WELLNESS

Γιατί μας αρέσουν οι μεγαλύτεροι άντρες

Το να έχει μία γυναίκα σχέση με έναν μεγαλύτερο άντρα ήταν συνηθισμένα, ειδικά παλαιότερα. Πλέον, όμως, η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα ζευγάρια έχει μειωθεί αισθητά και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν σχέσεις ακόμα και με μικρότερους άντρες (εμπρός στο δρόμο που χάραξαν η Demi, η Susan και η JLo).

Τι σημαίνει όμως για μία γυναίκα να επιλέγει για σύντροφο έναν άντρα που είναι πολύ μεγαλύτερός της σε ηλικία και τι ρόλο παίζει το πρότυπο του πατέρα σε αυτή την επιλογή;

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι σημαίνει μεγάλη διαφορά ηλικίας. Η αντίληψη που έχει κανείς για το ποια διαφορά είναι «αποδεκτή» είναι υποκειμενική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τις αντιλήψεις κάθε γυναίκας αλλά και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει.

Για παράδειγμα, εάν μία γυναίκα έχει μεγαλώσει σε μία οικογένεια όπου οι γονείς της είχαν 15 χρόνια διαφορά, αλλά για εκείνη αποτελούν υπόδειγμα ζευγαριού, τότε είναι πιθανό τα 15 χρόνια να μην μην ισοδυναμούν με χάσμα γενεών.

Είναι γνωστή η επίδραση που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους και ο ιδιαίτερος δεσμός που σχηματίζει η κόρη με τον πατέρα της, αλλά και η κάθε μητέρα με τον γιο της, οπότε εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν το αντρικό πρότυπο του πατέρα είναι αυτό που οδηγεί μία γυναίκα να επιλέξει έναν μεγαλύτερο άντρα για σύντροφο.

Το Σύνδρομο της Ηλέκτρας

Το σύνδρομο της Ηλέκτρας, σύμφωνα με τον Φρόιντ, είναι το αντίστοιχο του οιδιπόδειου συμπλέγματος, με τη διαφορά ότι αναφέρεται αποκλειστικά σε γυναίκες. Είναι, δηλαδή, όλες εκείνες οι ασυνείδητες σκέψεις, ιδέες και επιθυμίες που μας οδηγούν να έρθουμε κοντά με τον πατέρα μας.

Η επίδραση του πατέρα ως προτύπου μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους. Δεν είναι σπάνιο να αναγνωρίζεις στοιχεία που διαθέτει ο πατέρας σου στην προσωπικότητα του συντρόφου σου. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι πολύ λογικό, αν σκεφτεί κανείς την ιδιαίτερη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε κάθε πατέρα και την κόρη του.

Από πολύ μικρή ηλικία, ήταν αυτός που μας έδειξε μεγάλη αδυναμία και έπαιρνε το μέρος μας σε κάθε τσακωμό που είχαμε με τη μαμά μας στην εφηβεία και αρνήθηκε ποτέ να μας κάνει το χατήρι, ακόμα κι όταν ζητούσαμε να μας πάρει ένα τεράστιο παγωτό, μέσα στον χειμώνα.

Σίγουρα, μία γυναίκα μπορεί να γοητευτεί από έναν μεγαλύτερο άντρα και να τον ερωτευτεί, όχι για την ηλικία του, αλλά επειδή έχει άλλες αρετές που την έχουν εξιτάρει. Οπότε, ας μην σπεύσουμε να κρίνουμε οποιαδήποτε γυναίκα που επιλέγει να κάνει σχέση με κάποιον μεγαλύτερο άντρας. Άλλωστε, ο έρωτας δεν γνωρίζει τέτοιου είδους στεγανά και δεν μπαίνει σε καλούπια. Στις περιπτώσεις, όμως, που μία γυναίκα επιλέγει συνέχεια άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι πιθανό η επιλογή αυτή να είναι «χρωματισμένη» από τη σχέση που είχε με τον πατέρα της μεγαλώνοντας αλλά και τον δεσμό που έχει (ή δεν έχει) δημιουργήσει μαζί του.

Συγκεκριμένα, μία γυναίκα που ελκύεται από πολύ μεγαλύτερους άντρες είναι πιθανό να έχει μεγαλώσει χωρίς πατέρα και να αναζητά μέσα από τη σχέσεις να βρει υποκατάστατα και να γνωρίσει τον Πυγμαλίωνά της.

Εάν η επιλογή γίνεται με αυτό το υπόβαθρο, κρύβει ανασφάλεια και δείχνει την ανάγκη της γυναίκας να βρει την σιγουριά και την προστασία που ίσως της έλειψε κατά τα παιδικά της χρόνια.

Επίσης, είναι πιθανό, μία γυναίκα να επιλέγει πολύ μεγαλύτερους άντρες διότι στο μυαλό της αυτή είναι μία ασφαλής επιλογή που θα εγκρίνει ο πατέρας της.

Συμπέρασμα

Είτε έχεις ερωτευτεί κάποιον που είναι στην ηλικία του μπαμπά σου, είτε κάποιον που δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό μαζί του, δεν σημαίνει ότι έχεις απαραίτητα παιδικά τραύματα, ούτε ότι η σχέση σου είναι καταδικασμένη. Μπορεί να σε γοητεύει η αναζήτηση του καινούριου ή να σε ικανοποιεί η ασφάλεια του οικείου και του γνώριμου. Αναμφίβολα, όλες οι γυναίκες επηρεαζόμαστε από την πατρική φιγούρα αλλά και τον δεσμό που έχουμε δημιουργήσει μαζί του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία είναι πάντοτε καθοριστικά για τις ερωτικές μας σχέσεις.

 

Τι άλλο θα διαβάσεις στο Ladylike

Τι συμβαίνει όταν ένα gay κορίτσι ερωτεύεται ένα straight;

Ωδή στον άντρα με κοιλίτσα, αυτό το γοητευτικό πλάσμα

Ποιος Έλληνας πολιτικός είναι το κάρμα σου;