ΥΓΕΙΑ

“Γυμνάζομαι, αλλά η ζυγαριά δείχνει πως έχω πάρει κιλά”, αυτή η μάστιγα

Pexels

Δύο είναι οι περίοδοι που αυξάνονται κατακόρυφα οι εγγραφές στα γυμναστήριο: πριν το καλοκαίρι (και τις διακοπές) και τον Σεπτέμβρη που σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας «αγωνιστικής περιόδου» της ζωής μας – ως εκ τούτου θέλουμε να κάνουμε κάτι για εμάς, για το καλό μας και για να είναι καλή η νέα σεζόν και το νούμερο που θα δούμε στη ζυγαριά μας.

Xωρίς να γνωρίζω, είμαι διατεθειμένη να ποντάρω στο ότι το ‘χεις κάνει έστω μια φορά, να «γραφτείς» σε γυμναστήριο (ή άλλο πρόγραμμα εκγύμνασης), αποφασισμένη πως αυτή θα είναι η χρονιά σου – με υψωμένη τη γροθιά της προσωπικής σου επανάστασης- και σύντομα να εγκαταλείψεις τη μάχη ενάντια στη ζυγαριά. Για τους χι, ψι λόγους.

Αν ο λόγος είχε να κάνει με τον αριθμό που είδες στη ζυγαριά, αφότου είχες μπει σε πρόγραμμα -και ήταν μεγαλύτερος εκείνου που έδειχνε η συσκευή πριν ασχοληθείς με τη γυμναστική- θα ήθελα να σου πω δυο πράγματα. Με πρώτο ότι είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Οι λόγοι εν τω μεταξύ, ποικίλουν. Θα τους δούμε αφότου διευκρινίσουμε πως δεν ξεκινάμε τίποτα, αν δεν κάνουμε τις βασικές ιατρικές εξετάσεις.

Αξίωμα 1: Το γεγονός ότι ασκούμαστε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο

Είναι γεγονός πως όταν κάνεις γυμναστική, «καις» θερμίδες. Δηλαδή, «καις» ενέργεια που είναι χρήσιμο να αναπληρώνεις. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν δεν τρώμε μετά τη γυμναστική, ενδέχεται να μη δούμε τα οφέλη του ιδρώτα που «ρίξαμε» στο σώμα μας. Επίσης, κινδυνεύουμε με κάταγμα κόπωσης -γιατί και αυτό συμβαίνει όταν δεν αναπληρώνουμε με σωστή διατροφή τα βασικά δομικά στοιχεία των μυών που αποχαιρετήσαμε επί τω έργω.

Για να δούμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από την κούραση μας, χρειάζεται να φάμε στο μισάωρο που διαδέχεται την παύση των εργασιών. Όχι πίτσες και σουβλάκια, αλλά κοτόπουλο, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς (από μια χούφτα, όχι όλο το σακουλάκι), αβγά, μακαρόνια ολικής άλεσης κλπ.

SOS: Μην κάνεις το λάθος να ζυγιστείς μετά την προπόνηση. Είναι no bet πως θα ενημερωθείς ότι πήρες βάρος -χωρίς να έχεις πάρει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχει αυξηθεί το βάρος όσων διαθέτεις και μετέχουν στην άσκηση, κατά 15%..

Αξίωμα 2: Η αφύπνιση των μυών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές που κάνουν κατακράτηση υγρών

Ό,τι τρώμε μετά τη γυμναστική γίνεται τροφή των μυών μας -και βοηθά στην αποκατάσταση τους από τις «βλάβες» που προκαλέσαμε σε ίνες τους, με πίεση της άσκησης. Αυτό ήταν κάτι που προέκυψε από μελέτη επιστημόνων των University Hospitals στο Cleveland. Την ίδια ώρα τα όσα περνούν οι μύες μας ενόσω γυμναζόμαστε, ενδέχεται να ξεκινήσουν και διαδικασία φλεγμονών (γύρω από τα «πληγωμένα» σημεία, προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία), δηλαδή πρηξιμάτων, δηλαδή κατακράτησης υγρών -και τελικά μεγαλύτερο αριθμό στη ζυγαριά. Έτσι τα λέει η Cleveland Clinic, έτσι σας τα λέμε.

