ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γύρη μελισσών: Η τροφή των θεών έχει οφέλη για την υγεία σου

Unsplash

Η γύρη δεν είναι μόνο τροφή για τις μέλισσες, αλλά και μια υπερτροφή για τον άνθρωπο. Γνωστή και ως αμβροσία, η «τροφή των θεών» είναι ένα μείγμα από γύρη λουλουδιών, νέκταρ, ένζυμα, μέλι και κερί.

Οι μέλισσες που αναζητούν τροφή, συλλέγουν τη γύρη από τα φυτά και τη μεταφέρουν στην κυψέλη, όπου αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται ως τροφή για την αποικία. Η γύρη των μελισσών δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα προϊόντα της μέλισσας όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός ή η κηρήθρα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην περιέχουν γύρη ή μπορεί να περιέχουν άλλες ουσίες. Γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπίδια και περισσότερες από 250 δραστικές ουσίες, η «τροφή των θεών» διεκδικεί μια θέση και στη δική σου διατροφή.

Είναι ασφαλής επιλογή;

Γύρη μελισσών Pexels

Η γύρη των μελισσών έρχεται σε μορφή κόκκων ή συμπληρωμάτων και η κατανάλωσή της, είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορείς να τη βρεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή από μελισσοκόμους κοντά στην περιοχή σου. Οι πολύτιμοι αυτοί κόκκοι, μπορούν να προστεθούν στα αγαπημένα σου φαγητά, στο πρωινό ή σε smoothies. Ωστόσο, άτομα με αλλεργίες στη γύρη ή στο τσίμπημα της μέλισσας, θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα γύρης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνησμό, πρήξιμο, δύσπνοια ή αναφυλαξία. Αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με αραιωτικά του αίματος, όπως η βαρφαρίνη. Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα προϊόντα γύρης μελισσών.

Εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ

Η γύρη των μελισσών μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Περιέχει περισσότερες από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και αντιοξειδωτικών:

  • Υδατάνθρακες: 40%
  • Πρωτεΐνη: 35%
  • Νερό: 4–10%
  • Λίπος: 5%
  • Βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά: 5–15%

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Η γύρη των μελισσών είναι φορτωμένη με μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερκετίνη, καμπφερόλη και γλουταθειόνη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από δυνητικά επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως τα υψηλά λιπίδια αίματος και η χοληστερόλη

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τόσο τα υψηλά λιπίδια του αίματος όσο και η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι η γύρη των μελισσών, μπορεί να μειώσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορούν να προστατεύσουν τα λιπίδια από την οξείδωση. Όταν τα λιπίδια οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν, περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η γύρη των μελισσών περιέχει πολλές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής κερκετίνης, η οποία μειώνει την παραγωγή των φλεγμονωδών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, όπως το αραχιδονικό οξύ. Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις στη γύρη των μελισσών μπορεί να καταστέλλουν βιολογικές διεργασίες που διεγείρουν την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκου.

Η γύρη των μελισσών ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η υπερτροφή αυτή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας να αποφύγεiw ασθένειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Το εκχύλισμα γύρης μελισσών βρέθηκε ότι σκοτώνει δυνητικά επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, καθώς και εκείνα που προκαλούν λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Ανακουφίζει τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Η εμμηνόπαυση, που σηματοδοτεί τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές διάθεσης και διαταραχές ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γύρης μπορεί να ανακουφίσει αρκετά συμπτώματα εμμηνόπαυσης.