ΣΧΕΣΕΙΣ

H ατάκα για το σεξ που οι σεξοθεραπευτές θέλουν να ξεχάσεις

Unsplash

Τα στερεότυπα προσθέτουν περιττές επιπλοκές στις ήδη πολύπλοκες ερωτικές σχέσεις. Οι σεξοθεραπεύτες έχουν κάνει αποστολή τους, να καταρρίψουν τέτοιους μύθους, βοηθώντας μας να σφυρηλατήσουμε ισχυρότερους δεσμούς με τους συντρόφους μας. Και ενώ τα «σουξέ» των έμφυλων διακρίσεων και στο σεξ είναι πολλά, ένα σκαρφαλώνει στην κορυφή. Γίνεται αγκάθι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση νέων ατόμων και εμπόδιο στην υγιή σεξουαλική έκφραση. Ποια είναι λοιπόν η ατάκα για το σεξ που οι ειδικοί θέλουν να ξεχάσεις;

Ο μύθος του: Οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες

Η συγκεκριμένη στερεοτυπική φράση, έχει αρκετές διαφορετικές εκδοχές: Οι άνδρες σκέφτονται πολύ περισσότερο το σεξ από τις γυναίκες. Οι άνδρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ, ενώ  οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Αυτή η υπεραπλουστευμένη σύγκριση, όχι μόνο αποτυγχάνει να συλλάβει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ατομικών εμπειριών, αλλά επίσης επιβαρύνει άδικα τις γυναίκες, υποδηλώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διεγερθούν σεξουαλικά. Μια υπόθεση που δεν ισχύει απαραίτητα.

4 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους δεν είναι αλήθεια ότι οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες

Δεν ισχύει για όλους και γενικά δεν βοηθάει

H ατάκα για το σεξ που οι σεξοθεραπευτές θέλουν να ξεχάσεις Pexels

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ενεργοποιούνται γρήγορα και εύκολα σεξουαλικά και πολλοί άνδρες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, δηλώνουν οι ειδικοί. Αυτή η φράση συγκεντρώνει όλους στην ίδια κατηγορία, αγνοώντας το πολύχρωμο ψηφιδωτό της ατομικής μοναδικότητας και των διαφορετικών εμπειριών. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη.

Η προσπάθεια κατηγοριοποίησης ατόμων με σαρωτικές γενικεύσεις, που βασίζονται αποκλειστικά στο φύλο τους, υπεραπλουστεύει τις περιπλοκές της ανθρώπινης επιθυμίας. Είναι υπεραπλούστευση να προτείνουμε ότι ο καθένας, με βάση το φύλο του, ταιριάζει απόλυτα σε προκαθορισμένα καλούπια σεξουαλικής διέγερσης. Επίσης, η σεξουαλική διέγερση διαφέρει πραγματικά από μέρα σε μέρα. Ορισμένες φορές μπορεί να αισθάνεσαι πολύ εύκολο να ενεργοποιηθείς σεξουαλικά και άλλες φορές μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο.

Ασκεί υπερβολική πίεση στις γυναίκες

Η σύγκριση της σεξουαλικής επιθυμίας γυναικών με αυτή των ανδρών, τις επιβαρύνει αδικαιολόγητα. Αυτή η αναλογία, όχι μόνο υπεραπλουστεύει την πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας, αλλά επίσης ευνοεί ένα περιβάλλον που άδικα περιμένει από τις γυναίκες να συμμορφωθούν με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, δημιουργώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους ευημερία, αποτυγχάνοντας να εξηγήσει την ποικιλομορφία των εμπειριών των γυναικών και τη δυναμική φύση της επιθυμίας.

Οι γυναίκες, όπως και οι άντρες, παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα μοτίβων διέγερσης και η αναγωγή τους σε μια μοναδική αφήγηση, υπονομεύει την ατομικότητα των σεξουαλικών τους αντιδράσεων.

Το σιωπηρό μήνυμα ότι οι γυναίκες πρέπει να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διεγερθούν, μπορεί επίσης να συμβάλει σε συναισθήματα ανεπάρκειας, δημιουργώντας μια αίσθηση άγχους απόδοσης. Η πίεση για συμμόρφωση με αυτόν τον αντιληπτό «κανόνα» μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση καθώς οι γυναίκες παλεύουν με κοινωνικές προσδοκίες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Είναι ένας ακόμη τρόπος να κάνουμε τη σεξουαλικότητα των γυναικών να φαίνεται πολύ πιο περίπλοκη από την ανδρική σεξουαλικότητα, όταν στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια.

Παραμελεί τις ποικίλες εμπειρίες των ανδρών

Οι άνδρες έχουν επίσης διαφορετικές εμπειρίες και το να θεωρούμε δεδομένο ότι είναι πάντα έτοιμοι για σεξ, απλοποιεί υπερβολικά την πολυπλοκότητά τους. Αυτή η ευρεία ιδέα ότι οι άνδρες είναι σεξουαλικά αδηφάγα πλάσματα, όχι μόνο παραβλέπει πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι ο καθένας, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσει σύγχυση στις σχέσεις. Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, έχουν όλα τα είδη των συναισθημάτων και των τρόπων που ενδιαφέρονται για το σεξ.

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες αντιδρούν στην κρεβατοκάμαρα είναι πιο περίπλοκος και ποικίλλει πολύ. Επίσης, η συγκεκριμένη προκατάληψη μπορεί να δυσκολέψει τα ζευγάρια να επικοινωνήσουν ανοιχτά. Αν είμαστε κολλημένοι να σκεφτόμαστε τα στερεότυπα αντί να καταλαβαίνουμε τι θέλει κάθε άτομο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους συντρόφους μας.

Είναι μια ξεπερασμένη ιδέα

Η ατάκα «Οι άνδρες θέλουν πιο πολύ σεξ» ενισχύει επίσης τις παρωχημένες νόρμες φύλου, αναθέτοντας συγκεκριμένους ρόλους βασισμένους σε στερεότυπα. Η αποδοχή διαφορετικών εμπειριών και η απελευθέρωση από αυτές τις παλιομοδίτικες ιδέες είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλλιέργεια υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων.