ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ;

Pexels

Το σεξ μπορεί να είναι η κόλλα, που κρατά ένα ζευγάρι μαζί. Και όταν αυτό το ιδιαίτερο είδος οικειότητας χάνεται, μπορεί να αμφισβητήσεις σχεδόν τα πάντα. Αναρωτιέσαι αν δεν είσαι πια ελκυστική, σέξι, ακόμα κι αν δεν είσαι πια ερωτευμένη. Το πιο πιθανό βέβαια, είναι να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά.

Το σεξ στην αρχή μιας σχέσης, μπορεί να είναι τόσο απλό, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο στην κοινή πορεία ενός ζευγαριού. Αν βρίσκεσαι σε σχέση και αναρωτιέσαι γιατί κάνεις λιγότερο σεξ, μπορεί απλά να χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς, όλους εκείνους τους μύθους, που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από το σεξ. Τα καλά νέα; Το πιθανότερο είναι ότι οι μύθοι αυτοί, βλάπτουν τη σεξουαλική σου ζωή, περισσότερο από ό,τι η διάρκεια της σχέσης, η ηλικία σου ή το στάδιο της ζωής σου.

7 κοινοί μύθοι σχετικά με το γιατί τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ

κοινοί μύθοι σχετικά με το γιατί τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ Pexels

Μύθος #1: Δεν είστε πλέον ερωτευμένοι

Συχνά πιστεύουμε ότι μια σχέση πάει καλά, όταν υπάρχει έντονη επιθυμία για σεξ. Άρα όταν σπάνια νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις σεξ, πρέπει να είναι σημάδι ότι δεν είσαι πια ερωτευμένη. Αυτό όμως είναι μύθος και όχι πραγματικότητα. Η σεξουαλική ορμή, δεν είναι μια βιολογική παρόρμηση, όπως η πείνα ή η δίψα. Είναι ένα συναίσθημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι, πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσεις μια σειρά παραγόντων, που μπορεί να προκαλούν αδιαφορία για το σεξ για εσένα ή τον σύντροφό σου.

Μύθος #2: Η σχέση είναι καταδικασμένη

Eνώ είναι αλήθεια ότι μια σχέση χωρίς σεξ, μπορεί να σημαίνει το τέλος, είναι επίσης λίγο μύθος. Πολλές φορές μπορεί να σημαίνει, ότι έχετε αποκτήσει μια σταθερή οικειότητα, που τόσοι πολλοί λαχταρούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα θέλετε ποτέ ξανά σεξ; Όχι, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τη σεξουαλική επιθυμία σας.

Μύθος #3. Κανένας δεν κάνει σεξ όταν μεγαλώνει παιδιά

Ναι τα παιδιά αλλάζουν τις προτεραιότητές σου, αλλά δεν χρειάζεται να σημαίνουν το τέλος του σεξ, όπως το γνωρίζεις. Πολλά ζευγάρια συνεχίζουν να κάνουν σεξ ή να παίρνουν μια συνειδητή απόφαση να αναθερμάνουν τη σεξουαλική τους ζωή. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις, εάν το σεξ είναι σημαντικό για σένα αυτή τη στιγμή.

Μερικές φορές, απλά δεν θέλεις να κάνεις σεξ. Και αυτό είναι ΟΚ. Το κόλπο εδώ είναι να βασίσεις την απόφασή σου στις προσωπικές σου προτιμήσεις και αυτές του συντρόφου σου. Όχι να βασιστείς σε έναν μύθο, που ορίζει ότι κανείς δεν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, ενώ μεγαλώνει παιδιά. Γιατί αυτό, απλά δεν είναι αλήθεια.

Μύθος #4: Oι γυναίκες δεν απολαμβάνουν πραγματικά το σεξ

Η ιδέα ότι οι γυναίκες σε σχέσεις, απλώς χάνουν τη λίμπιντο τους, μπορεί να φαίνεται ως η τέλεια απάντηση στο ερώτημα «γιατί τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ». Μόνο που δεν είναι.

Η ιδέα ότι στις γυναίκες δεν αρέσει πραγματικά το σεξ ή ότι το βρίσκουν σημαντικό, βασίζεται σε κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και σε μια συγκεκριμένη ιδέα του σεξ: την κολπική διείσδυση. Οι γυναίκες σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις ή γάμους, αναμένεται συχνά να βιώσουν οργασμό μόνο από την κολπική διείσδυση. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ σπάνιο να γίνει.

Μύθος #5: Καθώς μεγαλώνεις χάνεις τη λίμπιντο σου

Η διαδικασία της φυσικής γήρανσης, μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Μεταξύ αυτών και τη σεξουαλική μας υγεία. Ωστόσο, η γήρανση δεν διαγράφει τη σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση. Το σεξ μπορεί να είναι απολαυστικό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είσαι.

Μύθος #6: Οι άντρες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να θέλουν σεξ με νέες συντρόφους

Ακόμα ένας πατριαρχικά οικοδομημένος μύθος, που θέλει τον άντρα «κυνηγό», να ψάχνει νέες, σεξουαλικές εμπειρίες, με διαφορετικές συντρόφους. Σίγουρα η ποικιλία είναι σημαντική για τη σεξουαλική μας όρεξη. Κάνοντας συνεχώς τα ίδια, με τον ίδιο τρόπο για χρόνια, μπορεί σίγουρα να χάσουμε την επιθυμία για σεξ. Αλλά μάντεψε: Tο ίδιο, αν όχι και σε μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει και για τις γυναίκες. Η χαμένη σεξουαλική επιθυμία, σε μία μακροχρόνια σχέση, μπορεί να ανακτηθεί. Το ζήτημα είναι να θέλουν και οι δύο να προσπαθήσουν.

Μύθος #7: Είναι αδύνατο να διατηρήσεις τη σεξουαλική σου ζωή συναρπαστική σε μια μακροχρόνια σχέση

Συχνά πιστεύουμε ότι το σεξ πρέπει να συμβαίνει ξαφνικά, με πάθος ή ότι πρέπει να μας ενθουσιάζουν τα ίδια πράγματα σε όλη μας τη ζωή. Αλλά το θέμα είναι ότι η σεξουαλικότητά μας αλλάζει συνεχώς.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορεί να απολαμβάνουμε ένα είδος σεξ για χρόνια, κάποια στιγμή μπορεί να το βρίσκουμε αδιάφορο. Όταν συμβεί αυτό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αναρωτηθείς τί μπορεί να σου αρέσει τώρα. Η κατανόηση τόσο των δικών σου επιθυμιών, όσο και του συντρόφου σου, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας ζωή συναρπαστική.