εκεί, υποστηρίζονται από τις αναρτήσεις που ανεβάζει οικειοθελώς. Δεν έχεις μόνο δίκιο για το πώς ζει αυτή τη στιγμή, αλλά για όλα από τότε.

Το μίσος είναι και αυτό συναίσθημα

Θέλεις να νιώσεις κάτι άλλο εκτός από πλήξη ή μοναξιά ή αυτή την αίσθηση κενού που κυριεύει το στήθος σου από καιρό σε καιρό, σαν να λείπει κάτι και δεν μπορείς να καταλάβεις τι.

Υπάρχει κάτι που λείπει από τη ζωή όλων, αλλά το αγνοείς και επιλέγεις να γεμίσεις το κενό που πιστεύεις ότι είναι μοναδικό στη δική σου, με το συναίσθημα που είναι άμεσα διαθέσιμο όποτε το χρειαστείς. Μίσος για τ@ πρώην σου που βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κωδική ονομασία: Hate-staking.

Σε κάνει να νιώθεις δυνατή. Για περίπου 5 δευτερόλεπτα

Το να παρακολουθείς τ@ πρώην σου μέσα από τον φακούς του μίσους μπορεί να σε κάνει να νιώσεις δυνατή. Αν φαίνεται ότι δεν τα πάει τόσο καλά, κερδίζεις. Αν φαίνεται να τα καταφέρνει, λέει ψέματα. Όλοι λένε ψέματα άλλωστε στα social media. Όλα είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να τραβήξουμε την προσοχή. Πραγματικά αξιολύπητο.

Μπορείς όντως να βλέπει όσα θέλεις να δεις για να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει καλά. Και όντως αισθάνεσαι καλά. Ξέρεις τι κάνει και τίποτα δεν σε ξεγελάει, είσαι οξυδερκής και στην κορυφή του παιχνιδιού. Νιώθεις καταπληκτικά. Αλλά αυτό το αίσθημα ανωτερότητας είναι φευγαλέο. Δεν διαρκεί πολύ και αντικαθίσταται από μια αίσθηση αυτογνωσίας που συνορεύει με την ντροπή. Δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις;

Όταν το hate-stalking αρχίζει να παίρνει διαστάσεις

Στο πακέτο του hate-stalking, μπορεί να περιλαμβάνονται συγγενείς και στενοί φίλοι τ@ πρώην σου. Εξάλλου, ποτέ δεν σου φέρθηκαν σωστά. Ποτέ δεν έδειξαν αρκετή υποστήριξη για τη σχέση σου. Αν είχαν, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Κάπως έτσι ο κύκλος του μίσους διευρύνεται και με άλλα άτομα για τα οποία δεν πρόκειται να αλλάξεις γνώμη.

Γιατί σου κάνει κακό

Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται. Αυτό το ρητό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν προσπαθούμε να προχωρήσουμε από μια διαλυμένη σχέση.

Όταν μισείς κάποιον, δεν το βλέπεις ως εμπόδιο για να προχωρήσεις, επειδή δεν φαίνεται να θρηνείς για την απώλεια της σχέσης. Μισείς κάποιον, επισημαίνοντας όλα τα προφανή ελαττώματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αυτό σημάδι ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα πια μαζί του; Λυπάμαι, αλλά όχι.

Όταν παρακολουθείς ενεργά έναν πρώην, κοιτάς προς τα πίσω. Πίσω σε ένα παρελθόν από το οποίο έχει έρθει η ώρα να πεις «αντίο». Είναι καιρός να ξεκινήσεις να κοιτάζεις μπροστά με ένα ξεκάθαρο όραμα. Το πιο προφανές επίσης, είναι το γεγονός ότι το μίσος, είναι ένα συναίσθημα που δεν πρέπει να καλλιεργείς. Μπορεί να το νιώσεις και να σε θολώσει. Αλλά πρέπει να ξέρεις πότε αρχίζει να καταστρέφει εσένα την ίδια.

Μπορεί να πιστεύεις ότι μια γρήγορη ματιά στην τελευταία ανάρτηση του πρώην σου και μια έκρηξη μίσους, είναι κάτι προσωρινό. Μπορεί να πιστεύεις ότι θα σου πάρει ζήτημα 5 λεπτά και μετά θα είσαι οκ. Αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Αν κάνεις το ίδιο πράγμα καθημερινά – ή πολλές φορές την ημέρα – σημαίνει ότι προσκαλείς το μίσος στη ζωή σου ξανά και ξανά. Κάτι που σε πικραίνει και σε κάνει σκληρή. Το να σταματήσεις, είναι η μόνη λύση για να απελευθερωθείς από όλα αυτά.

Γιατί πρέπει να κόψεις το hate-stakling μαχαίρι

Και ο μόνο τρόπος για να απελευθερωθείς από αυτό το μίσος, είναι να κόψεις το hate stalking μαχαίρι. Δεν υπάρχει: «Θα το κάνω μία φορά σήμερα, μετά κάθε δεύτερη μέρα, μετά μία φορά την εβδομάδα μέχρι να σταματήσω».

Είναι μια πόρτα που δεν μπορείς να αφήσεις μισάνοιχτη. Πρέπει να την κλείσεις, να την κλειδώσεις και να πετάξεις το κλειδί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει block/delete στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην περίοδο “απεξάρτησης” μπορείς ακόμα και να διαγράψεις όλες τις εφαρμογές social media, για μια ή δύο εβδομάδες. To βασικό θέμα είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αντισταθεί στον πειρασμό. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί αδύνατο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει 1000%. Η ενθάρρυνση του μίσους δεν είναι τρόπος ζωής. Όσο αθώο και αν μπορεί να φαίνεται το hate stalking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι αξίζεις τα καλύτερα.

Δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις; Η απάντηση θα πρέπει να είναι «Πάντα!».