FITNESS

Έχεις κοιλίτσα που θες να ξεφορτωθείς; Έχουμε τη λύση

Pexels

Πήγα που λες στο γυμναστήριο, την ημέρα που άνοιξαν έπειτα από πέντε μήνες ‘λουκέτου’ και είχα τη φανταστική (νοτ) ιδέα να κάνω μια μέτρηση λίπους. Βλέπεις όλοι μου έλεγαν ότι έχω αδυνατίσει. Αυτό που μου είχε συμβεί ήταν ότι είχα χάσει μυική μάζα -συγκριτικά με εκείνη που είχα προ του τελευταίου lockdown.

Η ειδικός με ενημέρωσε πως τα 11 κιλά του σωματικού μου βάρους είναι λίπος. Μετά μου είπε ότι αυξήθηκε το σπλαχνικό λίπος κατά 1%. Είχα 2% και πήγε στο 3%. Κούνησα συγκαταβατικά το κεφάλι, χωρίς να έχω κατανοήσει την πληροφορία -θεωρώντας πως το 3% θεωρείται ως μη γενόμενο. Δεν είναι. Aλλά για περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού του θέματος, θα σε παρακαλούσα να αποταθείς σε καθ’ ύλην αρμοδίους.

Επέστρεψα στη γιατρό που με μέτρησε, για να ρωτήσω τι είναι τελικά, το σπλαχνικό λίπος. Έμαθα πως πρόκειται για αυτό που ‘αποθηκεύεται’ στο εσωτερικό της κοιλιάς, σε περιοχές που περιβάλλουν το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο (δηλαδή τα ζωτικά όργανα). Οι υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλά -και σοβαρά- θέματα υγείας. Παράδειγμα; Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του σακχαρώδη διαβήτη, για υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν θέλεις να το ρυθμίσεις, οφείλεις να αποκτήσεις σχέση αγάπης με την γκρελίνη. Η γκρελίνη είναι γνωστή ως «η ορμόνη της πείνας». Παράγεται στο στομάχι μας και εκκρίνεται μετά την πέψη. Μέσω του αίματος φτάνει στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τις ορμόνες και την όρεξη.

Όταν η γκρελίνη είναι σε χαμηλά ποσοστά, την ελέγχουμε εμείς. Όταν είναι σε αυξημένα, μας ελέγχει εκείνη.

Μόλις «χάσουμε» αυτόν τον αγώνα, τρώμε περισσότερο από όσο έχουμε ανάγκη, γίνεται πιο δύσκολος ο μεταβολισμός υδατανθράκων και στο τέλος της φάσης αποκτούμε λίπος. Επίσης, αλλάζει ο βιολογικός μας κύκλος και γινόμαστε πιο συναισθηματικοί. Μελέτες έχουν δείξει πως η γκρελίνη συμβάλει και σε καταστάσεις νευρώσεων, ψυχώσεων και κατάθλιψης. Πώς ρυθμίζεται; Μάντεψε! Bingo: μέσω υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Στα SOS είναι οι υδατοδιάλυτες φυτικές ίνες, δηλαδή ο λιναρόσπορος, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το αβοκάντο, οι φακές και τα blackberries. Όλα αυτά δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και άρα τρώμε λιγότερο – δηλαδή, λιγότερες θερμίδες.

Βοηθά η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων (μπορείς πάντα να προτιμήσεις ολικής αλέσεως) και των trans λιπαρών (υπάρχουν στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα).

Η πρωτεΐνη είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να χειραγωγήσεις την γκρελίνη. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει τη διάθεση για τσιμπολόγημα κατά 60%, να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό από 80 έως 100 θερμίδες τη μέρα και να μας βοηθήσει να τρώμε 441 λιγότερες θερμίδες τη μέρα. Δεν βοηθά μόνο να χάσουμε το λίπος της κοιλιάς (το σπλαχνικό ντε), αλλά και να μη ξαναπάρουμε το χαμένο βάρος.

Τα αμύγδαλα επίσης, είναι σύμμαχος (έως 42 γραμμάρια τη μέρα), όπως και η γλυκοπατάτα και οι καυτερές πιπεριές.

Ενόσω ακολουθούμε αυτού του τύπου τη διατροφή, είναι χρήσιμο και να ασκούμαστε, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.