ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μάς φτιάχνουν τη διάθεση;

Pexels

Μπορεί να μην είσαι η μεγαλύτερη fan των χριστουγεννιάτικων στολισμών. Μπορεί στην πραγματικότητα, τα Χριστούγεννα να είναι μία από τις λιγότερο αγαπημένες σου εποχές του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα γλυτώσεις από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

Στο σημείο αυτό βέβαια, να σε ενημερώσω πως όσο και να μη θέλεις να το παραδεχτείς, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σού φτιάχνουν τη διάθεση. Και αυτό, δεν το λέω εγώ, αλλά η επιστήμη.

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση; Pexels

Η επιστήμη πίσω από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Μπορεί να περιφρονείς και να χλευάζεις όλους εκείνους που στολίζουν από νωρίς, δέντρα, καράβια, και κάθε γωνιά του σπιτιού τους, προκειμένου να μπουν στο πνεύμα των γιορτών. Αποδεικνύεται, ωστόσο ότι αυτοί είναι πιο ευτυχισμένοι.

Ειδικότερα, σχετική έρευνα πριν λίγα χρόνια, ανέφερε ότι οι άνθρωποι που διακοσμούν νωρίτερα, απλώς εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό των εορτών περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους. Κάτι που τους κάνει πιο χαρούμενους.

Οι ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν: Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σίγουρα μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Δημιουργεί αυτή τη νευρολογική αλλαγή, που μπορεί να παράγει ευτυχία. Αν το καλοσκεφτείς, οτιδήποτε μας βγάζει από τις συνήθειες μας, την καθημερινή μας ρουτίνα, πυροδοτεί τις αισθήσεις μας. Μετά οι αισθήσεις μας «μετρούν» αν πρόκειται για κάτι ευχάριστο ή όχι.

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ανεβάζει επίσης τη ντοπαμίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται άμεσα με την καλή διάθεση. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό, που ενεργοποιεί αυτές τις ορμόνες της χαράς;

Για αρχή, τα έντονα φώτα και τα χρώματα. Η χρωματοθεραπεία, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την ευτυχία, μπορεί να παίζει ρόλο. Ή ίσως είναι απλώς η ατμόσφαιρα γενικά. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο να χαμογελάσει στη θέα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου που ανάβει για πρώτη φορά;

Υπάρχει άλλωστε και ένα επιστημονικό πεδίο αφιερωμένο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σχεδιασμένα περιβάλλοντά μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά που ονομάζεται νευροαρχιτεκτονική.

Φυσικά, υπάρχει και ο παράγοντας της νοσταλγίας

Για πολλούς από εμάς, τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική περίοδος. Mια περίοδος αθωότητας και χαράς.

Εάν έχεις χαρούμενες παιδικές αναμνήσεις από τις γιορτές, τότε είναι πιο πιθανό να θελήσεις να δημιουργήσεις ξανά αυτό το συναίσθημα νωρίτερα. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, κρεμώντας  χριστουγεννιάτικα φωτάκια, για παράδειγμα.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Αν οι γιορτές των Χριστουγέννων, φέρνουν στην επιφάνεια, κακές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, τότε μπορεί να είσαι το άτομο που μισεί τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Αν ταυτίζεσαι περισσότερο με το τελευταίο, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Ξεκίνα μια νέα παράδοση. Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι, είτε να παρακολουθήσεις χριστουγεννιάτικες ταινίες, είτε να προσφέρεις εθελοντική εργασία. Ό,τι και να επιλέξεις θα δημιουργηθεί μια νέα συσχέτιση στο μυαλό σου για τις ημέρες αυτές. Την επόμενη φορά που φτάνουν Χριστούγεννα, θα συνδέεις υποσυνείδητα αυτή την εποχή του χρόνου με τις νεότερες, πιο χαρούμενες αναμνήσεις σου.

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια κάνουν τους καλούς γείτονες

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη πιθανό όφελος από τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Οι γείτονες μπορεί να νομίζουν ότι είσαι πιο φιλική. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι ερμηνεύουν τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις σε ένα σπίτι ως ένδειξη ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί.

Επομένως, εάν θέλεις να γεμίσεις με χριστουγεννιάτικα φωτάκια κάθε γωνιά μέσα και έξω από το σπίτι σου, δεν κρίνουμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κάνουμε ακριβώς το ίδιο.