ΥΓΕΙΑ

Γυναικολόγος: Οι 6 ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις (αλλά ντρέπεσαι)

Unsplash

Η σχέση με τον/την γυναικολόγο σου πρέπει να είναι ειλικρινής και χωρίς ντροπές. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα και είναι εκεί για να λύσει κάθε απορία.

Το πρώτο βήμα είναι να βρεις αυτόν που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Που νιώθεις ότι δεν θα γίνει επικριτικός και το κυριότερο, θα σου δώσει απαντήσεις. Σταμάτα να ρωτάς από εδώ κι από κει. Αν πάλι δεν ντρέπεσαι διόλου, θα έχεις ήδη ρωτήσει τα παρακάτω γιατί είναι αρκετά συνηθισμένα θέματα μεταξύ των γυναικών και οφείλεις να γνωρίζεις. Η γυναικολόγος Δρ. Shree Datta απαντά.

Πώς καταλαβαίνω ότι τα κολπικά υγρά είναι νορμάλ;

«Τα κολπικά υγρά είναι ένδειξη καλή υγείας. Είτε είναι διάφανα ότι γαλακτώδη. Βοηθούν στη βακτηριακή ισορροπία. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να πλένουμε το εσωτερικό των γεννητικών οργάνων. Αυτό αλλάζει την ισορροπία. Να θυμάσαι ότι τα κολπικά υγρά είναι πυκνότερα στο δεύτερο μισό του κύκλου σου. Αν όμως παρατηρείς αλλαγή στο χρώμα, τη σύσταση ή τη μυρωδιά, μίλησε απευθείας στον γυναικολόγο σου», εξηγεί η Δρ. Datta.

Είναι φυσιολογικό αν έχω πολύ βαριά ροή;

Η ειδικός υποστηρίζει ότι αν πρέπει να αλλάζεις σερβιέτα κάθε 1-2 ώρες ή πλημμυρίζεις, είναι ένδειξη ότι πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου. Οι εξηγήσεις ποικίλουν. Ορμονικές αλλαγές, φαρμακευτική αγωγή ή πολύποδες στη μήτρα.

Γιατί πονάω στο σεξ;

Είναι αρκετά σύνηθες και η λίστα με τα αίτια είναι μεγάλη. Ακόμα και η αλλαγή στάσης ή το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε ενόχληση. «Ίσως πονάς περισσότερο κάποιες συγκεκριμένες μέρες του κύκλου σου ή χρειάζεσαι λιπαντικό», τονίζει η ειδικός και σου λέει ότι ίσως υπάρχουν και συναισθηματικοί λόγοι.

Πρέπει να κάνω αποτρίχωση πριν πάω στον γυναικολόγο;

Ο μοναδικός λόγος που η αποτρίχωση θεωρείται απαραίτητη, είναι όταν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση στην περιοχή.

Γιατί θέλω να ουρώ συνέχεια;

Η κλασική συχνουρία. Όταν ξεπερνάς τις 8 φορές την ημέρα, αρχίζει και σου δημιουργεί προβλήματα. Τι απαντά η γυναικολόγος; «Πρώτον έλεγξε πόσο νερό, καφέ και αλκοόλ καταναλώνεις. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά αν δεν πίνεις αρκετό νερό, τα ούρα συγκεντρώνονται περισσότερο και ενοχλούν την κύστη σου. Άρα πηγαίνεις περισσότερο». Αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, και δεν είσαι έγκυος, μπορεί να υπάρχει κάποια ουρολοίμωξη.

Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος, εφόσον δεν είμαι έγκυος;

Ο κύκλος σου μπορεί να γίνει ασταθής ξαφνικά, ή να ήταν έτσι από πάντα. «Η περίοδος καθυστερεί για πολλούς λόγους. Αλλαγή στα αντισυλληπτικά που παίρνεις, το άγχος, απότομη αλλαγή στο βάρος ή πολύ έντονη άσκηση. Μετά περνάμε σε θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή ο υπερθυρεοειδισμός. Η εμμηνόπαυση σε ηλικίες κάτω των 40 είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο», απαντά η γυναικολόγος.