ΥΓΕΙΑ

H καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

Pexels

Η καλή φροντίδα των δοντιών μπορεί να συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology διαπίστωσε ότι η ασθένειες των ούλων και η απώλεια δοντιών, συνδέονται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση άνοιας και στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η απώλεια δοντιών και οι διάφοροι τύποι ασθενειών που σχετίζονται με τα ούλα, είναι πολύ συχνές, επομένως η αξιολόγηση πιθανής σχέσης με την άνοια είναι απίστευτα σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι παθήσεις, μπορεί να παίζουν ρόλο στην υγεία της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τη σκέψη και τη μνήμη, δίνοντας μας έναν ακόμα καλό λόγο να φροντίζουμε καλύτερα την υγεία των δοντιών μας.

 H καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια Pexels

Στη μελέτη συμμετείχαν 172 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 67 ετών που δεν είχαν προβλήματα μνήμης στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες, υπεβλήθησαν σε οδοντιατρικές εξετάσεις και τεστ μνήμης στην αρχή της μελέτης. Οι επιστήμονες επίσης με αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου, αξιολόγησαν τον όγκο του ιππόκαμπου στην αρχή της μελέτης, αλλά και 4 χρόνια αργότερα.

Για κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα οδοντιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των δοντιών και η ουλίτιδα συνδέονταν με αλλαγές στον αριστερό ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Για τα άτομα με ήπια ουλίτιδα που είχαν και λιγότερα υγιή δόντια, ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου στον αριστερό ιππόκαμπο, ήταν ταχύτερος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τα άτομα με ήπια ουλίτιδα, η αύξηση του ρυθμού συρρίκνωσης του εγκεφάλου, λόγω ενός λιγότερου δοντιού, ισοδυναμούσε με σχεδόν 1 χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου. Αντίθετα, για άτομα με σοβαρή ουλίτιδα, η αύξηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, ισοδυναμούσε με 1,3 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της υγείας των δοντιών», υπογράμμισε ο συγγραφέας της έρευνας και συμπλήρωσε:

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η  σοβαρή ουλίτιδα σχετίζεται με ατροφία του εγκεφάλου. Ο έλεγχος της εξέλιξης της νόσου των ούλων, μέσω τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας».