ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια

Unsplash

Όλα τα ζευγάρια, σε κάποια στιγμή της σχέσης τους, αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία έχουν ως αντίκτυπο την μειωμένη επιθυμία για σεξ, είτε από τη μία, είτε από τις δύο πλευρές.

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι κάτι σπάνιο. Συνέβαινε ανέκαθεν σε όλα τα ζευγάρια, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα επισκέπτονται σεξολόγους/ψυχολόγους. Για ποιους λόγους κυρίως ένα ζευγάρι αποφασίζει να ξεκινήσει μια θεραπεία σε σεξολόγο; Τι αποκαλύπτουν όταν πάνε εκεί;

Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια Unsplash

Τι προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων.

  • Ψυχολογικά αίτια:

Το στρες και το άγχος λόγω δουλειάς, οι ανησυχίες για την σεξουαλική απόδοση, τα οικογενειακά προβλήματα, η κατάθλιψη, το αίσθημα της ενοχής (ορισμένες φορές λόγω αυστηρών θρησκευτικών πεποιθήσεων) και προηγούμενα σεξουαλικά τραύματα, αποτελούν πιθανούς λόγους της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

  • Σωματικά αίτια:

Διαβήτης, καρδιακή και αγγειακή νόσος, νευρολογικές διαταραχές, ορμονικές ανισορροπίες, χρόνιες ασθένειες, όπως νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αλκοολισμός και κατάχρηση ναρκωτικών.

Επιπλέον, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία.

Ποια είναι τα συνηθέστερα σεξουαλικά προβλήματα; Πώς αντιμετωπίζονται;

Δεν μπορώ φτάσω σε οργασμό με κολπική διείσδυση

«Οι γυναίκες που έρχονται στο γραφείο μου συχνά μου λένε ότι εύχονται να μπορούσαν φτάσουν σε οργασμό μέσω κολπικής διείσδυσης. Ωστόσο, είναι η κλειτορίδα και όχι ο κόλπος της γυναίκας που είναι το κέντρο των νευρικών απολήξεων στα γεννητικά της όργανα, τα οποία μεταδίδουν την σεξουαλική ευχαρίστηση. Μάλιστα, μόνο περίπου το 15 -20% όλων των γυναικών μπορεί να φτάσει σε οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ακόμη και τότε χρειάζεται πολλή δόνηση και χειροκίνητη ή στοματική διέγερση για να το πετύχει. Για όσους πάντως θέλουν να δοκιμάσουν πιθανές στάσεις, προτείνω δύο με καλή επαφή του πέους με το σημείο G της γυναίκας: Είτε γυναίκα από πάνω σε γωνία 45 μοιρών. Είτε η γυναίκα ξαπλωμένη ανάσκελα σε σχετικά σταθερή επιφάνεια με τους γοφούς να ταλαντεύονται. Για παράδειγμα, με τα γόνατά της περασμένα γύρω από τους αγκώνες του άντρα» – Laurie Watson, σεξολόγος θεραπεύτρια

 Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια  – Αντιμετωπίζω προβλήματα απόδοσης

«Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ανδρικής απόδοσης είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνδρες καταλήγουν σε έντονο άγχος απόδοσης που μπορεί να τους κάνει να αποφύγουν το σεξ και την οικειότητα. Από την πλευρά τους γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι έχουν στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να αισθάνονται ανασφαλείς ότι ο σύντροφός τους δεν ελκύεται πλέον για εκείνες.

Για να προχωρήσουν πέρα ​​από το άγχος της απόδοσης, οι άνδρες πρέπει να επικεντρωθούν στο σώμα τους και στην ευχαρίστηση. Να ανησυχούν λίγο λιγότερο για τους συντρόφους τους. Να εστιάζετε στην ευχαρίστηση, να χαλαρώνετε το σώμα και την αναπνοή σας. Να αφήνετε τον εαυτό σας να απολαύσει την εμπειρία. Εάν είστε η σύντροφός του, είναι σημαντικό να μην το πάρετε προσωπικά. Η γυναίκα που θα δείξει υποστήριξη και δεν απαιτεί από τον άντρα της να έχει άψογη απόδοση στο σεξ έχει και την καλύτερη πιθανότητα επίλυσης αυτών των ζητημάτων». Δρ. Danielle Harel.

Δεν ταιριάζουν οι σεξουαλικές μας επιθυμίες

«Το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα που ακούω είναι ότι ο καθένας θέλει διαφορετικά πράγματα στο σεξ. Συνήθως ο ένας από τους δύο θέλει σεξ πιο συχνά από τον άλλο και με πιο ερωτικό τρόπο. Στην αρχή μιας σχέσης, ο σύντροφος με την υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία πιθανότατα διατηρεί αρκετή ερωτική ενέργεια και στο γάμο. Έτσι το σεξ εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό. Μετά από λίγο, ο σύντροφος με τη μικρότερη σεξουαλική ορμή, μπορεί να αισθάνεται καταπίεση, ενόχληση ή και χειραγώγηση από τον άλλο.

Μερικές φορές η αιτία είναι ότι το σεξ δεν είναι και τόσο καλό. Το να προσπαθήσουν και οι δύο να εξωτερικεύσουν το είδος του σεξ που πραγματικά θέλουν, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και τον ερωτισμό της σεξουαλικής τους ζωής. Μια άλλη κοινή αιτία, είναι ότι υπάρχει ένταση και απογοήτευση στη σχέση η οποία “μολύνει” και το ερωτικό κομμάτι της. Εάν συμβαίνει αυτό, ο δρόμος της επιστροφής στο καλό σεξ είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά μόνο μιλώντας για αυτό που σας ενοχλεί, μπορείτε πραγματικά να έρθετε πιο κοντά. Kαι αυτό με την σειρά του θα αυξήσει την διάθεσή σας για να κάνετε έρωτα». Tammy Nelson, σεξολόγος/ θεραπεύτρια.

Θέλω να ανανεώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή αλλά ο/η σύντροφος μου δεν ενδιαφέρεται

«Οι άνθρωποι μου λένε συχνά ότι θέλουν περισσότερη ποικιλία στην κρεβατοκάμαρα. Καθώς περνάει ο καιρός, οι σύντροφοι μπορεί να εκφράσουν περισσότερη επιθυμία για καινοτομία. Ή να αισθάνονται πιο άνετα να ενημερώσουν τον σύντροφό τους ότι έχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που θέλουν να εξερευνήσουν.

Ενώ ένας σύντροφος μπορεί να απολαμβάνει μερικές χαστουκίζει στο πίσω μέρος ή πειραματίζεται με πρωκτικό παιχνίδι, ο άλλος μπορεί να μην θέλει να δοκιμάσει. Είναι ευθύνη του σεξοθεραπευτή να αξιολογήσει το άνοιγμα στις αλλαγές και τις υποκείμενες εντάσεις που το ζευγάρι μπορεί να μην συζητά αρχικά» Sari Eckler Cooper, σεξολόγος/ θεραπεύτρια.

Θέλω η σεξουαλική μας ζωή να επανέλθει όπως ήταν πριν κάνουμε παιδί

Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια Unsplash

«Τα ζευγάρια αναζητούν σεξουαλική θεραπεία αμέσως μετά την απόκτηση μωρών, μερικές φορές επειδή η γυναίκα αισθάνεται πολύ χαλαρή και λέει ότι δεν μπορεί να τον νιώσει μέσα της. Συνήθως ρωτάω τη γυναίκα αν έχει κάνει ποτέ ασκήσεις Kegel και της συνιστώ να κάνει είκοσι επαναλήψεις, τρεις φορές την ημέρα.

Εάν θέλει πιο γρήγορα αποτελέσματα, υπάρχουν ιατρικές συσκευές που βοηθούν στις ασκήσεις Kegel μέσω ήπιας ηλεκτρικής διέγερσης. Τους υπενθυμίζω επίσης ότι το ικανοποιητικό σεξ είναι περισσότερα από από την απλή επαφή, όπως τον αμοιβαίο αυνανισμό, το στοματικό σεξ και την ενσωμάτωση σεξουαλικών παιχνιδιών» Ava Cadell, σεξολόγος/ θεραπεύτρια.

 Τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια – Έχουμε κολλήσει σε ένα γάμο χωρίς σεξ

«Συχνά ένας γάμος με λίγο σεξ ή χωρίς καθόλου σεξ συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται σε ένα κύμα απόσπασης της προσοχής ή αποφυγής. Αποσπάται η προσοχή από τη δουλειά, τα μικρά παιδιά ή τις δουλειές της καθημερινής ζωής. Όποιος ήταν ο παραδοσιακός εμπνευστής του σεξ σταματά να παίρνει πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα ο/η σύντροφος του περιμένει, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο «φυσιολογικό».

Για να ξεφύγετε από το σεξουαλικό αδιέξοδο, μιλήστε στον σύντροφό σας. Το να κρατάτε τις δηλώσεις σας ασαφείς και να τις διατυπώνετε ως «απορίες» απομακρύνει την πίεση και κάνει πιο εύκολο να μιλήσετε για οποιοδήποτε σεξουαλικό ζήτημα αποφεύγετε. Η αλήθεια είναι ότι δεν φταίτε εσείς ή αυτοί. Η σεξουαλική σας ζωή ανήκει και στους δυο σας» Tammy Nelson.