Εάν είσαι ρούκι ή/και έχεις επιλέξει να κάνεις βάρη, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως υποβάλλεις το σώμα σου σε διαδικασία στρες (εκεί που κάθονταν ήρεμοι οι μύες, ξαφνικά τους βάζεις να εργαστούν) και μικροτραυματισμούς που καταλήγουν στις φλεγμονές και την κατακράτηση υγρών. Με όλα αυτά θέλω να σου πω δώσε λίγο χρόνο, πριν αποχαιρετήσεις το γυμναστήριο με βασιλικό χαιρετισμό.

Αξίωμα 3: Μην τρέχεις αν δεν έχεις να δώσεις γλυκόζη

Ακολουθεί προσωπική ιστορία: κατόπιν οδηγίας γυμναστή μου, αφότου έκανα βάρη, είχα να κάνω αερόβιο πρόγραμμα με 10 λεπτά τρέξιμο (μη φανταστείς ταχύτητας Usain Bolt, ούτε όμως βάδην) και πέντε περπάτημα επί 3. Κάπου στο 7λεπτο ένιωθα να κρατάω το συκώτι μου στο χέρι και να μην μπορώ να αναπνεύσω. Ενημέρωσα σχετικά τον ειδικό και αφότου πάτησε το stop στο διάδρομο, μου είπε «δεν έχεις φάει υδατάνθρακες».

Όντως, δεν είχα φάει. Ό,τι γλυκόζη είχε το σώμα μου το είχε δώσει στη διαδικασία με τα βάρη και δεν είχε μείνει τίποτα για το διάδρομο, εξ ου και ο οργανισμός μου τραβούσε γλυκόζη από το συκώτι -γιατί από κάπου έπρεπε να το πάρει-, προφανώς χωρίς να με ρωτήσει. Ηθικό δίδαγμα; Το γλυκογόνο που είναι πηγή ενέργειας για τους μύες, μετατρέπεται σε γλυκόζη από τα κύτταρα μας. Μας το δίνουν οι υδατάνθρακες. Αν φάμε όλη την κατσαρόλα, ξεκάθαρα θα έχουμε ενέργεια για μαραθώνιο. Επειδή όμως, δεν θα τον τρέξουμε θα μείνουμε με τις θερμίδες. Και ξέρεις πώς καταλήγει αυτό.

Αξίωμα 4: Η αύξηση των μυών αυξάνει και τα κιλά που δείχνει η ζυγαριά

Όπως δεν φτιάχτηκε ο κόσμος σε μια μέρα και δεν κάηκε η Ρώμη σε μια μέρα, έτσι δεν θα δεις και εσύ αλλαγή στους μύες σου πριν περάσει ένας με δύο μήνες συνεπούς δουλειάς. Αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται η μυική μάζα για να αυξηθεί. Έως τότε θα ανεβαίνεις στη ζυγαριά και θα σου δείχνει πως έχεις πάρει κιλά. Δεν έχεις πάρει -εφόσον όπως είπαμε νωρίτερα, δεν τρως σαν να μην υπάρχει αύριο. Ενόσω ωστόσο, η συσκευή θα λέει τα δικά της, το σώμα σου θα αλλάζει κατά τρόπο που σε εύθετο χρόνο θα κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία συντήρησης ή/και απώλειας βάρους. Και σίγουρα θα είσαι πιο υγιής -εφόσον πάντα, αποφύγεις τις υπερβολές. «Χτίζεις» υγιούς μύες που τους «μαθαίνεις» να λειτουργούν καλύτερα, υπό την έννοια του μεταβολισμού.

Αξίωμα 5: Μη σε νοιάζει τι λέει η ζυγαριά, αλλά αυτό που θα δείξει η εξέταση για το ποσοστό σπλαχνικού λίπους που έχεις

Για το σπλαχνικό λίπος έχουμε πει τα πάντα. Θες να τα ξαναπούμε; Θα δώσω τα SOS: πρόκειται για το λίπος που «αποθηκεύεται» στο εσωτερικό της κοιλιάς, σε περιοχές που περιβάλλουν το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο (δηλαδή τα ζωτικά όργανα). Οι υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλά -και σοβαρά- θέματα υγείας. Παράδειγμα; Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του σακχαρώδη διαβήτη, για υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου. Για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, θα σου ζητήσω να κάνεις το click στο παραπάνω link.