ΥΓΕΙΑ

Στεγνός Ιανουάριος: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόβεις για έναν μήνα το αλκοόλ;

iStock

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν τη νέα χρονιά με μια πρόκληση νηφαλιότητας ενός μήνα, γνωστή ως Dry January (Στεγνός Ιανουάριος). Πρόκειται για δημοφιλή συνήθεια λόγω της ανάγκης για αποχή από το αλκοόλ, ιδιαίτερα μετά από την περίοδο των γιορτών. Πώς επηρεάζει όμως το σώμα η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ;

Η διακοπή του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Στεγνού Ιανουαρίου, μπορεί να έχει τόσο θετική, όσο και αρνητική επίδραση στο σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενώ υπάρχουν προφανή οφέλη που σχετίζονται με την αποφυγή του αλκοόλ, όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και ηπατικής νόσου αργότερα στη ζωή, ο Στεγνός Ιανουάριος μπορεί επίσης να έχει επιζήμιες επιδράσεις στο σώμα.

Στεγνός Ιανουάριος: Τι συμβαίνει αν κόψεις για ένα μήνα το αλκοόλ; Pexels

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τον Στεγνό Ιανουάριο μετά την περίοδο των Χριστουγέννων;

Τις πρώτες μέρες του μήνα, μπορεί να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία στον ύπνο και κάποια ελαφριά αφυδάτωση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα περνά από απόσυρση από την εξάρτηση από το αλκοόλ. Επιπλέον συμπτώματα αυτής της στέρησης, μπορεί να είναι ανησυχία, τρέμουλο, ναυτία, εφίδρωση και άγχος.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ ή η πλήρης αποφυγή του, μπορεί να κάνει πολύ καλό για τη γενική υγεία. Έχοντας απολαύσει πολλά bubbly ποτήρια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το συκώτι σου, μπορεί να χρειάζεται ένα μικρό διάλειμμα. Το συκώτι χρειάζεται γενικά περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες, προκειμένου να ανακάμψει, μετά από μια έντονη περίοδο κατανάλωσης αλκοόλ, οπότε ο Στεγνός Ιανουάριος, θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά.

Καθώς περνάνε οι μέρες θα παρατηρήσεις επίσης τον ύπνο σου να βελτιώνεται. Την έβδομη ημέρα πιθανότατα, θα κοιμάσαι πολύ πιο ήρεμα. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα αρχίσεις επίσης να ξυπνάς με πολύ περισσότερη ενέργεια.

Ένας ακόμη λόγος που ο Στεγνός Ιανουάριος δεν είναι κακή ιδέα, είναι και η εμφάνισή σου. Όσο περνούν οι μέρες, το δέρμα και τα μάτια σου θα φαίνονται πιο λαμπερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των θερμίδων που εισέρχονται στο σώμα σου, θα προέλθει από τα τρόφιμα και όχι από το αλκοόλ, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη βιταμινών.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η διακοπή του αλκοόλ θα δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα, την ώθηση που χρειάζεται για να αποτρέψει το ενοχλητικό κοινό κρυολόγημα, ιώσεις και γρίπη.

Μερικές συμβουλές για έναν μήνα χωρίς αλκοόλ

Φυσικά, η πρόκληση του Dry January είναι πολύ πιο εύκολη στα λόγια, παρά στην πράξη. Η προσπάθεια σου να απέχεις από οινοπνευματώδη ποτά ωστόσο, μπορεί να γίνει πιο εύκολη πίνοντας πολλά υγρά και διατηρώντας το σώμα σου ενυδατωμένο. Η κατανάλωση τακτικών, θρεπτικών γευμάτων, όπως και η κατανάλωση εναλλακτικών ποτών, όπως ροφήματα με λεμόνι, μπορούν επίσης βοηθήσουν με τις πιθανές λιγούρες.