ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξεφλουδίζουν τα χέρια σου; Οι πιο πιθανές αιτίες

Pexels

Το ξεφλούδισμα των χεριών, είναι πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Τα χέρια είναι τα μέρη του σώματός μας που έρχονται πιο συχνά σε επαφή με οποιοδήποτε αντικείμενο. Αλλά όταν πρόκειται για τη φροντίδα τους, συχνά τα παραμελούμε. Η αμέλειά μας μερικές φορές οδηγεί σε προβλήματα, όπως το ξεφλούδισμα τους, που αν και δεν είναι επώδυνο, μπορεί να γίνει πολύ άβολο.

 

Οι αιτίες πίσω από το ξεφλούδισμα των χεριών

Το ξεφλούδισμα του δέρματος χέρια συνήθως οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες με τους οποίους έρχονται σε επαφή τα χέρια μας. Οι πιο κοινές αιτίες για το ξεφλούδισμα του δέρματος στα χέρια είναι:

Γιατί ξεφλουδίζουν τα χέρια σου; Οι πιο πιθανές αιτίες Pexels

 • Εξωτερικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες

Αυτοί οι παράγοντες είναι εντελώς εξωτερικοί και μερικές φορές απλώς δεν μπορούν να ελεγχθούν.

 • Ξηρό δέρμα

Αν και το ξηρό δέρμα είναι κυρίαρχο κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, εξαρτάται πραγματικά από άτομο σε άτομο και τις αντιδράσεις του στις κλιματικές αλλαγές. Τα συμπτώματα της ξηροδερμίας μπορεί να είναι κνησμός, κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα, αίσθηση «τραβήγματος» στο δέρμα.

 • Ηλιακό έγκαυμα

Η υπερβολική και παρατεταμένη έκθεση στο άμεσο, ηλιακό φως κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού, μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα. Το ξεφλούδισμα του δέρματος από τα χέρια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα ενός ηλιακού εγκαύματος. Το δέρμα φαίνεται επίσης κοκκινωπό και τρυφερό στην αφή.

 • Συχνό πλύσιμο χεριών

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το συχνό πλύσιμο με χημικά, μπορεί να φθείρει τον λιπιδικό φραγμό στο δέρμα, με αποτέλεσμα το σαπούνι να απορροφηθεί στις πιο ευαίσθητες, εσωτερικές περιοχές του δέρματος. Το ζεστό νερό και η έλλειψη υγρασίας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

 • Χρήση σκληρών χημικών ουσιών

Πολλές φορές, εν αγνοία μας, χρησιμοποιούμε υπερβολικά ενυδατικές κρέμες, αρώματα, καθαριστικά χεριών και απορρυπαντικά, που οδηγούν σε ξεφλούδισμα των χεριών, λόγω της παρουσίας ορισμένων χημικών ουσιών σε αυτά.

 • Αντίδραση σε ζεστό ή κρύο καιρό

Η έκθεση σε ξηρά κλίματα, όπως οι κρύοι χειμώνες ή τα ακραία ζεστά καλοκαίρια, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξεφλούδισμα των χεριών.

Ιατρικά προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με το ξεφλούδισμα των χεριών

Εκτός από τους παραπάνω εξωτερικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίο μπορεί να οδηγήσουν σε ξεφλούδισμα των χεριών, υπάρχουν και μερικές ιατρικές παθήσεις που μπορούν επίσης να το προκαλέσουν.

 • Αλλεργίες

Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσεις αλλεργική αντίδραση ή δερματική λοίμωξη, εξαιτίας ενός πράγματος που άγγιξες. Πολλοί άνθρωποι για παράδειγμα είναι αλλεργικοί στο λάτεξ ή ακόμα και στο νικέλιο που βρίσκεται στα κοσμήματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερυθρότητα, κνησμό και σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεφλούδισμα του δέρματος στις πληγείσες περιοχές.

 • Έκζεμα χεριών

Ενώ αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ορισμένες χημικές ουσίες, τα γονίδια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Μερικά άλλα συμπτώματα του εκζέματος είναι το αίσθημα κνησμού, η ερυθρότητα, οι φουσκάλες και η γενικότερη ευαισθησία στην επιδερμίδα των χεριών.

 • Ψωρίαση

Το ξεφλούδισμα του δέρματος στα άκρα, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας και επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα.

Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που εκδηλώνεται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα συμπτώματα εκτείνονται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει υψηλό πυρετό, ενώ στο δεύτερο στάδιο τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξεφλούδισμα του δέρματος στα χέρια. Στο τελευταίο στάδιο, παρατηρείται οίδημα και ερυθρότητα των άκρων.

 • Η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α 

Η βιταμίνη Α περιέχεται στο λάδι που προέρχεται από λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και στο γάλα, ενώ μερικές φορές προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στη μαργαρίνη. Παρότι συμβάλλει σημαντικά στη σωματική ανάπτυξη, την όραση και το αναπαραγωγικό σύστημα, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων και ξεφλούδισμα των χεριών.

 • Απολεπιστική Κερατόλυση

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά κατά τους θερμότερους μήνες (καλοκαίρι). Προκαλεί φουσκάλες, ερυθρότητα και φαγούρα που τελικά οδηγούν σε ξεφλούδισμα του δέρματος.