ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Γίνεται να χάσω 10 κιλά έως το καλοκαίρι;” Η απάντηση της διατροφολόγου

Βρισκόμαστε στις αρχές της άνοιξης και πολλές/οί με ρωτάτε εάν μπορείτε να αδυνατίσετε μέχρι το καλοκαίρι. Φυσικά! Δεν υπάρχει κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Η σωστή διατροφή, είτε στοχεύει στην απώλεια, είτε στη συντήρηση είτε στην πρόσληψη βάρους μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή αισθανόμαστε έτοιμοι.

 Η αλήθεια είναι όμως ότι οι πιο ζεστοί μήνες (άνοιξη, καλοκαίρι) φαίνεται να μας βρίσκουν πιο συνεργάσιμους σε αυτή την προσπάθεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μας κάνει να στρεφόμαστε ασυναίσθητα σε φαγητά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υγρά και χαμηλότερα σε λιπαρά (το χειμώνα φαίνεται να επιλέγουμε λιπαρά φαγητά και για να ζεσταθούμε). Επιπλέον, η άνοιξη είναι η εποχή που ντυνόμαστε με λεπτότερα και πιο αποκαλυπτικά ρούχα και ξεκινάμε να σκεφτόμαστε τι μαγιό θα φορέσουμε στις παραλίες το καλοκαίρι. Νομίζω λοιπόν, ότι και οι δύο παραπάνω λόγοι μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, «πόσα κιλά μπορώ να χάσω μέχρι να βγω στην παραλία;» ή «τι γυμναστική χρειάζεται να κάνω μέχρι το καλοκαίρι για να δω τις απαραίτητες αλλαγές στο σώμα μου;».

Ως ειδικός στο κομμάτι της διατροφής θα προσπαθήσω να θέσω ρεαλιστικούς στόχους απώλειας αλλά και να δούμε κάποιες γενικές οδηγίες που εφαρμόζοντας τες μπορούμε να δούμε διαφορά στο σώμα ή/ και τη ζυγαριά.

Αρχικά, όταν ξεκινάμε κάποιο πρόγραμμα απώλειας σωματικού βάρους χρειάζεται να θέσουμε ένα ρεαλιστικό στόχο. Ρεαλιστικό λοιπόν θα χαρακτήριζα το σωματικό βάρος όπου έχουμε κατακτήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

Έπειτα, προσπαθούμε να γνωρίσουμε ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για εμάς. Αυτό θα το καταφέρουμε σε συνεργασία με έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο, ο οποίος μέσα από το ιστορικό μας θα καταλάβει ποιές είναι οι απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφή μας σωστά και σταδιακά προκειμένου η οποιαδήποτε αλλαγή να μπορεί να γίνει και τρόπος ζωής.

Τέλος, ο σωστός καθορισμός των θερμίδων θα καθορίσει και το αποτέλεσμα. Ο καθορισμός των θερμίδων προκύπτει με εξειδικευμένα μηχανήματα που μετράνε τις καύσεις μας και μέσω αυτών των μετρήσεων μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν καταναλώνουμε περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Η εφαρμογή του προγράμματος

 Το τελευταίο κομμάτι μίας επιτυχημένης παρέμβασης είναι η εύκολη εφαρμογή του προγράμματος. Χρειάζεται λοιπόν να μην κοπιάζουμε για να εφαρμόσουμε τη διατροφή μας αλλά αυτή να γίνεται εύκολα μέσω των μικρών- αλλά σημαντικών αλλαγών- στην καθημερινότητά μας. Ο ρόλος του διαιτολόγου σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο διαιτολόγος θα καταλάβει και θα συζητήσει μαζί σας τα όποια προβλήματα ή δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν και ανάλογα να τροποποιήσει την επόμενη διατροφή. Η συναισθηματική στήριξη, η δυνατότητα αλλαγών στη διατροφή ανάλογα με την κοινωνική ζωή ή τη ψυχολογία του εκάστοτε ατόμου είναι σημαντικά προσόντα που ο διαιτολόγος χρειάζεται να έχει για να μπορέσει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Συνεπώς, εάν χρειαζόταν να απαντήσω με απόλυτα νούμερα εάν μπορώ να χάσω 10 κιλά έως το καλοκαίρι θα έλεγα ότι ναι, γίνεται! Εφόσον φυσικά, ο σωματότυπος το επιτρέπει, η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με επιτυχία και δεν υπάρχουν συνοδά προβλήματα υγείας που χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν.

Ευχαριστούμε τη Μαριέττα Μαρκούση, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγος MSc Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών.

Σπάρτης 4, Αθήνα, Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία

Τηλ.: 210-8672122

www.mariettamarkousi.gr